Чекај, сакаш да ги повзеш двата топа во лан или сакаш преку рутерот и на двата да им пуштиш интернет ?Имам скопје во станот од Кејблтел, рутерот е Асус некој LAN, и сакам да поврзам два лап топи.
Мора да се јавиш во Кејблтел, кај нив мора да ја сменат MAC адресата.Имам скопје во станот од Кејблтел, рутерот е Асус некој LAN, и сакам да поврзам два лап топи.
Кабелот за интернетот што излегува од сплитерот, стави го во рутерот. Од рутерот со мрежни кабли поврзи ги компјутерите на кои сакаш да имаш интернет. Само едно не ми е јасно, како ќе пристапуваш до менито на рутерот... дека за овој томсон што е, има посебни адреси ( кои се внесуваат во LAN ) за да подоцна преку експлорер може да се отвори рутеротИмам АДСЛ од МТ. Имам 2 компјутери. Си купив wired рутер LEVEL ONE FBR-1418TX, за да ги поврзам,но незнам да го подесам. Ќе има некој љубезен да ми објасни како да го кофигурирам. фала однапред
Кабелот за интернетот што излегува од сплитерот, стави го во рутерот. Од рутерот со мрежни кабли поврзи ги компјутерите на кои сакаш да имаш интернет. Само едно не ми е јасно, како ќе пристапуваш до менито на рутерот... дека за овој томсон што е, има посебни адреси ( кои се внесуваат во LAN ) за да подоцна преку експлорер може да се отвори рутерот
Епа поврзи ги ко што ти пишав, и во Local Area Connection наместоIp за рутерот ми е 192.168.123.254 ,а за модемот 192.168.1.1
а јас незнам како да го сетирам унатре:raz:
Сакам да ги поврзам двата лаптопи на рутерот, и го направив следното, купив кабли и се поврзав ама имам проблеми со подесувањето на рутерот.Чекај, сакаш да ги повзеш двата топа во лан или сакаш преку рутерот и на двата да им пуштиш интернет ?
Кабелот за интернетот стави го во рутерот, следно со 2 мрежни кабли поврзи ги компјутерите со рутерот, конфигурирај го рутерот и воила
Или можеш, доколку има опција за wireless, да пуштеш интернет и ќе имаш низ целиот стан а со тоа и преку лаптоп-ите ќе можеш да се конектираш
Епа види што му пишав на Д даркер... значи мора да има ИП за да можеш да пристапиш во менито на рутерот и одтаму да го подесишСакам да ги поврзам двата лаптопи на рутерот, и го направив следното, купив кабли и се поврзав ама имам проблеми со подесувањето на рутерот.
Епа поврзи ги ко што ти пишав, и во Local Area Connection наместо
192.168.1.2 пиши 192.168.123.250 а наместо 192.168.1.1 пиши 192.168.123.254. После влези во менито, и дај некој скриншот за отприлика да те насочам/име
Модемот слободно спакувај гоA модемот, не го користам веќе?:raz:
Епа, стави некој скриншот за да видам. Вака неможам да ти кажам каде да одиш и што да правиш, сите рутери се различни. Да беше за томсонот ајде, ама вака за овој...Имам и ИП за рутерот ама кога ке влезам внатре има прилично многу опции па не знам шо како.
Ауч, ова и не е така едноставно. Има прилично многу опции.Па не можам да ти дадам скриншот бидејки сум битола, а инаку моделот е АСУС RX 3041.