Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Се мислам меѓу овие два:

Western Digital Caviar Black WD1001FALS 1TB 7200 RPM 32MB Cache SATA
и
SAMSUNG Spinpoint F3 HD103SJ 1TB 7200 RPM 32MB Cache SATA

тука некаде се и двата во перформанси, за самсунгот велат дека бил најбрз диск од 1TB, а додека пак WD Black Series се исто на врвот кога станува збор за хард дискови.

некое мислење онака?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Се мислам меѓу овие два:

и

тука некаде се и двата во перформанси, за самсунгот велат дека бил најбрз диск од 1TB, а додека пак WD Black Series се исто на врвот кога станува збор за хард дискови.

некое мислење онака?
Western Digital

H

^HITMAN^

Гостин
Се мислам меѓу овие два:

и

некое мислење онака?
Моја препорака доколку ти е за нов компјутер и имаш пари за фрлање, купи го WD од 1ТБ со 7200 RPM и полни го со документи, а за windows и апликации земи си еден 250GB WD 10000rpm па да осетиш разлика во перформанси, а и 160гб се сосема доволно за оперативен систем, програми па и игри.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
Цената секако ми претставува проблем, така да повеќе од 5000 денари неможам да си дозволам за нов хард диск.

неможев да најдам многу ривјуа, ама видов разни мислења како на пример дека самсунгот бил прилично нова серија и уште недокажан, дека 2та платери всушност се покажале и како проблематични, дека 1 од 5 дискови бил фаличен и слично.
од друга страна пак и многу пофалби, како тоа дека е за нијанса побрз од caviar black на WD, многу тивок, а и ниската цена му е предност.

Еве една табела со тестови на разни хард дискови, според неа самсунгот е на самиот врв со 858 поени, а wd-то има 614 поени, според тој тест.

http://www.harddrivebenchmark.net/common_drives.html

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@ olikomerc ... го има ли некаде во mkd samsung-от 103SJ ... по странскиве форуми уште од поодамна се разграбаа по дисков ... мислам дека тешко ќе се најде овде во Mkd ... јас би купил 2 или 3 диска за Raid0 или Raid5 (дека се прилично големи дискови 1Tb). Samsung-от 103Ј дефинитивно, оценет како еден од најдобрите дискови во својата класа (тивок, добар PC mark score вади итн.). Доколку има некаде по Mkd кажи ми, ако е по некоја прифатлива цена 2-3 диска ќе земам.

btw и другиот диск кој го наведе не е лош диск (цена/перформанси), барем во странство!

Член од
20 август 2007
Мислења
2.252
Поени од реакции
312
Цената секако ми претставува проблем, така да повеќе од 5000 денари неможам да си дозволам за нов хард диск.

неможев да најдам многу ривјуа, ама видов разни мислења како на пример дека самсунгот бил прилично нова серија и уште недокажан, дека 2та платери всушност се покажале и како проблематични, дека 1 од 5 дискови бил фаличен и слично.
од друга страна пак и многу пофалби, како тоа дека е за нијанса побрз од caviar black на WD, многу тивок, а и ниската цена му е предност.

Еве една табела со тестови на разни хард дискови, според неа самсунгот е на самиот врв со 858 поени, а wd-то има 614 поени, според тој тест.

http://www.harddrivebenchmark.net/common_drives.html
Од мое лично искуство имам и WD и Самсунг.

Самсунгот осетив дека е доста тивок,т.е. нема теорија да го слушнеш она крчење додека запишува податоци.Само пушта некој шум,ко да свири :) А за брзината...хмммм,просечен корисник сум,неам приметено меѓу двата некоја огромна разлика:smir:

Значи предноста кај самсунгот е што е сајлент.Засега добар е.А WD го имам 2 години пред да го земам Самсунгот и во последно веме почна да ми јавува некој звук како да затајува она..циууууу,како да престанува да врти,ако сваќаш шо кажувам :)

Член од
26 април 2008
Мислења
154
Поени од реакции
5
Се мислам меѓу овие два:

и

некое мислење онака?
glas za WD1001FALS . Diskot ima 5 god garancija
toa ne znaci deka ako otkaze 100% ke ti go napravat tuku deka WD veruvaat vo toj model .500 den na 5000 ne pravat razlika .
Samsung ne mozam da gi preporacam bidejki po nekoja bizzarna slucajnost na prijatel mu otkazaa 2 samsung diska proslata godina, prviot na moja smena kopirajki filmovi (a raka na srce mama eb...se diskot do togas ne bev videl tolku brz disk ,F1 nesto bese ,ne mi teknue)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Што фирма би препорачале за лап топ?

А може и да препорачате некој за 700 - 750 евра, само да не биде 17 инчен... нека е 16 или 15

Член од
11 септември 2009
Мислења
24
Поени од реакции
0
Вака сега јас ќе наведам кој и што делови сакам да ставам, па дадете сугестии, а и тие што сакаат и работат со компјутери да дадат понуди..само понудите да бидат на пп и посебно цена за секоја компонента а воедно и гаранција за нив.

CPU: i5-750
MB: Gigabyte P55A-UD4 / Asus P7P55 D Pro
HDD: Seagate Barracuda 1TB/WD Caviar Black 1TB
GPU: Ati HD 5870
Case: CM HAF 922
CPU fan: ?
RAM: 4GB Corsair DDR3 / A-Data 4GB DDR3
PS: CM silent pro 700W

Некаде конфигурацијава планирам да ми испадне околу 1000 евра, секоја сугестија е добредојдена. Горе доле деловиве ги бирав според ривјуа и на некој начин меѓу подобрите во нивната класа. За некои знам дека нема да ги најдам кај нас, па ако не ги заменам со други делови како на пример матичната и рамот ке ги земам од страна.

Член од
25 февруари 2009
Мислења
1.565
Поени од реакции
417
@ olikomerc ... го има ли некаде во mkd samsung-от 103SJ ... по странскиве форуми уште од поодамна се разграбаа по дисков ... мислам дека тешко ќе се најде овде во Mkd ... јас би купил 2 или 3 диска за Raid0 или Raid5 (дека се прилично големи дискови 1Tb). Samsung-от 103Ј дефинитивно, оценет како еден од најдобрите дискови во својата класа (тивок, добар PC mark score вади итн.). Доколку има некаде по Mkd кажи ми, ако е по некоја прифатлива цена 2-3 диска ќе земам.

btw и другиот диск кој го наведе не е лош диск (цена/перформанси), барем во странство!
фала за одговорот.
самсунг-от гледам во ценовник го има мебиус, дилерски го имам за 4200 денари, не сум ги прашал го имаат ли на лагер а и тдк го имаа едно време. пази ако зимаш има и сличен модел HD103SI не SJ на крајот и тој е со 5400 вртежи.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
... знам баш загледав во тоа кога барав. Фала мн. за инфото друже.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Вака сега јас ќе наведам кој и што делови сакам да ставам, па дадете сугестии, а и тие што сакаат и работат со компјутери да дадат понуди..само понудите да бидат на пп и посебно цена за секоја компонента а воедно и гаранција за нив.

CPU: i5-750
MB: Gigabyte P55A-UD4 / Asus P7P55 D Pro
HDD: Seagate Barracuda 1TB/WD Caviar Black 1TB
GPU: Ati HD 5870
Case: CM HAF 922
CPU fan: ?
RAM: 4GB Corsair DDR3 / A-Data 4GB DDR3
PS: CM silent pro 700W

Некаде конфигурацијава планирам да ми испадне околу 1000 евра, секоја сугестија е добредојдена. Горе доле деловиве ги бирав според ривјуа и на некој начин меѓу подобрите во нивната класа. За некои знам дека нема да ги најдам кај нас, па ако не ги заменам со други делови како на пример матичната и рамот ке ги земам од страна.

Одлична конфигурација, за кулер ако колкаш земи си хајпер 212 за до 3.8гхц ќе немаш гајле. Ако не ја зимаш сеа скоро конфигурацијава почекај до април да излезе Ферми па ќе имаш некои 15% пад на цената на 5870 најверојатно. Друго со оглед на тоа дека од друг форум знам дека ќе имаш 24 инчен монитор друга опција за да поминеш поефтино ако не си некој тежок гејмер, или пак не користиш многу (АА/АФ - ентузијаст) можеш да земеш и 5850 која е исто така многу добра графичка дури и за 1920x1200 освем за неколку игри.

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@ LaIk ... подобро земи си 2 x 500Gb (Raid 0), отколку 1x1Tb или пак земи 2x1Tb, доколку можеш да си дозволиш земи го Full tower-от на CM 932. Рачунај рамот да не биде со повисока волтажа од 1.65V инаку можеш да го спржиш меморискиот контролер на процесорот (доколку сакаш да добиеш добри OC-ви ако можеш да си дозволиш Ram-от нека биде барем на 1600Mhz и гледај латенциите да бидат што пониски). За матична, барем јас кога купував единствен избор беше некоја Intel плочка (не даѓаше во предвид да ја земам) и во NIKO имаше плочи од MSI (земав P55-GD80). Сега како опции има во Mebius GB P55-UD3R и овие плочки од MSI GD53 GD65 и GD80 во NIKO и TDK. А инаку за добар рам ќе си имаш проблем ... барем јас се малтретирав неколку недели по Скопје кај уште не отидов (на крај земав 3x2Gb Corsair Dominator GT, 1 плочка е вишок - dual channel со 3 плочки -flex :P a и XMP-то е програмирано за триканална меморија средување требаше, фрлив extra кеш, btw ако нарачаш од истиот Ram би ти ја купил третата плочка xD ) ама барем си ја комплетирав конфигурацијава).

@ Psyside ... Hyper 212 не пасува, мора Hyper 212+ (обичниот Hyper 212 што го има моментално на лагер не пасува, Hyper 212+ доаѓа со 1156 варијанта :P), а инаку ќе може да клокне и до 4Ghz со овој кулер (барем со i5, бидејќи нема Hyper Threading процесорот грее далеку помалку од другите "браќа" на истово лежиште. Интересна варијанта за да земе кулер е новава верзија на V8 со лежиште за 1156 (мислам дека во SET ќе може да се нарача, чекам да пројдат празнициве не сум по Скопје и јас планирам да си нарачам еден).

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Мислев дека има држач и за тој али нема везе.

?

..........

Гостин
iPentium Q8300 CORE 2 QUAD 2.50GHz, 4MB Cache, 1333MHz, LGA775, BOX
P5QL PRO, LGA775, Intel P43, System
RAM 4G/ 800MHz DDR2 PQI
GeForce 9500PCI Express w/1G DDR2 (64bits) + DVI + TV
IDE HDD 640GB MAXTOR AS 7200rpm 16MB SATA
DVDRW ASUS
tastatura, gluvce, zvucnici, kamera, slusalki
DELUX DLC-MG425 Midi ATX, 500W; USB hub&audio
Monitor ASUS 22''

Ова е конфигурација, од 567 евра...мој другар сака да ја земе, па дали е добра за тој кеш??

??????
Аман бе луге, дајте некој совет, мислење?:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom