Економски факултет (стара тема)

• Креатор на темата Креатор на темата energichen
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
..Za rezultati ekonomika asistentot Ljupco rece deka ke ima vo sreda vo 14:30 na oglasnata tabla za 1-va,a mozebi ke ima i na stranicata na ekonomski.

:nenene: Како можеш да кажеш дека е најтежок кога уште си 1ва година, и коа полагаш исти предмети како и сите останати од 1ва година... ваљда постарите колеги знаат повеќе од нас.....

@Lady J се согласувам со тоа што рече дека секој смер е тежок ако не е правилниот....

dobro de sekoj si ima svoe pravo i svoe mislenje ....ama gledam deka i postarite gresat nekade .....najdobro e da gi prasame tie sto imat zavrseno fax ....i podobro ti objasnuvat i poise iskustvo imat :D barem ja taka mislam :D a barem dosega sto imat zavrseno fax vo ekonomski vikat deka ova iako mislat deka e najlesen smer toj e najtezok deka se uci opsto :)

За торта јас заокружив све освен да загадува животна средина.А за Окта само дека загадува бла бла бла...:toe:

kolegi ke moze nekoj da je resava ova zadaca po statistika:
vo proizvodsvo na edna fabrika,prosecnata tezina na konkreten proizvod e 5kg,a standardnat devijacija e 0.5kg.na primerok od 2000 proizvodi kolku ke bidat otstraneti kako neispravni ako za regularen se smeta,onoj proizvo od 4-5.8kg?

..Za rezultati ekonomika asistentot Ljupco rece deka ke ima vo sreda vo 14:30 na oglasnata tabla za 1-va,a mozebi ke ima i na stranicata na ekonomski.
Мене ми кажаа дека економика резултати ќе имало на сајтот во среда после 14 часот..колку е точно и дали ќе биде така не знам, ама на огласна сигурно ќе има.

Добро поминав, не се жалам, очекував да е многу потешко. Тоа со макрото заокружив само еден одговор(општина Илинден), а индустриската зона не..се мислев, али тоа е што е. Искрено се надевам дека ќе положам пошто не ми се учи у јуни:)

А статистика..се ежам кога ќе помислам на утре, задачите ги владеам, ама теоријата...а тоа е најбитното, така да ќе биде интересно:nesum:

ај отидов да учам:salut:

kolegi aj ve molam da mi kaze nekoj po predmetot MARKETING NA TRGOVKSI PRETPRIJATIJA sto se uci dali e testot samo za zaokruzuvanje ili ima i tocno netocno????

kolegi aj ve molam da mi kaze nekoj po predmetot MARKETING NA TRGOVKSI PRETPRIJATIJA sto se uci dali e testot samo za zaokruzuvanje ili ima i tocno netocno????

Јас ко што памтам професорот рече ке имало на заокружување, а и точно неточно.

А знаеш од колку се полага ?

Дали знае некој да ми каже какви тестови дава Зоран Миновски? Полагам Финансиско сметководство 2, оваа година прв пат го предава. Па да ми кажете нешто повеќе за неговиот стил :D :smir:

од коа ние се упишавме на факултетов темава рипна за 200 страни :kesa:

kolegi ke moze nekoj da je resava ova zadaca po statistika:
vo proizvodsvo na edna fabrika,prosecnata tezina na konkreten proizvod e 5kg,a standardnat devijacija e 0.5kg.na primerok od 2000 proizvodi kolku ke bidat otstraneti kako neispravni ako za regularen se smeta,onoj proizvo od 4-5.8kg?

Тоа би одела вака отприлика:
Дадено ти е дека М=5, σ=0.5
Се бара P(4<X<5.8). Ти одма знаеш дека за да можеш да искористиш 3-таблица за веројатности кај стандардизиран нормален распоред треба прво случајната променлива X да ја претвориш во Z т.е.:

Z= X-M/σ , така да сега ќе бараш P(4-5/0.5<Z<5.8-5/0.5)

а тоа е еднакво на F(1.6)- F(-2)= (гледаш за овие точки во третата таблица)=0,9452-0,0228=0,9224

Овој резлултат што го добивме се толкува: Веројатноста случаен избран примерок да има тежина помеѓу 4-5.8kg, односно да е исправен е 0,9224. Да не биде исправен е 1-0,9224=0,0776

0,0776*2000=155,2
Значи, 155,2 од 2000 производи е веројатно дека ќе бидат неисправни производи (нема да имаат маса 4-5.8kg, што се смета за услов за регуларност)

Ај помош од постарите колеги во врска со статистика...што прашања се паѓале,ово оно,да ни помогнате малку секоја информација е добредојдена...:wink:
фала однапред...:helou:

Ај некој нека каже од постарите колеги дали се паѓаат исти или слични задачи на колоквиум како во учебникот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom