Хипхоп културата надвор од нашите граници

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
Дефинитивно ќе ја почнеме со убаво Новата година. Незнам колку пати сум рекол.. чек уствари да видам..

Ве подзабришав иначе малку, само видеа и коментари од стилот "така е", "супер e".. нема потреба да стојат.
Вие изгледа не разбирате оти само видеа ќе бришам одсега натаму. Ова да е последно. Видеа само во ХИТ НА ДЕНОТ! ОК?
И како што можете да забележите дами и господа, мислењата после мојот, па и пред и после мислењето на nyx што ги нема се заради постирањето само видеа. За таа намена имате тема насловена ХИТ НА ДЕНОТ.
Темава не е "Хит на денот" па да постирате видеа без да искоментирате нешто. Последните неколку страни ги зачистив, па кукајте.
Дрва да бевте ќе разберевте. Ај некој нека постира видео или некој глуп коментар, ве молам. :vozbud:

Член од
29 март 2007
Мислења
6.820
Поени од реакции
238
Дефинитивно ќе ја почнеме со убаво Новата година. Незнам колку пати сум рекол.. чек уствари да вида

Дрва да бевте ќе разберевте. Ај некој нека постира видео или некој глуп коментар, ве молам. :vozbud:
извини не смеам да прашам коа ќе искача некој албум или мислење за некој артист ?А зашто да нема видеа тогаш како би била интересна темава?

SV-Strange

Sorcerer Supreme
Член од
27 август 2007
Мислења
3.604
Поени од реакции
367
извини не смеам да прашам коа ќе искача некој албум или мислење за некој артист ?А зашто да нема видеа тогаш како би била интересна темава?
Тоа не е офтопик, напротив, сакам такви работи, каде ќе има дискусија базирана на прашања и одговори, а не на коментари од типот "еј закон е песнава, бла бла" и постирање само видеа. Не ме сфаќај грешка, темава сакам да биде што поактивна, ама од квалитетни постови. :wink:

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
ај доста ме мрзеше,редно е да пишам нешто корисно да живне темава :)

Sid Roams
(Joey Chavez & Bravo) продуцентско дуо од California,имаат доста оригинален звук,уникатен и некарактеристичен за оној класичен хоп хоп што го знаеме сите,се запознале во средно (ова скоро со сите се дешава хаха) и од тогаш продуцираат,1996 Bravo оди на универзитет во NY каде стекнува диплома за музичка технологија и социологија и по некое време формира група со Sandman во NY кој му дава можност да продуцира за Ahmad Jamal, Big Shug и Jean Grae но оваа групација по некое време прекинува.Ама и Chavez не седел со скрстени раце,момакот се потпишува на траки од Dilated Peoples,Aceyalone, Beastie Boys, Swollen Members и DJ Revolution.
Подоцна,Bravo се враќа во California,ги спојуваат силите,очигледно имаат ист вкус и осет па се договараат да продолжат посериозно со тоа што ќе изградат студио во NY(2003) и работат заедно.Со добра работа и досегашното искуство,прават трака за Mobb Deep (Who we ride for) каде цела заслуга ја добива Chavez што за нив 2ца ова не одговарало,така да им текнало на момците дека за да биде се рамноправно,фино ќе биде да креираат едно име кое ќе ги застапува двајцата и веројатно погодувате,SID ROAMS се раѓа (кој патем за нив претставува карактер :) ) Mobb Deep's Queensbridge Family, Dipset's Purple City, Agallah, Krumbsnatcha, Phil Da Agony и Evidence's The Weatherman LP се само дел од нивната колекција артисти кои рокале на креацијата на Sid Roams...
Како најпознато дело на Sid Roams веројатно би ja издвоил Mr.Slow Flow на Evidence од Dilated Peoples иако тука би ги вброил Dilated Peoples "Another Sound Mission" од 20/20 LP а и албумот на Prodigy-PRODUCT OF THE 80s LP!
тоа би било накратко за момциве...

Mr.Slow Flow

Waddap Gz

Another Sound Mission

Се надевам ќе ви праи мерак :)
Уживајте!

