Пилот државна матура 05 и 06.12.2007

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
од села а ???? малце тапчовци има в град што се откажуваат по 39 минути предавање. SAY SORRY

и мене исто ама градски некој...
Сегде има исклучоци ама факт е дека во едно Орце тешко дека ќе пројдеш полесно отколку во некои приградски со сите петки...

И јас бев лани против..ама еве сеа у приватна квота сум а тие со 5.00 паѓаат со по 2 бода на колоквиум :S

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Мислам дека ќе напраат да биде лесна пилот матурава, за да не продужат штрајковите...Инаку добро е што има вакво нешто, колку да знаеш отприлика каква ќе биде матурата.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Колку беше боза! Ау:)
Не очекував да биде дотолку направена како за дебили, искрено:)
За саат и пет минути завршив целосно, сосе дупло прегледување:)

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
ако биде ваква матурава и во јуни воопшто не се спремам,положив:vozbud:
најсериозно беше ептеееееееееееееееен боза,баш како за првачиња...најчесто имаше текст и врз основа на текстот требеше да одговориш на поставените прашања од кои пола со заокружување...
имаше еден есеј темата беше како осознаваме повеќе,преку читање или преку патување...за ова ме мрзеше да мислам и да пишам :pos2:ама не е некоја тешка тема

имаше и да напишиш соопштение и молба до директорот на училиштето и 5-6 прашања граматика...
исто интересно е што ги имаа испомешано списоците и наместо во 9 во 9:30 почнавме а јас завршив во 10:30 во првите 10 мина од гимназија-охрид:je:
и то...
супер бе супер,закон:music3:

JeCILaDy

Move Away
Член од
18 април 2006
Мислења
2.350
Поени од реакции
22
Прашањата беа лесни, ги одговорив скоро сите освен оние кои ме мрзеше, таму, то барањето и тој составот (нас професорката ни рече дека состав НЕМА ДА ИМА).
Инаку, организацијата, како и обично катастрофа, замрзнавме - немаше парно, тестаторите цело време си правеја муабет, се зезаја...
немаше атмосфера.

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
стварно беше лесно
малку учење сака и ќе биде со максимум поени:)
арно ама...малку ми е сомнително бе волку леснички тестови да се дават страв ми е у јуни да не бапнат нешо не како шо треба па да се крстеме
иначе ја требе да поработам малце на граматика, литературата ја јадам за појадок(бар тоа шо беше денеска)

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Значи завршиме со пилот маурата по мајчин јазик. :vozbud:
Гледано од екстерен аспект, организацијата беше на добро ниво, односно се беше убаво испланирано од страна на Бирото за развој на образованието. Од друга страна, организацијата на интерно ниво, односно квалификуваноста на тестаторите здобиена со обуките, барем кај мене во школо, беше само делумно успешна, бидејќи дел од тестаторите на самиот чин на делењето на тестовите ги читаа упатствата и така работеа. Исто така и контролата на дисциплината не беше каква што треба да биде, но тоа го препишувам на епитетот ПРОБНА, со надеж дека на вистинката матура сето тоа ќе се професионализира, во што срдечно се сомневам Секако тоа се однесува на интерната организација, односно на индивидуалната самоиницијатива на секој тестатор поединечно.
Што се однесува на организацијата и содржината на самиот тест, како што кажаа повеќето над мене, во некои прашања се сведуваше на апсурд, и токму заради ова мислам дека би било фер да ни се истакнат резултатите од пилот матурата, со цел да го сфатиме штосот на овие прашања, иако се сомневам дека има некаков штос. Сепак, не треба да забоавиме дека овој тест е ист за сите кои полагаат, без разлика дали се од една крајност гимназиски паралелки кои се јазично насочени, или од друга крајност земјоделски или прехрамбено насочени паралелки.

Да не ја тупам многу, се на се мислам дека пилот матурава беше добро организирана, ми станаа јасни повеќе работи, времето за решавање исто така беше коректно, значи ако седев да ги пишувам и да размислувам на прашањата ко за државна матура, четири часа се сосема коректно време.
Останува на министерството и на оние кои се професионално квалификувани кон оваа проблематика да ни ги изнесат резултатите, и уште со самото изнесување да почнат да се подготвуваат за фамозното полагање матура во јуни, односно со време да си ја завrшат работата. :helou:

ете толку

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Нас не чуваа професори од ЈБТ и беа супер луѓето, стварно беа и фини и си работеа како што треба, не читаа упатства итн.
Него, за тој текстот со дрогата, едно прашање се здробив од смеење и напишав „и физичката и психичката зависност е подеднакво лоша“. Мислам... Втф, која зависност е пострашна? ГАд дем ит!

еци^^^

Walking the line of nature's palm
Член од
9 декември 2005
Мислења
2.945
Поени од реакции
58
Него, за тој текстот со дрогата, едно прашање се здробив од смеење и напишав „и физичката и психичката зависност е подеднакво лоша“. Мислам... Втф, која зависност е пострашна? ГАд дем ит!
хаха..е да се надоврзам ќе го истакнам прашањето од текстот за смеењетo:Што мислите за смеењето и за луѓето што се смејат? и Напиши изрека за смеењето? :vozbud: А толку ги пцуеа оние од БРО..

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
стварно тоа за дрогата беше смешно
и стварно тие кај што има дадено текстови од весници се бог да чува прашања сал треба да најдеш шо кај пише и да препишеш
и кај нас чуварите беа добри
едит-и за смеењето беше смешно хахах

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Гледате, не болело толку многу колку што паничевте.. :)

Член од
23 јули 2007
Мислења
166
Поени од реакции
2
ne bolese no ako se vakvi prasanja lesno ke pomineme so malku trud se ke bide OK.

Маца_мк

♫♥good girl gone bad♥♫
Член од
13 февруари 2007
Мислења
6.421
Поени од реакции
464
а ние ќе имаме пробна догодина?

Kajgana Shop

На врв Bottom