Економски факултет (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 април 2009
Мислења
9
Поени од реакции
0
..Za rezultati ekonomika asistentot Ljupco rece deka ke ima vo sreda vo 14:30 na oglasnata tabla za 1-va,a mozebi ke ima i na stranicata na ekonomski.

kosta-p

relax-m
Член од
27 декември 2009
Мислења
63
Поени од реакции
1
:nenene: Како можеш да кажеш дека е најтежок кога уште си 1ва година, и коа полагаш исти предмети како и сите останати од 1ва година... ваљда постарите колеги знаат повеќе од нас.....

@Lady J се согласувам со тоа што рече дека секој смер е тежок ако не е правилниот....

dobro de sekoj si ima svoe pravo i svoe mislenje ....ama gledam deka i postarite gresat nekade .....najdobro e da gi prasame tie sto imat zavrseno fax ....i podobro ti objasnuvat i poise iskustvo imat :D barem ja taka mislam :D a barem dosega sto imat zavrseno fax vo ekonomski vikat deka ova iako mislat deka e najlesen smer toj e najtezok deka se uci opsto :)

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
За торта јас заокружив све освен да загадува животна средина.А за Окта само дека загадува бла бла бла...:toe:

Член од
7 февруари 2010
Мислења
37
Поени од реакции
0
kolegi ke moze nekoj da je resava ova zadaca po statistika:
vo proizvodsvo na edna fabrika,prosecnata tezina na konkreten proizvod e 5kg,a standardnat devijacija e 0.5kg.na primerok od 2000 proizvodi kolku ke bidat otstraneti kako neispravni ako za regularen se smeta,onoj proizvo od 4-5.8kg?

Маца_мк

♫♥good girl gone bad♥♫
Член од
13 февруари 2007
Мислења
6.421
Поени од реакции
464
..Za rezultati ekonomika asistentot Ljupco rece deka ke ima vo sreda vo 14:30 na oglasnata tabla za 1-va,a mozebi ke ima i na stranicata na ekonomski.
Мене ми кажаа дека економика резултати ќе имало на сајтот во среда после 14 часот..колку е точно и дали ќе биде така не знам, ама на огласна сигурно ќе има.

Добро поминав, не се жалам, очекував да е многу потешко. Тоа со макрото заокружив само еден одговор(општина Илинден), а индустриската зона не..се мислев, али тоа е што е. Искрено се надевам дека ќе положам пошто не ми се учи у јуни:)

А статистика..се ежам кога ќе помислам на утре, задачите ги владеам, ама теоријата...а тоа е најбитното, така да ќе биде интересно:nesum:

ај отидов да учам:salut:

Член од
21 септември 2009
Мислења
77
Поени од реакции
0
Во колку се полага МТП утре ??????????

Член од
1 март 2010
Мислења
3
Поени од реакции
0
kolegi aj ve molam da mi kaze nekoj po predmetot MARKETING NA TRGOVKSI PRETPRIJATIJA sto se uci dali e testot samo za zaokruzuvanje ili ima i tocno netocno????

Член од
21 септември 2009
Мислења
77
Поени од реакции
0
kolegi aj ve molam da mi kaze nekoj po predmetot MARKETING NA TRGOVKSI PRETPRIJATIJA sto se uci dali e testot samo za zaokruzuvanje ili ima i tocno netocno????

Јас ко што памтам професорот рече ке имало на заокружување, а и точно неточно.

А знаеш од колку се полага ?

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Дали знае некој да ми каже какви тестови дава Зоран Миновски? Полагам Финансиско сметководство 2, оваа година прв пат го предава. Па да ми кажете нешто повеќе за неговиот стил :D :smir:

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
од коа ние се упишавме на факултетов темава рипна за 200 страни :kesa:

Член од
7 јануари 2008
Мислења
69
Поени од реакции
8
kolegi ke moze nekoj da je resava ova zadaca po statistika:
vo proizvodsvo na edna fabrika,prosecnata tezina na konkreten proizvod e 5kg,a standardnat devijacija e 0.5kg.na primerok od 2000 proizvodi kolku ke bidat otstraneti kako neispravni ako za regularen se smeta,onoj proizvo od 4-5.8kg?
Тоа би одела вака отприлика:
Дадено ти е дека М=5, σ=0.5
Се бара P(4<X<5.8). Ти одма знаеш дека за да можеш да искористиш 3-таблица за веројатности кај стандардизиран нормален распоред треба прво случајната променлива X да ја претвориш во Z т.е.:

Z= X-M/σ , така да сега ќе бараш P(4-5/0.5<Z<5.8-5/0.5)

а тоа е еднакво на F(1.6)- F(-2)= (гледаш за овие точки во третата таблица)=0,9452-0,0228=0,9224

Овој резлултат што го добивме се толкува: Веројатноста случаен избран примерок да има тежина помеѓу 4-5.8kg, односно да е исправен е 0,9224. Да не биде исправен е 1-0,9224=0,0776

0,0776*2000=155,2
Значи, 155,2 од 2000 производи е веројатно дека ќе бидат неисправни производи (нема да имаат маса 4-5.8kg, што се смета за услов за регуларност)

Член од
27 февруари 2010
Мислења
31
Поени од реакции
1
Ај помош од постарите колеги во врска со статистика...што прашања се паѓале,ово оно,да ни помогнате малку секоја информација е добредојдена...:wink:
фала однапред...:helou:

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
Ај некој нека каже од постарите колеги дали се паѓаат исти или слични задачи на колоквиум како во учебникот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom