Николо Макијавели

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Макијацели е генијалец...се што рекол важи сега, после 500 години..и ќе важи и понатаму.

Ја разглобува човечката природа.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Грешка си,макијавелизмот не пропагира газење преку трупови во животот,туку во политиката.
Во постапките на владетелите, А И НА ЛУЃЕТО, се гледа целта...

Овој фрагмент, исечок, од негоото дело, коа одамна го читав, не размислував како тебе, пошо бев раководен од центрите на желботеката и на идеализирањето на некое гледиште на некој автор.

Она луѓето, го урива секој мит, изграден врз база на субјективни паранормални и екстремни теоретски становишта. Со таа секвенца, се уриваат и сите натамошни толкувања и толкувачи на делото на Никола.

Да, пропагира, газење, убивање, ако тоа ти е нужно, и ако има рентабилен карактер и крај.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Во постапките на владетелите, А И НА ЛУЃЕТО, се гледа целта...

Овој фрагмент, исечок, од негоото дело, коа одамна го читав, не размислував како тебе, пошо бев раководен од центрите на желботеката и на идеализирањето на некое гледиште на некој автор.

Она луѓето, го урива секој мит, изграден врз база на субјективни паранормални и екстремни теоретски становишта. Со таа секвенца, се уриваат и сите натамошни толкувања и толкувачи на делото на Никола.

Да, пропагира, газење, убивање, ако тоа ти е нужно, и ако има рентабилен карактер и крај.
Не, не пропагира газење и убивање. Самиот вели дека ако треба да се прави зло, ако тоа е неизбежно, да се направи веднаш, одма и повеќе никогаш да не се повторува, истиот тој Макијавели во делата, посебно во Владетелот говори за ДРЖАВАТА и ВЛАДЕТЕЛОТ на истата. Макијавели вели дека владетелот треба секогаш да ја одржува и заштитува државата и дека се додека успеава во таа цел, сите средства кои ги употребил ќе се сметаат за чесни т.е вредни. Макијавели не пишувал како треба луѓето да го живеат животот. Макијавели се интересирал за политиката, државата, владетелите. Тоа му било преокупација. Не му бил предизвик обичниот човек, туку кралевите и водачите. Така што неговата филозофија, воопшто не се однесува на обичниот човек и секојдневниот живот.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Не, не пропагира газење и убивање. Самиот вели дека ако треба да се прави зло, ако тоа е неизбежно, да се направи веднаш, одма и повеќе никогаш да не се повторува, истиот тој Макијавели во делата, посебно во Владетелот говори за ДРЖАВАТА и ВЛАДЕТЕЛОТ на истата. Макијавели вели дека владетелот треба секогаш да ја одржува и заштитува државата и дека се додека успеава во таа цел, сите средства кои ги употребил ќе се сметаат за чесни т.е вредни. Макијавели не пишувал како треба луѓето да го живеат животот. Макијавели се интересирал за политиката, државата, владетелите. Тоа му било преокупација. Не му бил предизвик обичниот човек, туку кралевите и водачите. Така што неговата филозофија, воопшто не се однесува на обичниот човек и секојдневниот живот.
Да се напраи зло, значи ЗЛО, да се спроведе, да се убие, сексова, малтретира... Што не.

Ако сите сме калапени како твојот ум и разум, онда злото ќе го разбираме како што го разбираш ти. Но, за жал(среќа), не сме и не сите го разбираме како што го разбираш ти.

На крај, сепак испаѓа, дека во постапките на Човекот, поедино, се гледа целта.
Јас одлично знам, што кажал Макијавели, оти јас коа сум го читал него, многумина, снегулките ги нарекувал КОКО (шекер). Секвенцата, наменета за човекот и неговите општествени постапки, е јасна, и недвосмислена. :wink:

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Да се напраи зло, значи ЗЛО, да се спроведе, да се убие, сексова, малтретира... Што не.

Ако сите сме калапени како твојот ум и разум, онда злото ќе го разбираме како што го разбираш ти. Но, за жал(среќа), не сме и не сите го разбираме како што го разбираш ти.

На крај, сепак испаѓа, дека во постапките на Човекот, поедино, се гледа целта.
Јас одлично знам, што кажал Макијавели, оти јас коа сум го читал него, многумина, снегулките ги нарекувал КОКО (шекер). Секвенцата, наменета за човекот и неговите општествени постапки, е јасна, и недвосмислена. :wink:
Јас не велам дека злото не подразбира убивање и слично... само сакав да кажам дека Макијавели не го оправдува тоа во секојдневниот живот, ниту пак го оправдува како начин на однесување на ОБИЧНИОТ човек.
Не го поддржувам макијавелизмот во обичниот живот, ниту пак сметам дела злото е добра работа.
Пак ќе кажам, Макијавели само ги пишувал работите што де факто се случувале во светот на политиката, конфликтите... ги пишувал состојбите и спроведувањето на политиката како што се, а не како би требало да бидат. Владетелот иако е книга во која што Макијавели на еден начин дава совети до Владетелот, сепак тој само ги предочува работите кои што ги видел.

