Секти

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Е така, така. Баш ради тоа. Не сакам да вршам јавна пропаганда.

Еве само накратко. Како едно инфо.
Најголемите две секти во Македонија се Јеховини сведоци и Црна Ружа.

Јеховините сведоци досега тропнале на многу врати, сигурно и на вашата. Ќе ве заведуваат со малечки брошури... илустрирани, читки како сликовници. Ќе почнат да ве прашуваат за тоа што мислите за Бог, во што верувате, како го дожувувате... едноставно ментално ве подготвуваат за перење на мозокот. Грешката која не смеете да ја направите е да дозволите да го поминат куќниот праг. Со тоа веќе се контрите на вашата православна религија. Според нив, зборот Бог и Господ се релативни зборови но зборот Јахве(од Јехова) е оној Творецот на се. Повеќе не навлегувам. Сатанистичка секта која не дозволува мешање на науката во секојдневниот живот, многу банални ствари како трансфузии и слични зафати не ги дозволуваат. Гуглав и пронајдов дека моментално во Мк има некаде околу 1200 припадници на сектава.

Црна Ружа е најозлогласената секта, помеѓи сектите во Мк. Центарот на сектава се наоѓа во околината на Битола(подземна), иако многумина велат дека се наоѓа во другите градови. Разгранета е низ цела Македонија, насекаде... самото име ''Црна Ружа'' влева страв кај сите. Било во Скопје, Битола, Прилеп или во некое запуштено село. Треба да исполнувате одредени критериуми за да навлезете во организацијава, кои не знам. Тоа разиел ќе го прашате, шала... шала, нека не се пали. Исто сум слушнал дека добивате пристап до огромни, огромни парични ресурси, поседувате многу благодети но сепак, треба да ја отфрлите религијата и целосно да му се посветите на сатанското учење. Точната бројка на Членови никој не ја шпекулира.

Дел од ритуалите:
Убиства, масовни самоубиства, некои велат дека по 30 дена ќе се вратат од мртвите, некои дека така стигале до рајот, па чекале крај на светот... некаде околу 2012 година, приказни има многу но, мислам дека доволно кажав.

Ете, општо.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
У едни стари списанија имав мн. ствари за сектите и окултизмот не само во Македонија, ама којзнае кај се... ќе побарам па ќе пишам нешто.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Впрочем врз основа на главните религиски книги - библија куран тора и сл. се оформени огромен дел од сектите како погоренаведените Јеховини сведоци, Адвентисти, Новородени христијани, Протестанти, Англиканци, Баптисти, Евангелисти - Методисти исл само од библијата, од куранот ги има како движење Вектешите има др толку знам во моментов, од тората е оформена Кабалата - контровезна и прифатена од голем дел евреи- рабини кои тајно ги прават и почитуваат обредите од Кабала (поклоник им е и Луиза Чиконе ака Мадона).... тука ги имате скиентолозите и како крај на се коментарот на нивниот основач кој може да се однесува на сите погоре наведени секти: Ако сака некој да се збогати најдобар начин за тоа е да си оформи/основа религија.

п.с Исто и Сатанистите кои ги испуштив како тотален опозит на христијанството.

Д

Демијан

Гостин
Знам дека има и една книга,написана од македонски автор(незнам поточно од кој) и тоа беше некоја приказна за девојка која несвесно навлегува во секта.Прикажано е како работи сектата-сексуални оргии,присилување на членовите да имаат секс со некој од членовите на неговото семејство убиства на членови во семејството итн! Оваа книга ме потикна да ја отворам темава!! И знам дека е тешко да ги препознаеш бидејќи се најобични луѓе во нормалната средина.Имам една другарка таа многу се разбира во вакви работи! и едно прашање: па нели тие секти ги тераат своите членови на убиства.тука неможат некои органи на државата да превземат мерки или тие толку совршено работат и неможе да им се влезе во трага?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6
Што е тоа Скиентологија?
"Целите на Скиентологијата се цивилизација без лудило, без криминалци и без војна, каде што способните луѓе можат да просперираат, а чесните можат да имаат права и каде што човекот слободно може да се издигне до поголеми височини.
Неполитична во својата природа, Скиентологијата срдечно го прима секој човек, од секоја вера, раса или нација.“
Скиентолошката религија смета дека човекот во основа е добар и ги нуди алатките кои секој може да ги користи за да стане посреќна и поспособна личност, која може да ги подобри состојбите во животот и во животите на другите.
Скиентологијата е учење за духот и за неговиот однос кон себеси, универзумите и другите живи форми. Земено од латинскиот збор scio- знаење во потполна смисла на зборот и грчкиот збор logos- учење за. Сам по себе, зборот значи да знаеш како да знаеш. Скиентологијата е „рута“, пат, а не дисертација или наметливо самоуверено знаење. Низ нејзините вежби и изучување, човек сам може да ја открие вистината. Затоа, технологијата не е образложена како нешто во кое треба да се верува, туку како нешто кое треба да се прави.
Скиентологијата е едно тело на знаење кое се протега од одредени фундаментални вистини. Оние што го заземаат примарното место меѓу овие вистини се:
Човекот е бесмртно духовно битие.
Неговото искуство се протега многу подолго од само еден животен век.
Неговите способности се неограничени, дури и кога во моментот не се реализирани.
Исто така, Скиентологијата смета дека човекот е во основа добар и дека неговиот духовен спас зависи од него самиот, од неговите пријатели и од неговото постигнување на братство со универзумот.
Скиентологијата не е догматска религија која од човекот бара тој слепо да верува во сё. Единката сама открива дека Скиентологијата функционира, на тој начин што ќе ги применува нејзините принципи и ќе ги види или искуси резултатите од таа примена.
Крајната цел на Скиентологијата е вистинско духовно просветлување и слобода за единката.
"

Eве ти ја најголемата од сите секти.Читај,информирај се и свакај го сево ова напишаново под огромни наводници...
Ова е напишано од нив,го ставам пошто не сакам да ти наметнам мој став за скиентологијата,туку треба да си заземеш свој....Каков ке биде,тоа е твое...

Perfect

Z

ZeroStyle

Гостин
Јас имав женска една и мислам беше јеховин сведок...Ама вака ништо не се забележуваше, и уште не се забележува...Само ми кажаа...Неѓто поврзав и плус не ни идеше и...ОП...Broke up...:)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6
Јас имав женска една и мислам беше јеховин сведок...Ама вака ништо не се забележуваше, и уште не се забележува...Само ми кажаа...Неѓто поврзав и плус не ни идеше и...ОП...Broke up...:)
Ama bas nisto nemozese da zabelezis?

Z

ZeroStyle

Гостин
Озбилно бе...Сеа шо има да лажам! Абе и секој ден бевме заедно ама нишо не глеав...Аххх слепа љубав...

Член од
9 ноември 2007
Мислења
395
Поени од реакции
6
Озбилно бе...Сеа шо има да лажам! Абе и секој ден бевме заедно ама нишо не глеав...Аххх слепа љубав...
Ma ne rekov deka lazes a i se dodeka ne ti potkaze nekoj ili nesto u toj period ne procitas nesto slucajno vo vrska so toa nema da mozes da zabelezis.Nego onaka pak te prasav.Inaku iam nekoe slicno iskustvo i te razbiram deka ne si mozel da primetis.

Narkos

...::enter my mind::...
Член од
12 април 2007
Мислења
677
Поени од реакции
5
Е така, така. Баш ради тоа. Не сакам да вршам јавна пропаганда.

Еве само накратко. Како едно инфо.
Најголемите две секти во Македонија се Јеховини сведоци и Црна Ружа.

Јеховините сведоци досега тропнале на многу врати, сигурно и на вашата. Ќе ве заведуваат со малечки брошури... илустрирани, читки како сликовници. Ќе почнат да ве прашуваат за тоа што мислите за Бог, во што верувате, како го дожувувате... едноставно ментално ве подготвуваат за перење на мозокот. Грешката која не смеете да ја направите е да дозволите да го поминат куќниот праг. Со тоа веќе се контрите на вашата православна религија. Според нив, зборот Бог и Господ се релативни зборови но зборот Јахве(од Јехова) е оној Творецот на се. Повеќе не навлегувам. Сатанистичка секта која не дозволува мешање на науката во секојдневниот живот, многу банални ствари како трансфузии и слични зафати не ги дозволуваат. Гуглав и пронајдов дека моментално во Мк има некаде околу 1200 припадници на сектава.

Црна Ружа е најозлогласената секта, помеѓи сектите во Мк. Центарот на сектава се наоѓа во околината на Битола(подземна), иако многумина велат дека се наоѓа во другите градови. Разгранета е низ цела Македонија, насекаде... самото име ''Црна Ружа'' влева страв кај сите. Било во Скопје, Битола, Прилеп или во некое запуштено село. Треба да исполнувате одредени критериуми за да навлезете во организацијава, кои не знам. Тоа разиел ќе го прашате, шала... шала, нека не се пали. Исто сум слушнал дека добивате пристап до огромни, огромни парични ресурси, поседувате многу благодети но сепак, треба да ја отфрлите религијата и целосно да му се посветите на сатанското учење. Точната бројка на Членови никој не ја шпекулира.

Дел од ритуалите:
Убиства, масовни самоубиства, некои велат дека по 30 дена ќе се вратат од мртвите, некои дека така стигале до рајот, па чекале крај на светот... некаде околу 2012 година, приказни има многу но, мислам дека доволно кажав.

Ете, општо.
ко прво....ЈЕХОВИНИТЕ СВЕДОЦИ СЕ СЕКТА???? WTF??????
имам многу близок другар, еден од тие јеховини сведоци е, не знаев дека е секта! А детето е многу добро, еден од ретките со добра душа, не мисли лошо на никого, мирен е, школото-одлично...
а дома еднаш ми дојдоа две девојчиња, 17год им давам најмногу...јаки беа :) и ми дадоа некои такви листови, ми кажаа да сум одел на некоја презентација за "Вистината за Исус"...

а за црната ружа и кај нас ги има...мн пати сум глеал такви чудни раб.
еднаш си одевме со еден другар многу касно навечер и видовме неколку луѓе во мантили собрани околу една маалска клупа, и се скривме и ги глеавме. не слушнавме нишо зашо беа подалеку, па чекавме да си одат. после кога отидовме таму имаа заколено црна мачка, свеќи, не знам ти шо...тој кажа дека биле црната ружа, повеќе пати правеле таму такви работи, ама шо знам....

pupsik

AMAZONKA
Член од
18 декември 2007
Мислења
92
Поени од реакции
1
здраво на сите! ова е мој прв пат на македонски форум и затоа не ме судите срого:pipi:јас живеам во Москва и колку сма тука секти во 24 милиона луге ужас! едно чудо! ама од страна на власта се е строго забрането!!! Лошо се однесувам кон тоа без оглед што сметам дека секој има право на избор...пред некое време забележав кај мојата соседка по стан книги...чудни...и разбрав дека се ученија на Рон Хаббард....тоа ли е Сајентологија????

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
здраво на сите! ова е мој прв пат на македонски форум и затоа не ме судите срого:pipi:јас живеам во Москва и колку сма тука секти во 24 милиона луге ужас! едно чудо! ама од страна на власта се е строго забрането!!! Лошо се однесувам кон тоа без оглед што сметам дека секој има право на избор...пред некое време забележав кај мојата соседка по стан книги...чудни...и разбрав дека се ученија на Рон Хаббард....тоа ли е Сајентологија????
Ахам....

pupsik

AMAZONKA
Член од
18 декември 2007
Мислења
92
Поени од реакции
1
епа јас зазедов таков став....ти не ме чепкаш мене...не ми ја пропагираш твојата секта....и си живееме мирно....со што таа може да биде опасна за мене??

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
епа јас зазедов таков став....ти не ме чепкаш мене...не ми ја пропагираш твојата секта....и си живееме мирно....со што таа може да биде опасна за мене??
со ништо посебно само не дозволувај да те заведе со нивната доктрина.

pupsik

AMAZONKA
Член од
18 декември 2007
Мислења
92
Поени од реакции
1
Ма нема шанси јас сум горда Макдонка ПРАВОСЛАВНА и тоа никој неможе да ми го одземе!!!!:pop:

Kajgana Shop

На врв Bottom