Економски факултет (стара тема)

Статус
Затворена за нови мислења.

BrownEye

And so it is...
Член од
10 јули 2007
Мислења
158
Поени од реакции
0
Постариве колеги дали памтат сметководство од последната тема дали имаше мн прашања и дали идеа во ситница кај прашањата или општо, затоа што има ептен учење на памет... ?????????????????????????????
е да, и мене тоа ме интересира... некој се сеќава? било кој? :jaj:

-IVANA-

Lady Marmalade
Член од
26 август 2008
Мислења
278
Поени од реакции
1
Zemav potpis od kaj Suklev, dali toa znaci deka ke imame plus 20 boda menadzment?

Very Nice Girl

Нојс
Член од
25 август 2009
Мислења
1.231
Поени од реакции
160
ако ниедна тема не е исклучена за 3кол за сметководство, зошто тогаш професорот на првата група им рекол дека последната тема бидејќи е непотребна, е исклучена? и пожелно е постарите колеги да не упатат малце за колоквиумов, ја одпочеток имам -2 поени, така да којзнае што ќе напраам:toe:

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
Од последната тема ке има само 2 прашања.Така да ако ја прочиташ 2-3 пати сигурно ке ги одговориш :toe:

Член од
8 јануари 2008
Мислења
142
Поени од реакции
10
ќе може некој да ми објасни накратко што е со овие автоматски стабилизатори (20 глава)? што се тие уствари? како така, се активираат сами...неможам во книгава да разберам. и што е разликава меѓу тековна сметка и капитална сметка (22 глава)?

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
ќе може некој да ми објасни накратко што е со овие автоматски стабилизатори (20 глава)? што се тие уствари? како така, се активираат сами...неможам во книгава да разберам. и што е разликава меѓу тековна сметка и капитална сметка (22 глава)?
:pos2::pos2::pos2: ме изнасмеа колега со автоматските стабилизатори.... не се активираат на копче сигурно, иначе неам уште читано економија али од предавања мислам дека тоа беше дека пазарот сам си регулира, значи нема потреба од никакви мерки(монетарни) на централната банка....
а за тековна и капитална, разликата е тоа што кај тековната влегуваат паричните текови на кратка основа како увоз/извоз, префрлање на пари итн, а капитални ти се на пример Директните странски инвестиции... (ова ми е од предавање што сум запамтил не сум читал ништо економија) поздрав

Член од
8 јануари 2008
Мислења
142
Поени од реакции
10
хехе :music3:. ама стабилизаториве се од фискална политика, во книгата пишува: ''современите фискални системи содржат во себе т.н авт.стаб. кои самостојно се "вклучуваат" и дејствуваат антициклично без да се чека владата и парламентот да донесат одлуки за промена на дан. стапки и јавните расходи''. што му значи баш тоа вклучуваат, сигурно не е самостојна пазарна регулација, нема тука невидлива рака на Смит :star:. за тековната и капитална сметка те разбрав. grazie :wink:

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.324
Поени од реакции
15.576
Епа лошо сум запамтил, тогаш беше фискална политика на владата...
Иначе после тоа што ми го напиша ти имаш објаснување преку пример... али еве...
Автоматските стабилизатори дејствуваат во услови на ЕКСПАНЗИЈА И РЕЦЕСИЈА(односно да се спречи силна Инфлација при Експанзија, или Депресија при Рецесија)
Значи при Експанзија поради зголемените цени и зголемените доходи, расте и даночната основица на даночните обврзници(потсети се на лекциите за данок дека има различни даночни стапки за различен доход) и со тоа поголемиот доход ќе се одданочува по поголема даночна стапка и дел од парите во оптек ќе бидат повлечени од страна на државата(во буџетот) и со тоа ќе се спречи инфлација. Или пак преку расходната страна на буџетот, ќе има повеќе инвестиции и помалце невработеникои ќе се вработат и нема да примаат социјална помош.

Обратно е во случај на Рецесија.
Се надевам дека ти помогнав, ова сеа го прочитав од книгата...

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
Ке ги бркаш асистентите по факултет. А за од професор... Кај Драге Јанев во кабинет влези си... со среќа :vozbud:
use od asistentite mi ostana potpis da zemam, ali zdravje toa naredna nedela... dosta ne ispomaltretiraa denes so ekonomija i smet.. :)

*Smurfette*

He smurfs me, he smurfs me not
Член од
10 јуни 2006
Мислења
538
Поени од реакции
38
Dobro prof etika neli kaza prijavite za 3tiot kolokvium da gi odnesime vo studentski ? Deneska bev i ne mi ja zedoa poso ne bil uste zapocnat rokot za prijavuvanje i deka tie nemale dobieno soopstenite deka treba da gi zemat kaj niv prijavite. Im rekov deka taka kaza prof, deka za nejziniot predmet ne treba da gi nosime prijavite na kolokvium tuku vo studentski i pak ne sakaa da ja zemat.
I sea da ja nosam na kolokvium taka?

kLiNkA

Ponosna Hrvatica
Член од
4 јануари 2006
Мислења
2.116
Поени од реакции
5
Dobro prof etika neli kaza prijavite za 3tiot kolokvium da gi odnesime vo studentski ? Deneska bev i ne mi ja zedoa poso ne bil uste zapocnat rokot za prijavuvanje i deka tie nemale dobieno soopstenite deka treba da gi zemat kaj niv prijavite. Im rekov deka taka kaza prof, deka za nejziniot predmet ne treba da gi nosime prijavite na kolokvium tuku vo studentski i pak ne sakaa da ja zemat.
I sea da ja nosam na kolokvium taka?
ja ko sto razbrav neli u studentski treba da nosime prijavi ako e za ispit, a za 3kolokvium na samiot kolokvium... ke ja odneseme prijavata na kol. a ako ne ja saka profesorkata ke si ja vratime, i moze togas ili ke smeni mislenje ili pa od studentski ke smenat mislenje... taka da u sabota ke vidime sto e kako e:toe:

Член од
4 ноември 2009
Мислења
25
Поени од реакции
2
Zdravo kolegi!Sakam da prasam nekoi od postarive kolegi dali pamti sto imase smetkovodstvo sto imase 3kolokvium?Dali prasajnata bea od zbirkata ili site se od knigata?Imase li knizenje i zadaci?I posledo prasajne "vetuvam" dali e tocno deka prasajnata bile so poveke odgovori! Ve molam odgovorete mi pozzzzz i fala odnapred!

jyvation

Пургер
Член од
4 ноември 2009
Мислења
2.156
Поени од реакции
2.755
Gala читај горе у постовите имаш одговор :smir:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop