*Smurfette*
He smurfs me, he smurfs me not
- Член од
- 10 јуни 2006
- Мислења
- 538
- Поени од реакции
- 38
Колеги кога се уписите за втора, трета и четврта? Заедно со прва или после сесијата септемврска ?
Не викам ништо јас, само го толкувам правото на кое што се повикуваш. Што се однесува до паралелата, смешно ми е да правам споредба помеѓу Македонија и Данска, но штом се нафаќаш на такви компарации, еве само неколку факти...Не сакам да навлегувам во филозофии, викаш дека не е задолжително, да, не е, државата не е должна да го плаќа, не е...
Сеа една паралела Македонија - Данска(пример), просечна плата 220 евра - 3000 евра (од прилика), а од прилика исто плаќаме за високо образование?
Хмм???
Ај, ова не е тема за тоа, си го кажав јас моето во соодветната тема![]()
упис после 16 веројатно. како и да е на сајтот ке објават.Колеги кога се уписите за втора, трета и четврта? Заедно со прва или после сесијата септемврска ?
Не бе, не, ич не си смешнаЈас ја користам оваа прилика да им упатам поздрав на моите фини постари колеги кои се жалеа од нас и од нашите стравови за економика и сметководство... Ќе си пеете од септември напаѓа новиот бран па дури и нови теми се отвараат колку само да си се пребројат.
Ај! :salut:
Не бе, не, ич не си смешна![]()
![]()
![]()
Да се пребројат бе![]()
Ама од септември за нив и вие ќе бидете постари колеги, па ќе можете да им помогнете, не само ниеЈас ја користам оваа прилика да им упатам поздрав на моите фини постари колеги кои се жалеа од нас и од нашите стравови за економика и сметководство... Ќе си пеете од септември напаѓа новиот бран па дури и нови теми се отвараат колку само да си се пребројат.
Ај! :salut:
Колега, државата не го наплатува образованието, трошоците по човек се релативно познати... при што државата решава само со колкав процент ќе партиципира. Данска е економски далеку по моќна, па може да си дозволи бесплатно високо образование за граѓаните. А дали треба државата целосно да партиципира или конкретно кај нас дали треба образованието да и биде приоритет, тоа се веќе филозофски, односно политички дискусии.^Еј немој за триумфалната капија, тоа ме прави горд што сум македонец
Па ете, тоа ми беше и муабетот, Данска со 5 пати поголемо БДП пер капита, го "наплатува" и им го овозможува високото образование на нивните граѓани за иста сума како и Македонија.
Значи правото, иако постои во уставот, на индиректен начин е ограничено, значи кој има пари ќе се школува, кој нема, нема да се школува. Во Данска сите имаат средства за високо образование и кај нив тоа право е полесно остварливо, во Македонија не е баш така лесно(јас имам, али знам многу што немаат). И не само ова право, имаме ние многу права, само кај нас потешко се остварливи али тоа у некој друг муабет.
За Вале, рано е за запишување, ваљда ќе пишува на сајтот...
Ама од септември за нив и вие ќе бидете постари колеги, па ќе можете да им помогнете, не само ние![]()
прв болд :tv:^^beneamata да бев модератор за ваквите дискусии бан ќе јадешеОтворете си тема на подфорумот Економија и бизнис. ТУка ако имаш прашања, давај ако не молчи
![]()
![]()
![]()
Види подоле во мојов пост како убаво ти се насмеа вампгирл за тоа ДА БЕВ МОДЕРАТОРСекако дека помагавме и пред тоа на залутаните душичињаНема да е проблем
^^beneamata да бев модератор за ваквите дискусии бан ќе јадешеОтворете си тема на подфорумот Економија и бизнис. ТУка ако имаш прашања, давај ако не молчи
![]()
![]()
![]()
прв болд :tv::
Ќе се договоримеЕпа нема прашања, нема колачиња
![]()
Тапа е ова, таман си бев навикнат на 3 колоквиуми.Ај колеги малце новости од факултетот:
1) Од Септември имаме 2 колоквиумски недели , најверојатно без пауза пред колоквиумската по примерот на колегите од правен.
Зимски семестар 15.09 - 31.12
1 колоквиумска 01-09.11
2 колоквиумска 23-31.12
Јануарска испитна сесија 10-31.01.2011
Летен семестар 01.02 - 13.05
1 колоквиумска 11-19.03
2 колоквиумска 03-11.05
Мајско-Јунска испитна сесија 23.05-15.06.2011
Августовска 22.08-07.09.2011