Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

Дали господ го создал човекот, или човекот го создал господ?

• Вкупно гласачи
    236
Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
МИКИ1..нешто за коњите

Evolucija konja

Mnoge vrste konja koje danas poznejemo rezultat su evolucije. Najstarija poznata vrsta konja zivjela je prije otprilike 60 000 000 godina, a taj konj je bio visok od
25 – 45 cm u grebenu.
Prednje noge tog konja imale su cetiri prsta, a straznje noge samo tri. Tijekom vremena razvijao se u skladu s klimatskim promjenama. Predak danasnjih konja bio je svejed koji je zivio u tropskim sumama.
Promjene klime dovele su do toga da su siroke ravnice zamijenile sume, a konj se prilagodio tako da je postao biljojed koji je mogao brzo trcati kako bi pobjegao grabezljivcima. Buduci da je pri tome koristio samo srednji prst, vanjski su prsti postajali sve manji i manji.
Kako su vanjski prsti nestajali, tako su se takoder prilagodavale kosti donjeg dijela nogu, sto je kulminiralo relativno cvrstim kopitom. Konj je takoder postao visi s duzim vratom, a zubi su se prilagodili potrebama novog nacina ishrane.
Klimatske su promjene odigrale vaznu ulogu u evoluciji konja, ali covjek je takoder imao velikog utjecaja na njegov daljnji razvoj. Vec od prvog trenutka kada je pripitomio konja i poceo ga uzgajati za svoje potrebe, covjek je poceo raditi i selekciju kako bi pojacao i razvio korisne osobine. Tako su se razvile razlicite vrste konja: zaprezni konji, jahaci konji i tegleci konji...
Uz ubrzanu mehanizaciju poljoprivrednih dobara nakon Drugoga svjetskog rata, uvelike se smanjila potraznja za radnim konjima. Mehanizacija je takoder znacila vise slobodnog vremena, a konj je dobio novu ulogu u sportu i rekreaciji. To je dovelo do promjene uzgojnoh ciljeva, te su se umjesto teskih konja za rad poceli uzgajati laksi konji.

[FONT=Courier New,Courier][SIZE=-1]Evolucija konja[/SIZE][/FONT] [FONT=Courier New,Courier][SIZE=-1] [/SIZE][/FONT]

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
МИКИ1..нешто за коњите

Evolucija konja

Mnoge vrste konja koje danas poznejemo rezultat su evolucije. Najstarija poznata vrsta konja zivjela je prije otprilike 60 000 000 godina, a taj konj je bio visok od
25 – 45 cm u grebenu.
Prednje noge tog konja imale su cetiri prsta, a straznje noge samo tri. Tijekom vremena razvijao se u skladu s klimatskim promjenama. Predak danasnjih konja bio je svejed koji je zivio u tropskim sumama.
Promjene klime dovele su do toga da su siroke ravnice zamijenile sume, a konj se prilagodio tako da je postao biljojed koji je mogao brzo trcati kako bi pobjegao grabezljivcima. Buduci da je pri tome koristio samo srednji prst, vanjski su prsti postajali sve manji i manji.
Kako su vanjski prsti nestajali, tako su se takoder prilagodavale kosti donjeg dijela nogu, sto je kulminiralo relativno cvrstim kopitom. Konj je takoder postao visi s duzim vratom, a zubi su se prilagodili potrebama novog nacina ishrane.
Klimatske su promjene odigrale vaznu ulogu u evoluciji konja, ali covjek je takoder imao velikog utjecaja na njegov daljnji razvoj. Vec od prvog trenutka kada je pripitomio konja i poceo ga uzgajati za svoje potrebe, covjek je poceo raditi i selekciju kako bi pojacao i razvio korisne osobine. Tako su se razvile razlicite vrste konja: zaprezni konji, jahaci konji i tegleci konji...
Uz ubrzanu mehanizaciju poljoprivrednih dobara nakon Drugoga svjetskog rata, uvelike se smanjila potraznja za radnim konjima. Mehanizacija je takoder znacila vise slobodnog vremena, a konj je dobio novu ulogu u sportu i rekreaciji. To je dovelo do promjene uzgojnoh ciljeva, te su se umjesto teskih konja za rad poceli uzgajati laksi konji.

[FONT=Courier New,Courier][SIZE=-1]Evolucija konja[/SIZE][/FONT]
Немаш поим колку ми се допаѓаат болтуваните изрази...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
А што тоа толку ти се допаѓа.....доискажи се!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Извини, ама ако немаш доволно познавања од биологијата и само редиш зборови тогаш неможам да ти помогнам. Пробуваш биолошки термини да разграничиш, а нивното разграничување тие философски апсурд.

Ако неможеш да си замислиш како еволуирало окото, не значи дека не постои објаснување.
Еве ти ги отприлика чекорите на еволуција на окото.

• фотосензитивна клетка
  • низа на пигмент клетки без нерв
  • оптички нерв опкружен со пигмент клетки покриен со проѕирна кожа
  • формирање на мала вдлабнатина од пигмент клетките
  • формирање на поголема вдлабнатина од пигмент клетките
  • оформување на кожата околу вдлабнатината во леќа-облик
  • оформување на мускули кои ја контролираат „леќата“

Многуте причини се од локален карактер. На пример, доволно е една година да има суша во регионот за видот да исчезне. Во некои локални еколошки системи, доволно е да исчезне само една нишка од алката (храна) за да снема цел ланец.

Детски пример:
нема дожд - нема трева
нема треба - нема пасење
нема пасење - нема газела
нема газела - нема лав

------------------------
Тоа за науката не ти го коментирам повеќе. Не сфаќаш што значи и како се дефинира наука, и тоа ти е.

Да пробам со стрипче:

Се надевам дека знеш што значи изразот „ад хок„. Плус то, од мојот пост, може да се заклучи дека еволуцијата не ги задоволува основните критериуми за да се нарече наука. Со трупањето маса од збориви за пополнување на теоретските празнини, незначи дека еволуцијата ќе стане наука, па ниту научна дисциплина.
И, како што веќе напишав: генетиката и палеонтлогијата ја патосираа таа нова вера. Имаш случај каде една наука (науки) побиваат нешто кое сака да биде наука (еволуцијата) а не ситуација каде религијата ја побива еволуцијата.

П.С. Примерот за исчезнувањето на нишката ти е премногу поедноставен. Откинувањето на една нишка незначи дека низата ќе изчезне. Не, незначи. Значи нешато друго: кога нишкта ќе исчезне, останатите „елементи„ од низот ќе трпат. Богословите велат дека „се постои заради се„ , па кога нешто ќе исчезне, другите ја превземаат и ја трпат последицата од изчезнатиот дел од низот. Да беше ти во право, досега би требало да изчезнат речиси сите живи битија на Земјава. Оигчледно е дека не е така, како што е очигледно дека преживеаните „елементи„ трпат.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
МИКИ1..нешто за коњите

Evolucija konja

25 – 45 cm u grebenu.
Prednje noge tog konja imale su cetiri prsta...........
Mozis li ti ta dades nekoi dokaz za ova... nekoj takov konj da go vidime ili nekoja slika ili klip od takov konj ???

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Mozis li ti ta dades nekoi dokaz za ova... nekoj takov konj da go vidime ili nekoja slika ili klip od takov konj ???
По интернетов има колку сакаш..фотографии на фосили на коњи и не само на коњи!
Кој сака може да побара и да најде......многу лесно...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А што тоа толку ти се допаѓа.....доискажи се!
Ќе се доискажам, преповторувајќи се самиот себе: многу ми се допаѓа кога одредена празнина во одредена теорија се пополнува со маса од празни збориви, кои немаат никаква релација со некој објективен настан, туку само ја пополнувата празнината. Плус то, модерните науки многу често користат „АД ХОК„ изрази (АД ХОК=некое тврдење кое трае додека ми/ни треба). Објаснувањето кое го наведе во својот пост е полно со такви „инстант„ објаснувања, кои се болтувано означени. Тоа е она во стилот, дека нешто за да се случи, нешто друго морало да го предизвика тој настан (по принципот на каузалност). Но пошто незнаеме кој или што е причинителот, нема проблем-ќе го измислиме!