Макијавелизмот не треба воопшто да биде земен како репер за однесување во секојдневниот живот, ниту пак да биде употребуван или искористуван во животот на обичниот човек, затоа што тоа е премногу сурово.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Макијавели кажал 2 битни ствари
1. со лавот биди лисица, а со лисицата лав!
2. Подобро е да се плашат од мене одколку да ме сакаат!
Во Сатанистичката литература после Ниче, Макијавели и неговиот Владетел се спомнуваат како најбитни дела!

Член од
18 август 2008
Мислења
680
Поени од реакции
34
Во Сатанистичката литература после Ниче, Макијавели и неговиот Владетел се спомнуваат како најбитни дела!
Се` може да се протолкува како сатанизам.

Впрочем , ниедна работа сама по себе не е добра ниту лоша - аспектот на гледање ја определува.

И да,не постои сеопфатен аспект.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Се` може да се протолкува како сатанизам.

Впрочем , ниедна работа сама по себе не е добра ниту лоша - аспектот на гледање ја определува.

И да,не постои сеопфатен аспект.
Владетелот т.е. Il Principe или Принцот, е само дел од неговата политичка мисла каде што исто е поврзана со книгата „Расправи за првите десет книги на Тит Ливиј“. Во овие две книги појаснува како да се префрли од еден во друг политички систем. Сатанизам мај ес. Тоа го присвоиле децата кои барале книга каде што се збори за владеење на народ со скриени методи, зашто тоа им побудувало некоја идеа за тие да владеат. Макијавели е човек кој секој различно го интерпретира. Посебно во Владетелот. Еконимисти кои сакаат да станат главни берзански фраери, политичари кои сакаат власт, филозофите сосема друго... "Раскази.." никој не ја чепнува иако според самиот Макијавели, таа е најдобрата негова книга. Владетелот е само политичка книга наменета за италијанското општество за да се трансформира од поцепкани земји во една силна земја со еден владетел. Не е како што мислат сите - за владеење на светот.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Шо збораш бе! Па јас значи вријам во себеси со Сатанизам!

Сирот јас, си помислив дека читајќи го Брам Стокер, го допирам врвот на како што кажа Сатанистичко-Готичката литература. Срам ме било.

А многу глупост кажа. :back:

Член од
9 декември 2009
Мислења
17
Поени од реакции
0
Red passion, pa mnogu normalno deka za vo semejstvoto celta gi opravduva sredstvata, zar ti ne bi naprail se i po sekakva cena za svoite najmili, a i BTW, toj zborel za u politika, sea zavisi koj kako si go svati, ja licno mislam deka zborel za licna cel i svoe licno "bogatstvo" za vo opstestvoto, bez razlika kako i so sto, postigne nekakov status...more so znam i ja....:salut:

Crazy in Love

Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Red passion, pa mnogu normalno deka za vo semejstvoto celta gi opravduva sredstvata, zar ti ne bi naprail se i po sekakva cena za svoite najmili, a i BTW, toj zborel za u politika, sea zavisi koj kako si go svati, ja licno mislam deka zborel za licna cel i svoe licno "bogatstvo" za vo opstestvoto, bez razlika kako i so sto, postigne nekakov status...more so znam i ja....:salut:
Апсолутно не е точно тоа дека зборел за лично богатсво и лична цел во општеството. Тоа е став на извитопереното и злоупотребеното учење на Макијавели. Макијавели говори исклучиво за создавање и оддржување на државата и како треба владетелот на истата да постапи кога државата е во опасност.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Шо збораш бе! Па јас значи вријам во себеси со Сатанизам!

Сирот јас, си помислив дека читајќи го Брам Стокер, го допирам врвот на како што кажа Сатанистичко-Готичката литература. Срам ме било.

А многу глупост кажа. :back:
макијавели не бил сатанист, него овие у Америка Црква на Сатаната си присвојуваат според нив што е добро, па така и Ниче го стваат и макијавели се што е блиско на нивното учење кое они го нарекле сатанизам, инаку самиот Макијавели нема врска со тоа, капираш?

S

smart ass

Гостин
Апсолутно не е точно тоа дека зборел за лично богатсво и лична цел во општеството. Тоа е став на извитопереното и злоупотребеното учење на Макијавели. Макијавели говори исклучиво за создавање и оддржување на државата и како треба владетелот на истата да постапи кога државата е во опасност.
Точно-однапред макијавели разграничува лично богатство- со држава...конкретно неговата поента е моќна држава,моќна економија-граѓаните ќе имаат така повеќе лично богатство.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Дали некој знае кога го има напишано делото и зошто го има напишано делото ај тоа само кажетеми па да видиме кој бил тој макијавели

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Дали некој знае кога го има напишано делото и зошто го има напишано делото ај тоа само кажетеми па да видиме кој бил тој макијавели
Добро познат али изгледа слабо читаш.

Il Principe (Принцот но кај нас преведена како Владетелот иако првобитно е насловена "За кнежевствата") е напишана во 1513 а објавена во 1532, 5 години по смрта на Макијавели. Напишана е како првиот дел (заедно со "Расправи за првите десет книги на Тит Ливиј") со цел да се направи своевиден прирачник за претварање на Италија, од расцепкани непријателски земји во една голема земја, со цел подобро живеење на италијанскиот народ. Владетелот или принцот е опишан како човек кој има одредени квалитети кои ке ги искористи за обединување на Италија. Еден од моделите за совршен владетел е Чезаре Борџија....

Доволно или да продолжам?

Kajgana Shop

На врв Bottom