Факултет за Електротехника и информациски технологии

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Тотално се согласувам со тебе и тоа е цела финта после тоа како ќе се снајдиш, баш што гледав на нет на сите подобри понуди за работа, дипломата служи само колку да те примат на интервју, а потоа тој ти дава тест , или те остава да поработиш малку да види дали навистина знаеш. Тие се некој работи во животот :)
Многу точно .... кој како ќе се снајде....меѓутоа дипломата е ОБАВЕЗНА ако сакаш да си ги максимизираш шансите за достојно работно место..

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
.А за програмирање стварно треба мн математика.Матрици ако незнае да решава еден програмер нека се обеси на плоштад.А никој од самоуките програмери не учи математика.
Во зависност од проблемот. Јесте да сум програмирал ствари од кои ми идело да си пукам во колено, математика, логика и последици до бескрај, сепак не е се баш така. Ова се ретки ситуации кои ги разделуваат класичните програмери од гуруата.

Повеќе внимание треба да се обраќа на логиката и на моќта на анализа. Ама хардкор анализа. Градење на добри архитектури, супер замисли и глатко програмирање. Неретко ми се случувало цел ден да се макнам по некоја ситници само поради тоа што нешто не ми штима и не иде баш мазно. Не дека работи погрешно, туку едноставно кодот не ми звучи добро. И еј види, во право сум бил.

А тие што си играат со визуелни апликации и за една програма пишуваат по 10 реда код само можат да се фалат дека се програмери.Они уствари поима немаат од програмирање.Тие сеуште незнаат што е програмирање затоа они од висуал студио повеке и немаат видено. Никој од нив нема напишано програма со повеке од 10 реда код.
Visual Basic 6, програма, вкупен број на редови >300'000. Ајде кажи нешто сега.

Нека седнат да програмираат нешто од биокибернетика во ансемблер или пролог и ке сватат колку било тешко програмирањето
Не мора да биде потешко за да биде повеќе self-satisfactory. Завладеав малце асемблер оваа година, ама од ова фајде нема. Џабе трошам мозочни ќелии и не сум мазохист за да продолжам и да се курчам со „асемблирање“.

.А тие визуелни апликации и баба може да ги прави со 2 саата учење.На електро не се учи само висуал бејзик туку и многу други програмски јазици за кои тие навидум програмери немаат ни слушнато.
На електро НЕ се учи visual basic. Криминал било да се почне да се учи програмирање со VB и демек трајно го инвалидирал студентот рече една моја професорка. Требаше да и речам после освоеното прво место на <codefu/> дека ете јас почнав со VB.

И правиме програми за фирми кои бараат само да им се пресмета гошниот приход и колку платиле ддв.Па за тоа нормално дека ке успееш и со 3 дена пред интернет.Ама ако наидеш на нешто посложено барај електраш и плати му 100 пати повеке од твојте ПРОГРАМЕРЧИЊА за да ти заврши работа.
Хехе. Колку само си грешка. Имам искуство во ваквите програми и тоа што ти го рече е ништо. Формулите, пресметките и прикажаните интерфејси не ги ни земам како цел во програмите.
Кај овие решенија потребна е максимална флексибилност на кодот односно лесно истиот да може да се модификува. Правилата и законите знаат да се менуваат преку вечер а да почнат да се користат за рок од една недела. Промените некогаш знаат да бидат и масивни. Ако си направил крш програма во која акцентот си го ставил на формулите и пресметките, овде паѓаш. Два месеци ќе ти бидат малку за нов апдејт. За грешките кои ќе настанат успат да не зборам.

Месец време осмислував архитектура на генерална финансова програма во .net. На крај излегов со решение кое ми дава голема флексибилност и огромна брзина при градењето на интерфејсите, нивна промена и работа со базата на податоци како и голема и унивезална сигурност. Исто така користам добар компонентен модел во кој користам полиморфизам со што кон секоја единка гледам како еден ист објект без разлика што врши различна функција.

1 месец работа на framework-от, три дена оформување на финансово работење. Како а?

