За прва година те интересира, така? За кој смер?
Ќе кажам јас за маркетинг, па ако се потрефи, ОК
1. Економија - економија на испит е тешко, од причина што има премногу материјал т.е информации и податоци за учење, претходно мораа да се учат графиците да се цртаат а и сега мора, но сега пример ти се дадени четири графика и прашањето е: “Кој од овие графици претставува агрегатна понуда?“ или слично и ти треба да заокружиш.
2. Математика - ако можеш сама да научиш без професор - алал ти вера, инаку 95% сите што ги знам, земаа приватни часови. Како што се знае, да обрнеш внимание на веројатност, финансиска математика и изводи и интеграли бидејќи највеќе се паѓаат.
3. Трговско право - трговско право не верувам некој да бил на испит, од причина што е најлесен предмет а и се даваат многу шанси (дополнителни поправни, усно испрашување и сл.)
4. Сметководство - не е многу тешко, ама мора 1 месец убаво да ги решиш сите задачи од збирката, најмалку 2 пати. После се е полесно
Не се учи сметководство недела-две пред испит
5. Статистика - статистика јас положив на усно, на испит не сум бил и не знам како изгледа но од други “суфлирања“ е дефинитивно најтешко.
6. Економика - економика е многу лесен испит, но и зафркнат. Пример ќе има прашање “што е претпријатие?“ и ти ако се обидеш со свои зборови да раскажеш, нема ни бодче ни два, туку веднаш компир ти ставаат бидејќи мора дефиницијата да е долу-горе иста со таа во учебник!
7. Дефендологија - се даваат 3 прашања со раскажување, сите студенти се делат во неколку групи и обично прашањата што ги дал кај едните, кај другите не ги дава, така да по принцип на елиминација нема да го учиш тоа што се паднало