Енергетскиот систем на Македонија и енергетската криза. Треба ли нуклеарна централа?

dali na balkanskite zemji im treba nuklearna elektro centrala

• Вкупно гласачи
    44
  • Гласањето е завршено на .

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
energetskiot sistem na R M i energetska kriza koja ni se slucuva ne samo nam tuku ina nasite sosedi koja se dolzi na zatvaranjeto na bugarskata NTC kozlodoj ke donese golem nedostatok na struja vo regionov . Treba li politicarite i kompaniite od balkanot da razmislat za otvoranje na nova NTC na balkanot koja bi gi zadovolila standardite na EU i bi go anulirala nedostigot od struja na balkanot.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Седи бе,треба ветерниците на Самак прво да се направат кој ќе даваат струја за да се наполнат акумулаторите на владините возила.Еве сега Иран ќе гради 20 нуклеарки па ние нема потреба овде да се замараме со нуклеарна енергија кога си има ветар во магла.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Со стручњаци од рангот на Хомер Симпсон кои би работеле на таква постројка отидовме сите во атоми и молекули. Еден РЕК Битола не можат да го одржуваат без да има хаварија, тек нуклеарка...

Инаку, до која година требаше сите нуклеарки во земјите на ЕУ да бидат згаснати?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Со стручњаци од рангот на Хомер Симпсон кои би работеле на таква постројка отидовме сите во атоми и молекули. Еден РЕК Битола не можат да го одржуваат без да има хаварија, тек нуклеарка...

Инаку, до која година требаше сите нуклеарки во земјите на ЕУ да бидат згаснати?
А требаше ли?Па Јапонците направија "куќна" атомска централа доколку не си прочитал на кајгана :) кој ќе започнат да се продаваат во Европа од 2009та.

http://tehnologija.com.mk/index.php?option=com_content&task=view&id=696&Itemid=2

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Па Јапонците направија "куќна" атомска централа доколку не си прочитал на кајгана :) кој ќе започнат да се продаваат во Европа од 2009та.
Значи ова Јапанциве кај стигнаа...а кај нас некои уште незнаат букаке што е :)

Шала на страна. Што обичниот Македонец може да добие и да ризикува (да добие во недај боже случај)?

Енергетска криза? Нека му ја мисли владата, увоз на струја, тинтири минтири, има подобри и побезбедни решенија.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Значи ова Јапанциве кај стигнаа...а кај нас некои уште незнаат букаке што е :)

Шала на страна. Што обичниот Македонец може да добие и да ризикува (да добие во недај боже случај)?

Енергетска криза? Нека му ја мисли владата, увоз на струја, тинтири минтири, има подобри и побезбедни решенија.

Па што има да му ја мисли владата кога овде нема обичај корумпираните и неуспешни министри да прават "харакири" како во Јапонија.:)

10101

@*I am Nuts!*#
Член од
27 ноември 2007
Мислења
349
Поени од реакции
0
Абе се е тоа ОК, убаво е да има нук централа, али кој сето тоа ќе го одржува. Не го знаете нашиот менталитет? „Абе арно е...шибај тоа таму“.

И гледате еден ден,цела Европа и блискиот исток ПУФ!

Член од
29 октомври 2007
Мислења
129
Поени од реакции
1
Јас гласав за ама тоа со голема резерва. Една нуклеарна централа би значело крај на енергтската криза во цел Балкан. Ама вакво нешто на место кајшто имало и ќе има војни не треба. Ова може да биде многу добра стратешка цел. Од друга страна па ако некоја држава се реши да ја направи како прво мора да е добри односи со американците, да не биде како Иран (тоа е повеќе за нафта ама откајзнаеш). Абе кога можеа бугарите зашто не и ние. Тоа ќе значи доста брз раст на БДП (голем извоз).

Ај ако може некој подоле колку кошта изгадба на вакво нешто чисто за споредба.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.141
Поени од реакции
10
nuklearna ne treba
pa tehnologijata odi napred
naucnicite otkrivaat nov nacin za energija

NE , NE ,NE ....

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Atomska??? NE...da gi pocekame NOVITE TEHNOLOGII.
I da kazeme DA za Atomska isto ni se fakja , kako i za se drugo...veter i magla...nemame pari da ja napravime, a ako ja napravi nekoj drug , togas toa ke bide za samo gubreto nas da ni ostane......kako so se drugo....
Vaka moze nekoj nov Tesla ke smisli nesto da se brcne vo zemja i da potece STRUJA..:)....najdobro e , za da ne se frustrira narod da se odlucime na CEKANJE........baska , naviknati sme...

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
E toa e momci dodeka site vristea protiv kozloduj mal del bea sto treveno razmisluvaa.. imavme i stabilna i eftina struja ovde..
Znam deka gradat nova nuklearka vo Bugarija duri mislam na newkoj seminar koga bevme i ni ja pokazuvaa lokacijata ama neznam nikakvi detalji.. iako mislam deka bea poprilicno sirokogradi i predlozija i RM da vleze kako investitor vo istata pa potoa neli kako kosopstvenik da si dobiva struja.. taka nesto bese ke Ve molam ako imate detalji da gi postirate. Sepak da se razbereme drugo care nema veternici i alternativni izvori se veter i magla, duri i na sekoe potoce da stavime hidrocentrala prvo ke bankrotirame vtoro pak nema da ima dovolno struja.. taka da jas glasam da se vleze kako koinvestitor i kosopstvenik na novata bugarska nuklearka... i taka ni go cuvaat neboto, sega ke ni go cuvaat i ognisteto :)

T

The Blob

Гостин
Само мала корекција. Во РЕК Битола работат и работеле врвни професионалци кои се ценети и во западните земји по своите вештини и способности. А тоа што трубат секојдневно дека во РЕК паѓаат блоковите за производство е резултат на 3 работи:
1. Централата е изградена пред 30 години и досега не се извршени никакви надградби и осовременувања (со исклучок на автоматизацијата на 3 блок пред 2 години)
2. Нормално е и на не толку стара термоцентрала скоро секој месец да се јавуваат мали проблеми како пукнати цевки за притисок, или поголеми како испаѓање на блокот. Затоа е потребно секоја година да се прават ремонти. Во времето на минатата власт не беа направени тие ремонти, сегашното раководство за тоа предупреди, и исто кажа дека поради тоа се можни вакви посериозни проблеми
3. Новинарите кои пред години молчеа кога падна косиот мост во РЕК (огромна хаварија) бидејќи беа дел од СДС-фабриката, сега известуваат за секој проблем (колку и да е минорен) како тешка хаварија за која ги обвинуваат сегашното раководство, а со тоа и влада

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.464
Поени од реакции
5.881
Pocnaa da otkazat termocentralite, ako ne se investira naskoro , mozno e da ima restrikcii, ili da ni poskape strujata, koja ke se kupi od stranstvo.
Gledame vo sekoj grad ima problemi, kaj mene sekoj den snemuva struja. I bas pocnav da se nerviram za ova.

Член од
22 мај 2007
Мислења
558
Поени од реакции
4
А бе тоа е добро ама ознавајќи се трета смена може да биде фатална, бидејчи ја користиме за спиење, може да заебеме нешто

Член од
1 јуни 2007
Мислења
404
Поени од реакции
2
Јас гласав за ама тоа со голема резерва. Една нуклеарна централа би значело крај на енергтската криза во цел Балкан. Ама вакво нешто на место кајшто имало и ќе има војни не треба. Ова може да биде многу добра стратешка цел. Од друга страна па ако некоја држава се реши да ја направи како прво мора да е добри односи со американците, да не биде како Иран (тоа е повеќе за нафта ама откајзнаеш). Абе кога можеа бугарите зашто не и ние. Тоа ќе значи доста брз раст на БДП (голем извоз).

Ај ако може некој подоле колку кошта изгадба на вакво нешто чисто за споредба.

Зависи од јачината. Искуството кажува дека за 1MW инсталирана моќност на нуклеарен капацитет се потребни околу 2 милиони евра.

Значи доколку решиме да изградиме една “ИЛЈАДАРКА“ ќе ни бидат потребни околу 2 милијарди евра. Тие пари не се даваат сите одеднаш и однапред, туку со текот на градбата која трае околу 5 години.
Најголемиот дел од средствата (околу 40%) се даваат во четвртата година.

Инаку јас гласав ЗА, затоа што на Македонија и тоа како и е потребна една нуклеарка како извор на базна енергија. Дури се работени и некои идејни проекти, меѓутоа до денес никој не застанал храбро позади таа идеја. Се надевам дека во скора иднина ќе имаме нешто поконкретно.

Kajgana Shop

На врв Bottom