C
cige
Гостин
Може ли некој да ми каже колку студенти годишно се запишуваат на електро, а колку студенти годишно дипломираат на електро?
Jас знам дека четвртина од тие што се запишуваат дипломираат на времеМоже ли некој да ми каже колку студенти годишно се запишуваат на електро, а колку студенти годишно дипломираат на електро?
Многу глупости изнакажа. Средно и факултет не се споредуваат. За да ти ја објаснам разликата, ќе треба да те навредам.Приметив дека многу гимназијалци се палат на зборовите програмирање, роботика, електроника, електротехника и уште неколку слични. Јас завршив средно "Елек.Тех за комп.техника и автоматика". Сакам да ви кажам дека од мојот клас на електро одлучија да се запишат само 3 соученици и тоа доста солидни. Што значи дека само минимален дел ќе продолжат на истата насока на факултет. Во средно учевме предмети како што се електротехника, електроника, елек. мерења, дигитални системи, автоматика, процесно управување и други. На прв поглед звучи примамливо, ама во пракса е обратно. Кога бев 8мо одделение дојдоа да ни презентираат професори од средно, ама деца како деца, тогаш зборот компјутер го сваќав како месија. Размислете добро пред да го направите вистинскиот избор, се работи за еден од најважните чекори во животот. На тие што не биле одлични во средно им препорачувам да не се запишат на електро. Знам како беше средното, а за факултетот можам само да претпоставам.
Пак глупости. Што сакаш да ти покажат? Голи тетки да ти се соблакаат на отворен ден? Нормално дека ќе ти покажуваат што и како се учи и што си способен да направиш одкако ќе го завршиш факултетот, што направиле другите, кој каде може да работи и слично.бев во февруари на отворениот ден, и не прошетаа во повеќето лаборатории, гледавме симулации на некои грмотевици во енергетската лабораторија, потоа гледавме разни осцилоскопи во одделот за ТК. На КСИА еден асистент ни го покажа дипломскиот проект како стаклото од врата за кола го отвара преку компјутер, односно преку соодветна програма. Не се сеќавам на кој оддел беше ни покажаа како компјутерот детектира човечки глас и потоа истиот го изговара со друга боја. Гледавме една минијатурна симулација на воз на магнет.
Сето ова звучи многу примамливо, ама тоа се само замки за манипулирање.
Сето тоа ме потсети како во 8мо одделение не примамуваа дека ќе сме учеле за роботи, компјутери, најнова технологија, секој ден ќе сме имале интернет:nesvest::jaj:
Е ај да те видам напрај двојно салто во воздух и продолжи после на раце да стоиш? :pos2: Хаха се шалам, на нив им е тоа лесно, на нас математика и програмирање ни е полесно... така да пак се сведува на твоето, секој си е лесен/тежок на свој начин.Се разбира ако споредуваме див со електро , тогаш можи да се кажи дека е на див полесно од на електро итн , итн.
Незнам точни бројки, али процентот е голем. Ако не се лажам 80%. Можно е волкава бројка да ни кажаа на отворениот ден или грешно сум запамтил?Може ли некој да ми каже колку студенти годишно се запишуваат на електро, а колку студенти годишно дипломираат на електро?
Oва некои статистики да не водиш ти?:smir:Може ли некој да ми каже колку студенти годишно се запишуваат на електро, а колку студенти годишно дипломираат на електро?
По ктс, дипломираат онолку колку бара пазарот вакви кадри.
По "комуњарскиот" систем на студирање, некаде околку 1/3 до вкупно запишаните студенти во прва.
Вака барем јас сум слушнал.
Па имаше едно време на сајтот во дијаграм колку шо памтам беше прикажано. Околу 45-50% мислам дека беше процентот. Утре ќе го побарам и ќе постирам.Може ли некој да ми каже колку студенти годишно се запишуваат на електро, а колку студенти годишно дипломираат на електро?
Сигурен сум дека е многу помалку од 80%. Би рекол некаде во опсег од 30 до 50 проценти од запишаните во прва годинаНезнам точни бројки, али процентот е голем. Ако не се лажам 80%. Можно е волкава бројка да ни кажаа на отворениот ден или грешно сум запамтил?
Може малку да бидеш поконкретен или некој те плаќа само да негираш:nenene:Многу глупости изнакажа. Средно и факултет не се споредуваат. За да ти ја објаснам разликата, ќе треба да те навредам.
Пак глупости. Што сакаш да ти покажат? Голи тетки да ти се соблакаат на отворен ден? Нормално дека ќе ти покажуваат што и како се учи и што си способен да направиш одкако ќе го завршиш факултетот, што направиле другите, кој каде може да работи и слично.
Е ај да те видам напрај двојно салто во воздух и продолжи после на раце да стоиш? :pos2: Хаха се шалам, на нив им е тоа лесно, на нас математика и програмирање ни е полесно... така да пак се сведува на твоето, секој си е лесен/тежок на свој начин.
Незнам точни бројки, али процентот е голем. Ако не се лажам 80%. Можно е волкава бројка да ни кажаа на отворениот ден или грешно сум запамтил?
500 денари мислам дека е ама не сум сигурна, провери на сајтот мора да пишува.да не знае некој колку се плаќа надоместок за заверување на летен семестар кога ке запишуваш зимски?