Eufrat Kurajber

Real cigan from da hood.
Член од
4 декември 2009
Мислења
341
Поени од реакции
12
Не сум рапер.. ама го поштувам андерграундот... и слушам... поштувам само Oлд скул... посебно 2Pac... Wu Tang Clan... Onyx... Cypress Hill посебно нив највеќе ги обожавам... Меthod Man.... Eazy E ... етц...

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238

Се запостави темава и си реков да ја вратам назад. Одамна немам даденo рецензија на албум и реков да одберам нешто dope. Пошто едно бате на форумов ми рече дека само за Тек и за раперите од западниот брег правам рецензии сеа ќе дадам едно праче небо за вашите уши од NYC. Rakim, The Seventh Seal.... класика еј. Можи да го вбројам во најдобриот хип-хоп албум што излезе 2009. Не за џабе му е даден надимакот GOD. Значи албумов е нешто неверојатно. Кој го нема мора да го земи за да го осети звукот на 90тите. Албумов требаше да излезе инаку во 2002 во закрила на издавачката куќа на Dre, Aftermath. Но Дре е Дре и многу бавно работи, така да неможејќи да дочека Раким го напушта Aftermath. Сепак односите меѓу Дре и Раким се супер и Дре дури му дозволил на Раким да ги земе траките кои Дре ги продуцирал. Инаку овај албум требало да се вика "Oh, My God". Исто така останале во лабараторијата на дре :) уште неколку траки кои биле малку повеќе West Coast style затоа што Раким сакал да издаде чисто Њујорк срање. За продукција неам збор. Толку добро исемплувани траки е ретко да се слушни. Текстот е класика. Раким останува да биди вистинит до крајот и во албумов како што и очекував нема некое брукање како во стилот AutoTune или кучко имам кеш. Интересно е што Раким дава и мала мистерија за новинарите повеќе да се распрашуваат за албумот. Имено бројот 7 е често споменуван во албумот како бројот на Бог. Имаше и некои интересни факти како демек G што стои за God е седна буква во азбиката и така натаму. Препорачувам да го слушните. Peace

TheSunCries

фак.......i am dead!
Член од
16 јули 2008
Мислења
194
Поени од реакции
5
Отсекогаш сум го мразел ставот дека моментално и во блиско минато НЕМА квалитетни рап изведувачи,уствари,ме иритира тоа кога ќе се каже за било која музика,ама ајде темата е тука за рап,нели?Може,зашто слушам премногу различни стилови и не се ограничувам,па и имам пронајдено доста квалитетни рап изведувачи што,ете затоа што не сакале да звучат како старите репери(ова не е некаков дис за нив,зашто сепак они вовеле нешто креативно и вредно)и се обиделе да направат нешто поразлично,ќе бидат на некој начин можеби игнорирани од хип хоп популацијата,игнорантно малце?да.Океј,првин да спомнам некој потипични рап изведувачи што имаат супер изданија од 2002,па навака.Immortal tecnique?Да,првиот албум му е 2001,ама албумот што според мене има најголема вредност во неговата кариера,вториот му е во 2003.Текстуално,начин на рецитирање и се..само ќе кажам дека помоќен албум од револушнари парт 2 не знам дали имам слушнато,барем за рап.Уште некој потипични рапери што ми го имаат задржано вниманието се:Sadistik и Input.Уствари,може пристапот им е постандарден,но текстуално се далеку поемотивни од стандардните таф гај мсиња.Може тоа на повеќето нема да им се допаѓа,но вкусови,така?Ајде,одиме чекор понапред кон нови мсиња што допринеле за развој на оваа култура.Definitive jux и Strange famous екипа?Rhymesayers?Под нивна закрила:Cage,El-P,Buck 65,Sage francis,P.o.d. ,Aesop rock,Atmosphere,Sole,Eyedea &Abilities,Bleubird.Сигурно и имам и заборавено некој и не е важно,не е работата да ги напишам сите,ама има квалитетни нови мсиња кој имаат што да покажат,не сакам да почнам да зборам текстуално,затоа што повеќето од овие премногу ми се допаѓаат мене и текстуално како се изразуваат.Длабоко,длабоко.Почит за старото,но без предрасуди и за новите работи =)

Член од
4 април 2009
Мислења
311
Поени од реакции
14
Пааааа..... Tech N9ne браќа ... вреди да се слушни . Јас мислам дека е многу добар ,а исто и неговиов нов албум K.O.D.. Уживајте

Show me a God

Leave me alone

i F.U.N ( Fuck you niggas)

:smir:

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
Пааааа..... Tech N9ne браќа ... вреди да се слушни . Јас мислам дека е многу добар ,а исто и неговиов нов албум K.O.D.. Уживајте
беа сите одамна постирани али вреди да се слушаат :wink:. Од албумот најјака ми е Killing You...

Член од
4 април 2009
Мислења
311
Поени од реакции
14
беа сите одамна постирани али вреди да се слушаат :wink:. Од албумот најјака ми е Killing You...
Јбг не знаев дека биле , пред 3-4 дена влегов повторно онлајн на форумов,и сега редовен сум, од септемврито не бев влезен. Али знам дека вредат да се слушнат , а и оваја Killing you добра е :smir:

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
пак ли бе со Најн...ептен е добар али преку вакво ми е искрено :)
ко да сте ограничени,се истите ги вртите мајко му...

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
пак ли бе со Најн...ептен е добар али преку вакво ми е искрено :)
ко да сте ограничени,се истите ги вртите мајко му...
ама ти имаш нешто против Тек, те гледам уназад неколку постови не ти е баш кеф ко ке пишат за него:vozbud:

#LakersMK

iChangeWorlds
Член од
31 јули 2008
Мислења
1.326
Поени од реакции
250
ама ти имаш нешто против Тек, те гледам уназад неколку постови не ти е баш кеф ко ке пишат за него:vozbud:
брат,го слушам и поштуам да му е*ам,другариве исто со него ме пукаат (језда не го слушам ко шо го слушам овој на аватар ама...) ок,го слушате и вие ама немора секоја трака да му постирате,дајте нешо ново,нешо шо мислите дека го неаме чуено,па кратка био.па ова она...
a мислам и дека ни био од него немате ставено за другиве да дознаат поубаво кој е туку само лееј брат Најн партали...ок ама некој не го знае или слушнал па сака да дознае кој е...неам нишо против лудиов ама сепак... :)
u feel my поента?

El 'Borracho

Riot Maker
Член од
18 јули 2009
Мислења
822
Поени од реакции
238
брат,го слушам и поштуам да му е*ам,другариве исто со него ме пукаат (језда не го слушам ко шо го слушам овој на аватар ама...) ок,го слушате и вие ама немора секоја трака да му постирате,дајте нешо ново,нешо шо мислите дека го неаме чуено,па кратка био.па ова она...
a мислам и дека ни био од него немате ставено за другиве да дознаат поубаво кој е туку само лееј брат Најн партали...ок ама некој не го знае или слушнал па сака да дознае кој е...неам нишо против лудиов ама сепак... :)
u feel my поента?
пер те разбирам. Ако не те разбирав немаше 5-6 рецензии наназад да направев. Сеа знајш како,.... Тек е сеа филмот. Дојдоа и неговите пет минути во македонијава. На Кире9 одамна му реков да отвори тема и да се пишува таму за него, али никогаш не се случи такво нешто. Ти продолжи да правиш рецензии, глеам и ти си почнал да правиш (шо е добро) и не се нервирај. chillax:smir:

Wannabemceez

Welcome to my WORLD!
Член од
17 јули 2007
Мислења
909
Поени од реакции
20
Малце се претера со Тек,али ипак ке речам дека K.O.D. албумот е нешто премн добро што вреди да се слуша.Јас заглавив со овај албум зошто неколку траки се едноставно ПРЕКРАСНИ.Типот си е мрачен и затоа има вистинско име албумот:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom