Факултет за Електротехника и информациски технологии

C

cige

Гостин
Може ли некој да ми каже колку студенти годишно се запишуваат на електро, а колку студенти годишно дипломираат на електро?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Може ли некој да ми каже колку студенти годишно се запишуваат на електро, а колку студенти годишно дипломираат на електро?
Jас знам дека четвртина од тие што се запишуваат дипломираат на време :)

Jane

Кајганџија
Член од
5 февруари 2006
Мислења
3.394
Поени од реакции
114
Приметив дека многу гимназијалци се палат на зборовите програмирање, роботика, електроника, електротехника и уште неколку слични. Јас завршив средно "Елек.Тех за комп.техника и автоматика". Сакам да ви кажам дека од мојот клас на електро одлучија да се запишат само 3 соученици и тоа доста солидни. Што значи дека само минимален дел ќе продолжат на истата насока на факултет. Во средно учевме предмети како што се електротехника, електроника, елек. мерења, дигитални системи, автоматика, процесно управување и други. На прв поглед звучи примамливо, ама во пракса е обратно. Кога бев 8мо одделение дојдоа да ни презентираат професори од средно, ама деца како деца, тогаш зборот компјутер го сваќав како месија. Размислете добро пред да го направите вистинскиот избор, се работи за еден од најважните чекори во животот. На тие што не биле одлични во средно им препорачувам да не се запишат на електро. Знам како беше средното, а за факултетот можам само да претпоставам.
Многу глупости изнакажа. Средно и факултет не се споредуваат. За да ти ја објаснам разликата, ќе треба да те навредам.

бев во февруари на отворениот ден, и не прошетаа во повеќето лаборатории, гледавме симулации на некои грмотевици во енергетската лабораторија, потоа гледавме разни осцилоскопи во одделот за ТК. На КСИА еден асистент ни го покажа дипломскиот проект како стаклото од врата за кола го отвара преку компјутер, односно преку соодветна програма. Не се сеќавам на кој оддел беше ни покажаа како компјутерот детектира човечки глас и потоа истиот го изговара со друга боја. Гледавме една минијатурна симулација на воз на магнет.
Сето ова звучи многу примамливо, ама тоа се само замки за манипулирање.
Сето тоа ме потсети како во 8мо одделение не примамуваа дека ќе сме учеле за роботи, компјутери, најнова технологија, секој ден ќе сме имале интернет:nesvest::tapp::jaj:
Пак глупости. Што сакаш да ти покажат? Голи тетки да ти се соблакаат на отворен ден? Нормално дека ќе ти покажуваат што и како се учи и што си способен да направиш одкако ќе го завршиш факултетот, што направиле другите, кој каде може да работи и слично.

Се разбира ако споредуваме див со електро , тогаш можи да се кажи дека е на див полесно од на електро итн , итн.
Е ај да те видам напрај двојно салто во воздух и продолжи после на раце да стоиш? :pos2: Хаха се шалам, на нив им е тоа лесно, на нас математика и програмирање ни е полесно... така да пак се сведува на твоето, секој си е лесен/тежок на свој начин.

Незнам точни бројки, али процентот е голем. Ако не се лажам 80%. Можно е волкава бројка да ни кажаа на отворениот ден или грешно сум запамтил?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.499
Oва некои статистики да не водиш ти?:smir:

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
По ктс, дипломираат онолку колку бара пазарот вакви кадри.
По "комуњарскиот" систем на студирање, некаде околку 1/3 до вкупно запишаните студенти во прва.

Вака барем јас сум слушнал.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
По ктс, дипломираат онолку колку бара пазарот вакви кадри.
По "комуњарскиот" систем на студирање, некаде околку 1/3 до вкупно запишаните студенти во прва.

Вака барем јас сум слушнал.

се запишуваат еден куп премногу, а таму сеуште важи вицот кога синот му рекол на таткому - „тато јас се откажувам“ а овој му одговорил - „ако сине, јас и дедоти не се откажуваме“ :pos:

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Па имаше едно време на сајтот во дијаграм колку шо памтам беше прикажано. Околу 45-50% мислам дека беше процентот. Утре ќе го побарам и ќе постирам.

Mainframe

Mr.Goodkat
Член од
14 јануари 2008
Мислења
336
Поени од реакции
30
Незнам точни бројки, али процентот е голем. Ако не се лажам 80%. Можно е волкава бројка да ни кажаа на отворениот ден или грешно сум запамтил?
Сигурен сум дека е многу помалку од 80%. Би рекол некаде во опсег од 30 до 50 проценти од запишаните во прва година

C

cige

Гостин
Многу глупости изнакажа. Средно и факултет не се споредуваат. За да ти ја објаснам разликата, ќе треба да те навредам.

Пак глупости. Што сакаш да ти покажат? Голи тетки да ти се соблакаат на отворен ден? Нормално дека ќе ти покажуваат што и како се учи и што си способен да направиш одкако ќе го завршиш факултетот, што направиле другите, кој каде може да работи и слично.

Е ај да те видам напрај двојно салто во воздух и продолжи после на раце да стоиш? :pos2: Хаха се шалам, на нив им е тоа лесно, на нас математика и програмирање ни е полесно... така да пак се сведува на твоето, секој си е лесен/тежок на свој начин.

Може малку да бидеш поконкретен или некој те плаќа само да негираш:nenene:

Член од
21 февруари 2007
Мислења
234
Поени од реакции
10
Значи залудни ви се препукувањата и префрлањата на топката .. јас сум ученик во средно електро .. навистина и ваму за раслика од сите средни училишта е покомпличирано да земиш повисока оценка за раслика од пониска .. значи секој факултет си има своја тежина предности и тешкотии .. некои се малце покомплицирани некои помалце комплицирани .. така е ова примерот со матурата .. од економските и техничките школи имаше голем процент турнати ученици оти материјалот што беше даден за вежбање и тој за решавање многу по различен .. и само тоа се учело во гимназија .. јас навистина некои работи прв пат гледав и премногу имаше застапено теми .. а за македонски да не зборувам .. до милиметри гледање што во техничките школи барем јас .. мало важи ми беше тоа :toe:
и друго ми беше мене зборов .. додека не седниш на едниот и другиот стол и не споредиш т.е. почуствуваш не си доволно легитимен за тоа .. а за тоа дека електро е најтежок тоа секој кога ќе му кажам кога ќе ме прашаат каде ќе студирам креваат рамена и со СРЕЌА само друго тоа оти навистина не е лесно тоа ..
И некој од овде пристниве кои читаат и оставаат коментари дали има за ова година што се запишат на електро .. и дали има по некаква случајност на ЕЕС ( ЕлектроЕнергетски Системи )
Еве ја статистиката ..

Attachments

nerdZrule

didior
Член од
25 јуни 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
да не знае некој колку се плаќа надоместок за заверување на летен семестар кога ке запишуваш зимски?

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
да не знае некој колку се плаќа надоместок за заверување на летен семестар кога ке запишуваш зимски?
500 денари мислам дека е ама не сум сигурна, провери на сајтот мора да пишува.

*Slash*

Comfortably Numb
Член од
31 јули 2008
Мислења
760
Поени од реакции
1.209
Ее ни отиде надолу темата..:vozbud:

Се запишува некој на ФЕИТ оваа година?:pos2: Идни колегс?

petar_joker

OLD ROCKER
Член од
5 септември 2007
Мислења
1.249
Поени од реакции
57
Да, да, ќе се запишвит. Така да не грижи се, ќе имаш колеги кајгаџии, една година сигурно, за понатаму ќе видиме :kesa:

Harald

King of Norway
Член од
12 јули 2009
Мислења
3.426
Поени од реакции
9.761
epa decki kolegi nema da bideme ama epten komsii.ne sakam da vi bidam kolega(ne deka imam nesto protiv vas :pos2: ) pa srekno so upisite i uste posrekno so studiranjeto :helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom