Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

Mr.Hajd

...Too Cool For School...
Член од
26 јуни 2008
Мислења
36
Поени од реакции
6
Не гледам поента зошто така би ги поврзал, имаш премногу потенцијални проблеми во иднина. Во секој случај, како што те сконтав твојот PC работи ок преку безжична врска, значи треба да ја оспособиш жичаната и да ја поврзеш со стариот рутер. Земи некој софтверски гејтвеј/рутер (пробај и со windows internet sharing), по што ќе треба да го исконфигурираш стариот рутер (неговата WAN порта) соодветно на параметрите на твојата LAN порта. Долу имаш пример како тоа би изгледало, но во секој случај напиши што сакаш да постигнеш, која е крајната цел на ова плеткање :)

Linksys WRT54GL:
- WAN: од провајдер
- Gateway: од провајдер
- LAN: 192.168.1.1

PC (Wifi конекција до WRT54GL) со инсталиран софтвер за рутирање
- WAN (Wifi): 192.168.1.2
- Gateway: 192.168.1.1
- LAN (жичана): 192.168.2.1

LevelOne (кабел од PC LAN до LevelOne WAN):
- WAN: 192.168.2.2
- Gateway: 192.168.2.1
- LAN: 192.168.3.1

Компјутери (кабли од LevelOne LAN до компјутери LAN)
- IP: 192.168.3.XXX
- Gateway: 192.168.3.1
Па на комшијата рутерот е далеку и фаќа само до мојот РС сигналот :)
И сеа сакам да го спроведам сигналот преку мојот РС до мојот РУТЕР и после од мојот рутер низ цел стан. :) :) :)

Читав по нетов дека не треба да се чепка WAN портата. Ај ќе пробам нешто па ќе пишам. Фала за предлозите/советите.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
ај и од мене едно прашање дечки. Вака. Значи корисник сум на Кабелтел и конектирам сум преку рутер. Мрежата овде во бутел што ја имаат им е ЛАН мрежа значи нема јузер пас за конектирање на интернет и слични работи. е сеа мене ме интересира - дали има некој начин да ги видам компиутерите кои што се на таа ЛАН мрежа конектирани или нивните ИП адреси или било што слично на ова. - пробав со гугл ама не најдов нешто соодветно

»gêlê«

Delete!
Член од
17 декември 2010
Мислења
254
Поени од реакции
77
Можиш да ги најдиш тие што немаат вклучено FireWall...другар мој ја работи ова работа јас не знам како xD

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.230
Поени од реакции
14.571
ај и од мене едно прашање дечки. Вака. Значи корисник сум на Кабелтел и конектирам сум преку рутер. Мрежата овде во бутел што ја имаат им е ЛАН мрежа значи нема јузер пас за конектирање на интернет и слични работи. е сеа мене ме интересира - дали има некој начин да ги видам компиутерите кои што се на таа ЛАН мрежа конектирани или нивните ИП адреси или било што слично на ова. - пробав со гугл ама не најдов нешто соодветно
Прашуваш за да видиш дали некој ти краде нет?
Рутерот ти е безжичен?

Или пробуваш да хакнеш некој? :)

»gêlê«

Delete!
Член од
17 декември 2010
Мислења
254
Поени од реакции
77
Рутерот ти е безжичен?

Абе сака хакер да биди :)
Еден другар од корисниците во мрежата на Кабелтел си земаше игри, музика имаш пристап до HDD не можи да крадиш нет...

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Па на комшијата рутерот е далеку и фаќа само до мојот РС сигналот :)
И сеа сакам да го спроведам сигналот преку мојот РС до мојот РУТЕР и после од мојот рутер низ цел стан. :) :) :)

Читав по нетов дека не треба да се чепка WAN портата. Ај ќе пробам нешто па ќе пишам. Фала за предлозите/советите.
Сега е малку појасно :) Не го „бркај“ сигналот на комшијата со твојот PC туку со Linysy-от, тој може да работи и како клиент на друг AP. Значи со него закачи си се кај комшијата, и со него пушти сигнал кон твоите машини.

Луси

extreme
Член од
17 септември 2008
Мислења
6.864
Поени од реакции
20.424
Ај еден хелп ако може некој, како да влезам на фејс преку блокирана адреса односно урл блок, пробав преку хајд мај есс, и ми го дава фејсот арно ама па таму милион компликации ми вика вака:
Unusual login activity - please review

и коа ке напраам ривју ништо не отвара одам вика не е достапно во моментот и пак неможам да се логирам, ени уан хелп??

Mr.Hajd

...Too Cool For School...
Член од
26 јуни 2008
Мислења
36
Поени од реакции
6
Сега е малку појасно :) Не го „бркај“ сигналот на комшијата со твојот PC туку со Linysy-от, тој може да работи и како клиент на друг AP. Значи со него закачи си се кај комшијата, и со него пушти сигнал кон твоите машини.
Не можам така. Комшијата има LINKSYS рутер, јас имам РС кој е поврзан на рутерот (LINKSYS) на комшијата, а мојот рутер по дома е Level1, тој што сакам да го искористам.

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Рутерот ти е безжичен?

ни едното ни другото... место да симињам филмови и слично може да чепнам кај некој друг у ПЦ шо има како има па може ке си зеам нешо :)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
ни едното ни другото... место да симињам филмови и слично може да чепнам кај некој друг у ПЦ шо има како има па може ке си зеам нешо :)
Колку што знам, Телекабел (во Скопјево) немаат (класичен) лан за да можеш да си земаш што ти треба од сервери и/или други РС.

»gêlê«

Delete!
Член од
17 декември 2010
Мислења
254
Поени од реакции
77
Ај еден хелп ако може некој, како да влезам на фејс преку блокирана адреса односно урл блок, пробав преку хајд мај есс, и ми го дава фејсот арно ама па таму милион компликации ми вика вака:
Unusual login activity - please review

и коа ке напраам ривју ништо не отвара одам вика не е достапно во моментот и пак неможам да се логирам, ени уан хелп??
На HideMyAss најди некој сервер од Филипините или од Индонезија и пробај би требало да работи

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Колку што знам, Телекабел (во Скопјево) немаат (класичен) лан за да можеш да си земаш што ти треба од сервери и/или други РС.
Се работи за КАБЕЛТЕЛ. не за телекабел незнам они каков лан систем имаат ама у договорот пишува дека е забрането да се праи шеринг сеа да не ти зборам на памет шо е како е

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Се работи за КАБЕЛТЕЛ. не за телекабел незнам они каков лан систем имаат ама у договорот пишува дека е забрането да се праи шеринг сеа да не ти зборам на памет шо е како е
Е за кај нив не сум сигурен... не ли имаат FTP сервер?

Оди во My Network Places би требало да начекаш некој РС (ако е така како што викаш)

pumaval

Дрвен Адвокат
Член од
5 септември 2008
Мислења
1.480
Поени од реакции
598
Знае некој како да пристапам до фтп на друг интернет провајдер...
јас како корисник на макс, неможам да пристапам до фтп-то, но иам чуено дека некои пристапувале, и ги користеле услугите на фтп-то...
за да можам без проблем да го користам, треба да бидам корисник на нивниот интернет...
ако некој знае некој трик...

Mark Renton

I live by the tune, I die by the book
Член од
12 ноември 2009
Мислења
5.376
Поени од реакции
4.918
Корисник сум на кабелски интернет. Пошто сакам да ја исклучам кабловската, ме интересира кој интернет провајдер е најдобар за приклучок и како се движат цените ? И дали е можно да се приклучам на друг провајдер ? :smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom