@
LaIk ... подобро земи си 2 x 500Gb (Raid 0), отколку 1x1Tb или пак земи 2x1Tb, доколку можеш да си дозволиш земи го Full tower-от на CM 932. Рачунај
рамот да не биде со повисока волтажа од 1.65V инаку можеш да го спржиш меморискиот контролер на процесорот (доколку сакаш да добиеш добри OC-ви ако можеш да си дозволиш
Ram-от нека биде барем на 1600Mhz и гледај латенциите да бидат што пониски). За матична, барем јас кога купував единствен избор беше некоја Intel плочка (не даѓаше во предвид да ја земам) и во NIKO имаше плочи од MSI (земав P55-GD80). Сега како опции има во Mebius GB P55-UD3R и овие плочки од MSI GD53 GD65 и GD80 во NIKO и TDK. А инаку
за добар рам ќе си имаш проблем ... барем јас се малтретирав неколку недели по Скопје кај уште не отидов (на крај земав 3x2Gb Corsair Dominator GT, 1 плочка е вишок - dual channel со 3 плочки -flex
a и XMP-то е програмирано за триканална меморија средување требаше, фрлив extra кеш, btw ако нарачаш од истиот Ram би ти ја купил третата плочка xD ) ама барем си ја комплетирав конфигурацијава).
@
Psyside ... Hyper 212 не пасува, мора
Hyper 212+ (обичниот Hyper 212 што го има моментално на лагер не пасува, Hyper 212+ доаѓа со 1156 варијанта
), а инаку ќе може да клокне и до 4Ghz со овој кулер (барем со i5, бидејќи нема Hyper Threading процесорот грее далеку помалку од другите "браќа" на истово лежиште. Интересна варијанта за да земе кулер е новава верзија на V8 со лежиште за 1156 (мислам дека во SET ќе може да се нарача, чекам да пројдат празнициве не сум по Скопје и јас планирам да си нарачам еден).