Стварно ме изнервира, мешате баби и жаби, си ги мерите како деца на улица кога ќе земат да се препукаваат, програмер си ако работиш асеблер а не си ако работиш вижуал бејзик (само да те чуе ксило хеххе) глупости!
Noted my friend, noted and replied. :)

Член од
17 август 2008
Мислења
24
Поени од реакции
5
Многу точно .... кој како ќе се снајде....меѓутоа дипломата е ОБАВЕЗНА ако сакаш да си ги максимизираш шансите за достојно работно место..
Значи се на се дојдовме до заклучок дека факултет треба.Ако не електро тогаш нека биде некој друг.Физичарите ги спомнав затоа што имам читано за мн работи дека тие ја решиле работата пред програмерите.А всушност зборот ми беше дека без математика небива програмер.Уште ако се определи на системско програмирање па ич!
Јасно е дека не завршува се со дипломирањето.Како што напомнав и претхоодно,факултетот ти дава основа за надградба и да знаеш кај да го најдеш она што ти треба.
За VB и ансембле па и пролг финтата е кој што работи.на некој жива глупост му е VB затоа што тој програмира сосема други работи.Зборот ми беше дека многу потешко е да се програмира во пролог и ансемблер одколку во VB.А 300000 реда програма секоја цест.само да не е програмава само со if и for и по некој while.Може и во една програма да се проверуваат 100 000 работи па сета таа програма да биде и 1 000 000 реда а да може да ја напише и мало дете.
Проблемот во македонија е што сите програмираат даночни програми кои се лесни за правење и немаат сложени математики.Штета што нема некој на форумов од Микросам да ви каже што е програмирање.

Пздрав

Член од
17 август 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Не е толку страшно де.Имаме добри асистентки.На пр.Весна Андова по матемика е згодна(т.е. за некои машки можеби и многу слабичка)ама има добар граден кош:pos2:Ќе го видите најголемиот дел од него,без гајле.Имаме уште една асистентка Елена по програмирање мене лично ми е многу убавка има полно устиче и мн добар заден дел:pos2:ОВА СЕ КОМЕНТАРИ ОД КОЛЕГИ И ОД ОБЈЕКТИВНЕ КОЛЕШКИ
не сум се мрданала па да гледам по жени.:nenene:
Како и да е за машкиот пол да не се секира има и добри колешки, а и колеги.Сеа не се сите убавици а и сите машки не се "мистер на македонија"ама се има.Сума сумарум не е толку крш.НЕ е толку забегано колку што мислите.
ААА добро дојдовте колеги!
:helou:

Член од
17 август 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Сабајлево и јас поднесов документи на ФЕИТ имаше гужва у п.м. саат и пол чекав на ред жива вода станав. Јас се пријавив за ТК инаку. Епа ајде колеги се гледаме од октомври :)
Да ви кажам на сите вас идни колеги,кога ќе одите на шалтерот за студентски прашања ОБАВЕЗНО да гледате да ја одбегнете онаа дебелана,старка со побелено црна коса.Ја мрази буквално цел факултет.Нема шанси да не ве изнервира.БЕГАЈ НАРОДЕ ОД ТАА ГРДА ДЕБЕЛА
:pos2:

Член од
17 август 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Глејте.
Јас не реков нема ништо да научиш на електро.
Јас реков дека ако сакаш да станеш web developer, coder или web designer не ти треба електро.
Дипломата нема да ти помогне кога некој "дудук" со среднo ќе ти биде шеф.
Еве вие ставете се на место на работодавецот, кого би одбрале дечкото со "дипломата" или среднашот кој прави каша попара и носи профит на фирмата повеќе од три димпломирани електро инжињери.

Ќе си земам за дозвола да цитирам еден пост на Вардарче на друг форум.

Нема потреба да се коментира постот се е кажано.
Ти си друже во голема заблуда.Имам братучетка која заврши ахитектура или градежен(одат они рака под рака,нема градба без архитект и градежен инжењер).Беше една од најдобрите во генерација и знаеш што правеше?Се молеше да испадне некој конкурс да поработи нешто.И после виде не бива и си зема стипендија во Германија и си магистрираше и ни на крај памет не и текнува да иде тука да работи.БУМ НЕМА ШТО,ГРАДЕЖНИШТВОВО МНОГУ ЦВЕТА.
Морам уште да ти кажам дека на електро може сега ќе примат 900 студенти ама знаеш колку ке записат 2 а камоли3 семестар.Па можеби и половина,а може и помалку. А дека типот со има средно ќе зема повеќе плата од некој со факултет па и нема баш уште долго да трае.Знаеш зошто?Обавезно е тоа меретно средно веќе.Секој "обичен смртник" ќе мора да има средно па сега ти види.А ако ништо друго, на електро ќе научиш како да размисливаш логично,и тоа нема шанси да не ти се најде во животот.
Сепак секој си има право на сопствено мислење.

Член од
17 август 2008
Мислења
24
Поени од реакции
5
Да ви кажам на сите вас идни колеги,кога ќе одите на шалтерот за студентски прашања ОБАВЕЗНО да гледате да ја одбегнете онаа дебелана,старка со побелено црна коса.Ја мрази буквално цел факултет.Нема шанси да не ве изнервира.БЕГАЈ НАРОДЕ ОД ТАА ГРДА ДЕБЕЛА
:pos2:
За оваа дебелата имаш право.Работа дека ке ти заврши сигурно нема,а за да те изнервира мајстор е.И кај нејзе се само залудни обиди да добиеш нешто.Добар е коментаров на колешкава.Послушајте ја.

Член од
17 август 2008
Мислења
24
Поени од реакции
5
Ти си друже во голема заблуда.Имам братучетка која заврши ахитектура или градежен(одат они рака под рака,нема градба без архитект и градежен инжењер).Беше една од најдобрите во генерација и знаеш што правеше?Се молеше да испадне некој конкурс да поработи нешто.И после виде не бива и си зема стипендија во Германија и си магистрираше и ни на крај памет не и текнува да иде тука да работи.БУМ НЕМА ШТО,ГРАДЕЖНИШТВОВО МНОГУ ЦВЕТА.
Морам уште да ти кажам дека на електро може сега ќе примат 900 студенти ама знаеш колку ке записат 2 а камоли3 семестар.Па можеби и половина,а може и помалку. А дека типот со има средно ќе зема повеќе плата од некој со факултет па и нема баш уште долго да трае.Знаеш зошто?Обавезно е тоа меретно средно веќе.Секој "обичен смртник" ќе мора да има средно па сега ти види.А ако ништо друго, на електро ќе научиш како да размисливаш логично,и тоа нема шанси да не ти се најде во животот.
Сепак секој си има право на сопствено мислење.

Грешка си колешке.Кај нас градежништвото ЦВЕТА и тое е сигурно.Ама не цвета за архитектите и градежниците туку за обичните пропалици кои се качуваат по скелињата и ѓи растовараат камионите.
На денешно време паметен си е народот и на кој му треба архитект.Сите си градат како сакаат и затоа куките во пола македонија ни се како во авганистан.Кога ке излезеш наутро погледни околу себе.Барем во делот кај што живееш се е проектирано од архитекти нели? :pos2:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Visual Basic 6, програма, вкупен број на редови >300'000
Чекај малце.
Сакаш да кажеш дека си искуцал 300000 линии код рачно?
Не викам дека е невозможно ама добар програмер куца дневно по 300 линии код испага дека тебе ти требало скоро 3 години за апликацијата.
И да не се лажеме визуелното програмирање не е некој рокет сајанс.
У моментов правам нешто налик OR mapper.
SQL изразите, кодот што работи со базата, error хедлирањето и уште еден куп работи се е автоматизирано.
Не ми треба факултет за да научам што е Reflection, екстензибилно објектно програмирање скалабилност и остали работи.

едит:
@Elf13 испага дека ти си отишол на електро за да научиш асемблер и да работиш во Микросан или евентуално да работиш во НАСА и да програмираш сателити?

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Da imas diploma od elektro e odlicna rabota, zosto kaj nas e megu najcenetite fakulteti, taka da kolku tolku ke imas nekoe svoe mesto vo opstestvoto, kako cenet graganin.
Za rabota.
Ako ne si snaodliv i diploma od Harward ne ti pomaga.
Vo sredno imav profesorka, mlada tipka, zavrsila so 9.8 prosek na KTIA, a doagase da predava za 18 000 plata i plus da se maltretira so mene. Ama to je to, dal nesnaodliva dal nemala sreka.... ne znam...
Za programerite..... i poveke od vistina e deka programiranje mozes i samiot da naucis, bez da ides na fakultet....
No, za drugite nasoki na elektro, da si ebes mater nema da znaes avtomatika i elektronika ako ne si maher za matematika, a toa tesko se uci sam....

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
@Elf13 испага дека ти си отишол на електро за да научиш асемблер и да работиш во Микросан или евентуално да работиш во НАСА и да програмираш сателити?
Отидов на електро за да научам нешо.....
за земам диплома и да можам да барам работа без да ме боли глава...
асемблер го имаш...сакал нејкел мораш да го поминеш....

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Ми рекоа дека имало резултати од првиот уписен рок, но јас не можам да најдам на веб страната на факултетов.Ако може некој да даде линк.:jaj:

Член од
17 август 2008
Мислења
24
Поени од реакции
5
Отидов на електро за да научам нешо.....
за земам диплома и да можам да барам работа без да ме боли глава...
асемблер го имаш...сакал нејкел мораш да го поминеш....
Elf13 na koj smer si ti ako moze da ni kazes i koja godina?

Kajgana Shop

На врв Bottom