Интернет и мрежи помош (прашања, совети, трикови)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
како можи да "port forward"ирам без да одам на 192.168.1.1? на едно другарче му го смени татко му пасвордо и не можи да отвори неколку портој

Нека го праша татко му за пасвордо, друго немет :)

(т.е. имет али е дејнџрс - MASTER RESET)

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
-={K-O-R-U-N}=- во некој од претходните постови ми кажа дека двата компјутери ти се поврзани само со модем, едниот со лан кабел а другиот со усб.кази ми како ти се подесени адресите и дали ти ги наога во локална мрежа. или пак некој друг сто е врзан на исt начин нека каже како му се подеси адресите?
dali DHCP Server во конфигурирање на модемот треба да е пуштено или исклушено?
kako da go podesam modemot da gi koristi site podesuvanja od telekabel (IP public, Gateway, i 2ta DNS serveri), a samo da im kazam na pc1 i pc2 da baraat internet od modemot (da ne gi interesira kakvi se podesuvanjata vo modemot)., a istovremeno da se vo lan za da mozam da sheruvam :nerv:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
-={K-O-R-U-N}=- во некој од претходните постови ми кажа дека двата компјутери ти се поврзани само со модем, едниот со лан кабел а другиот со усб.кази ми како ти се подесени адресите и дали ти ги наога во локална мрежа. или пак некој друг сто е врзан на исt начин нека каже како му се подеси адресите?
dali DHCP Server во конфигурирање на модемот треба да е пуштено или исклушено?
kako da go podesam modemot da gi koristi site podesuvanja od telekabel (IP public, Gateway, i 2ta DNS serveri), a samo da im kazam na pc1 i pc2 da baraat internet od modemot (da ne gi interesira kakvi se podesuvanjata vo modemot)., a istovremeno da se vo lan za da mozam da sheruvam :nerv:
Не кажав дека ми се ПОВРЗАНИ компјутерите, туку дека со еден модем им давам нет на 2та РС, а кога ќе ми затреба да ги врзам во лан, вадам мрежата од модемот и ја ставам во РС и имам мрежа РС то РС

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
Не кажав дека ми се ПОВРЗАНИ компјутерите, туку дека со еден модем им давам нет на 2та РС, а кога ќе ми затреба да ги врзам во лан, вадам мрежата од модемот и ја ставам во РС и имам мрежа РС то РС
аха, кази ми ти или некој друг дали motorola model sb5101e-cn
fci no: 010 што ги даваат телекабел можат да биде рутер и истовремено да ги придружува двете мрежи WAN i LAN ?

▒IsNoGood▒

A hell of a brainiac
Член од
8 декември 2008
Мислења
155
Поени од реакции
8
Како да го поврзам мојот лаптоп со дектоп компјутерот, со што би овозможил интирнет пристап на лаптопот? Морам ли да купувам рутер, тоа ми изгледа на нерационално решение, со оглед на тоа што сакам да го поврзам само лаптопот. Мислам дека имам видено USB WiFi адаптери, дали со таков адаптер би го постигнал тоа што го сакам? Инаку моментално имам WiАDSL од Он Нет, но планирам наскоро да станам корисник на Max3 пакетот, и мислам дека во опремата е вклучен рутер, не сум сигурен. Дали тогаш би можел да се поврзам на интернет без дополнителна опрема?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Како да го поврзам мојот лаптоп со дектоп компјутерот, со што би овозможил интирнет пристап на лаптопот? Морам ли да купувам рутер, тоа ми изгледа на нерационално решение, со оглед на тоа што сакам да го поврзам само лаптопот. Мислам дека имам видено USB WiFi адаптери, дали со таков адаптер би го постигнал тоа што го сакам? Инаку моментално имам WiАDSL од Он Нет, но планирам наскоро да станам корисник на Max3 пакетот, и мислам дека во опремата е вклучен рутер, не сум сигурен. Дали тогаш би можел да се поврзам на интернет без дополнителна опрема?
Ако го земаш макс 3 пакетот ќе можеш да имаш интернет и на лаптопот. На томсон рутерот што го даваат има 4 порти за мрежен кабел а исто така имаш и wireless. Така да со usb wifi адаптер ќе ја средиш работата.

dragansk

хелоу...
Член од
2 февруари 2008
Мислења
271
Поени од реакции
4
аха, кази ми ти или некој друг дали motorola model sb5101e-cn
fci no: 010 што ги даваат телекабел можат да биде рутер и истовремено да ги придружува двете мрежи WAN i LAN ?
знае ли некој? :violent1:

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Има некој друг денес проблеми со Digsby, или само јас? :(

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
два компјутера се поврзани со жичен рутер. има мрежа и се е ок. рутерот е поврзан на кабловски интернет, од кејблтел бараат мак лан адреса на рутерот за да може да има интернет и на двата компјутера. каде може да се најде таа мак лан адреса на рутерот и како би можело да се поврзат двата компјутера во исто време на интернет?

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
два компјутера се поврзани со жичен рутер. има мрежа и се е ок. рутерот е поврзан на кабловски интернет, од кејблтел бараат мак лан адреса на рутерот за да може да има интернет и на двата компјутера. каде може да се најде таа мак лан адреса на рутерот и како би можело да се поврзат двата компјутера во исто време на интернет?
start > run > cmd > пиши ipconfig/all
Physical Address всушност е твојата мак адреса :)

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
знам, али нели тоа е мак адреса на компјутерот? од кејблтел бараат адреса на рутерот.

X

xtazy

Гостин
Би требало да пишува под рутерот.. има налепница со мак адреса и сериски број.. или па можеш да ја внесеш мак адресата од модемот и да ја внесеш во рутерот и да тераш без гајле :wink: (Clone MAC)

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
знам, али нели тоа е мак адреса на компјутерот? од кејблтел бараат адреса на рутерот.
Мора да има налепница од долната страна на рутерот со МАС адресата. Ако не, влези во рутерот и таму некаде треба да ја има.

Kajgana Shop

На врв Bottom