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
A be ostaj ti fosili, fosili ne se vazat fosili se kamenja, i sega nekoj kje rece "Eve ovoj kamen pred milion godini bil konj..." toa e neozbilno.
Sto e sledno ?? Fosil od kaubojec koj go javal fosilniot konj pred 100 milioni godini ?!?!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
................ Но пошто незнаеме кој или што е причинителот, нема проблем........
Да, да...да, кога нешто не знаеме да одговориме или објасниме, викаме......така сакал бог:pos2::vozbud:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да, да...да, кога нешто не знаеме да одговориме или објасниме, викаме......така сакал бог:pos2::vozbud:
Сигурен сум дека болтуваново го пишуваш на мајтап. Но сигурен сум и во тоа дека немаш поим колку си во право. Ама ќе ти текне...Оние поединци кои веруваат во Бога, воедно и ја прифаќаат Неговата волја. Бог ја изрази Својата волја во 10-те заповеди, во кои Он јасно укажува на тоа што е добро и што треба верникот да чини и што е лошо и што верникот не смее да чини. Должност верничка е да ја прилагоди својата слободна волја кон волјата од Богот кој го исповеда. „Така сакал Бог„ е категорија која напросто се подразбира: верникот ја претпочита Божјата волја пред својата, лична и слободна волја. Затоа , верните велат дека ако Бог така сакал, така благоволил, тогаш таа (Божја) волја е најдоброто решение во даден случај.

Член од
3 јули 2008
Мислења
248
Поени од реакции
8
Мики пред да продолжиш со филозофијава за “ГОСПОД“ и неговите заповеди сликај ми го и дај слика да го видам, дур не го видам не вервам дека постојт

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Може и то...посочи ми како да поставам слика на форумов. Немој после да ми кажеш дека иако си Го видел, пак ме би Му поверувал дека е тоа Он.

Член од
19 август 2007
Мислења
941
Поени од реакции
302
Се надевам дека знеш што значи изразот „ад хок„. Плус то, од мојот пост, може да се заклучи дека еволуцијата не ги задоволува основните критериуми за да се нарече наука. Со трупањето маса од збориви за пополнување на теоретските празнини, незначи дека еволуцијата ќе стане наука, па ниту научна дисциплина.
И, како што веќе напишав: генетиката и палеонтлогијата ја патосираа таа нова вера. Имаш случај каде една наука (науки) побиваат нешто кое сака да биде наука (еволуцијата) а не ситуација каде религијата ја побива еволуцијата.
Да, од твојот пост може да се заклучи дека ТВОЈ СТАВ е дека еволуцијата не ги задоволува основните критериуми за да се нарече наука. Од твојот пост може да се заклучи дека НЕМАШ ПОЈМА што значи и како се дефинира наука и ставот го градиш врз основа на верски принципи.
Дали ти сакаш да прифатиш дека Еволуцијата е дел од науката или не тоа си е твое право.

Со генетиката е докажанo дека генетската сличност со шимпанзото е само 97,6 %.

Кога сме веќе кај генетиката, која од следниве слики највеќе те потсеќа на човечко суштество?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И што, всушност, треба да ПОКАЖАТ овие грозитии? Еволуцијата, можеби? Сличноста на човекот со мајмумнот? Па такви сличности имаш и помеѓу човекот и било кое сложено животинско битие, што незначи дека човекот потекнува од нив.
А овие родени деформирани битија, имаат свое богословско објаснување, кое се совпаѓа со генетичкото.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
И што, всушност, треба да ПОКАЖАТ овие грозитии? Еволуцијата, можеби? Сличноста на човекот со мајмумнот? Па такви сличности имаш и помеѓу човекот и било кое сложено животинско битие, што незначи дека човекот потекнува од нив.
А овие родени деформирани битија, имаат свое богословско објаснување, кое се совпаѓа со генетичкото.
Просветли не.

Kajgana Shop

На врв Bottom