Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Епа во поглед на издржливост, има 3 години гаранција. Во поглед на капацитет е џам нормално, 2 тера има. Во поглед на перформанси е ѓубре. Со други зборови, користи го како архива на податоци, премногу е слаб да се користи ко системски диск или активен диск со игри и апликации.
Мене ми е најмногу за складирање на филмови и серии, веќе не сум љубител на игри така да нема многу да биде измачен :)

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Епа во поглед на издржливост, има 3 години гаранција. Во поглед на капацитет е џам нормално, 2 тера има. Во поглед на перформанси е ѓубре. Со други зборови, користи го како архива на податоци, премногу е слаб да се користи ко системски диск или активен диск со игри и апликации.
Абе види скоро сите имаме стандардни HDD-а, SSD (или некој змај од 10000RPM) ретко кој има. Ја шо да кажам со мојов со 8 мега кеш, а?

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Абе види скоро сите имаме стандардни HDD-а, SSD (или некој змај од 10000RPM) ретко кој има. Ја шо да кажам со мојов со 8 мега кеш, а?
Твојот барем вози со 7200 вртежи во минута, 1TB WD Green вози со 5400 вртежи, ко лаптоп хардовите, затоа и го викаат Green, и затоа реков дека е ѓубре во перформанси.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Твојот барем вози со 7200 вртежи во минута, 1TB WD Green вози со 5400 вртежи, ко лаптоп хардовите, затоа и го викаат Green, и затоа реков дека е ѓубре во перформанси.
Пуу мајката, ја мислав дека такви више не се прават... е да у право си, тогаш е тиње у перформанси.

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
@MasteR како може да не се прават грин дискови кога се се сведува на помалце потрошувачка и такви глупи работи.
За дисковите немам зборови, ТИЊА не сакаш да ти се погоди копирање на поголем фајл од една во друга партиција и во исто време да работиш нешто друго слободно можеш да се споредиш тогаш со Р3

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
@MasteR како може да не се прават грин дискови кога се се сведува на помалце потрошувачка и такви глупи работи.
За дисковите немам зборови, ТИЊА не сакаш да ти се погоди копирање на поголем фајл од една во друга партиција и во исто време да работиш нешто друго слободно можеш да се споредиш тогаш со Р3
Не него како може да не се прават igreen дискови кога пoстојат огромни фирми - корпорации што имаат над 1000 и повеќе компјутери во сопственост, па кога ќе се собере хард диск што штеди, графичка од серијата 5 на Ати и слично тогаш ќе сватите зашто толку многу се форсираат продуктите со мала потрошња. Нели секој од нас ќе си рече, хаха гајле ми е за 100-200 вати повеќе (ќе платам 100 денари повеќе на месец) но дали горенаведените фирми - корпорации се среќаваат со истите суми?? размислете сами! :) Tука се работи за милионски суми на подолг период.

Затоа све се стреми кон помала потрошња, таму се парите не кај нас обичните смртници што купуваме еден хард во 3 години.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Го реков тоа како узречица дека више не се прават. Само мислев дека грин се сведуваат на помало загревање и такви ствари, не сум сретнал многу грин дискови со 5400 вртежи... мислев дека тие за лаптоп одат ко полжави, не овие....се извињавам :smir:

Иначе да, знам за корпорациите, покрај такви дискови може да користат и Intel CPU-а од S-серијата, кои исто така трошат помалку, а се со исти перформанси (ова не важи и за Core i5 S-сериите, им ги намалија и перформансите, кај Q9xxxS перформансите беа исти, а потрошувачката помала)

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Барам микрофонче за на уво. Само микрофонче без слушалки. Односно барам било какво микрофочне за играње игри кое кога се користи рацете ти се слободни, немора да го држиш пред устата. Овие на уво што закачуваат се добро ми изгледат. Во кои продавници има вакви?

Имам едно обично, џоа е правено за од далеку ама штурци од далеку, морам да го држам пред устата за да работи како што треба.

Член од
12 август 2009
Мислења
141
Поени од реакции
9
Ако може да добијам некој предлог за матична плоча и процесор,отприлика до 8500 денари. Јас би земал MSI 770-C45 (3400 ден.) и Phenom II X2 545 (4500 ден.)

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Па со тие пари и јас би играл така, можеби плочата да биде со 785G чипсет, а не со 770. Мислам дека се 3-400 денари поскапи, а се многу подобри. Види MSI или J&W да не имаат некоја убава и евтина 785G.

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182
Има некој налетано на некој добар лаптоп, околу 50 000 буџет? (да има core i5 процесор и добра графичка)

Член од
3 декември 2007
Мислења
2.681
Поени од реакции
182

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Оффф сирот тој :)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
За пријател е, демек ќе гејмал на него, не може да го убедам дека не е лаптоп за гејмање, така да што е најдобро за тие пари. Засега од ова подобро немам најдено.
http://niko.com.mk/shop/product_info.php/cPath/58_194/products_id/2487?osCsid=c45a24b97af45656816385138bc5f002
Лаптоп не е за гејминг (освен ако тој под гејминг не подразбира CS,DotA и Counquer).

Kajgana Shop

На врв Bottom