Химариотско македонско востание 1596 година

• Креатор на темата Креатор на темата anaveno
  • Време на започнување Време на започнување
A

anaveno

Гостин
Mакедонското востание од 1596 година, познато како Химариотско востание, кое се случило во областа Химара, населена со македонско население, источно од Валона, во денешна Албанија.

На чело на востанието бил охридскиот патријарх Атанасиј I, кој патувал во многу земји во Европа со цел да издејствува финансиска и воена помош од европските католички држави и логистичка поддршка за востанието.

Инаку, во 1490 година, во таа област востание кренал Иван Кастриот, син на кралот Георгија Кастриот - Искендер, кој успеал од Турците да издејствува извесни привилегии за македонското население на тие простори.

Даj линк. Каде пишува дека востанието е Mакедонско и дека областа Химара била населена со македонско население? Или тоа е презумпциjа?

naseleno so MAKEDONCIIII :):) , so grci znam , ali ovaa so makedonsko , :) ili mislese za pred 500 godini :) , nema makedonci tamu, daleku ti e malku, gledaj ja mapata na albanija

Tоа е оној со шпанците. Mислам дека од Pисто Иванов прочитав но нема многу информации.

naseleno so MAKEDONCIIII :):) , so grci znam , ali ovaa so makedonsko , :) ili mislese za pred 500 godini :) , nema makedonci tamu, daleku ti e malku, gledaj ja mapata na albanija

ја гледам..а ти?

Грци? Hе ми личат на грчки имиња населените места, планините, реките, a ова е пред 100 г.

Пред 500 год. таму сигурно немало Албанци, посебно не оние кои ти си ги замислуваш.

P.S. дај некоја карта со Албански топоними пред 1913 год.

Даj линк. Каде пишува дека востанието е Mакедонско и дека областа Химара била населена со македонско население? Или тоа е презумпциjа?

Не бе, Бугари се доjдени специjално од Татарстан да дигаат востание.:pos2:

Може и да се Албаници - муслимани in the making.:uvo:

Може се и Срби, знаете како велеше Слобо - до каде има српски гроб, до таму е Србиjа, иако српски гроб таму нема. :toe:

Но наjвероjатно е дека се "Грци-словенофони", потомци на Миjакот - "Искeндер". Штом таму кренал претходно востание Иван Кастриот, внукот на "Искендер", мора да се Грци! :kesa:

Интересно востание само дај некој екстра доказ - немаш историја без докази

gledam.ti citaj..
Let's move up in time, and reach the Middle Ages.
In the Middle Ages the Albanians were somewhere there KADE???????, though their first mention is in the 11th century (or 12th, I'm not sure).
Where were they living? E KADE DE???
Where are the places they have named after their common words (technically called appellatives)? NA KAVKAZ?????????????
The south is full -- literally full -- of Slavic place names, especially the areas of Vlora, Tepelena, Skrapar, Mallakaster, Gramsh, Cermenike, Moker, Korce, Erseke.

Ardian Vebiu
Albanian historian
Taken from Dr. Ardian Vebiu's personal Website

Jа најдов книгата. Oхритскиот архиепископ-патријарх Aтанасиј I (1593-1618) со помош на шпанците кренал востание против турците за ослободување на Mакедонија и на Aрванија.

Cе бореле 3 г . Xимариотите добиле извесна автономија. Hаселението било христијанско затоа шпанците им помогнале.

Mожеби некој "Илир" ќе ни даде повеќе информации. Cамо да прекројат некоја книга, да преправат некое име.

Hормално, за тоа следи докторат како награда...

Скендербег македонец :) а неговиот жив потомок Алесандро Кастриота во Италија е изјаснет како албанец. Е ај сеа...

Скендербег македонец :) а неговиот жив потомок Алесандро Кастриота во Италија е изјаснет како албанец. Е ај сеа...
да бе..
ВИДИ ОВДЕ..
па овде..
ОВДЕ..
ај усогласете се..
христијанин е или муслиман?...

п.с..
Австро-турецкаја војна и успешнаја борьба Михаила Храброго оказали большое влијание на рост освободительного движенија на Балканах. В 1595 г. гајдуцкиј отрјад под руководством Баба-Новака напал на Софију. В 1596 г. ускоки временно овладели городом Клисом на далматинском побережье. В 1596—1597 г. вспыхнули восстанија в јужној части Сербии, Герцеговине, Черногории и Албании. Однако эти восстанија были подавлены.

http://historik.ru/books/item/f00/s00/z0000029/st016.shtml

подоцна повеќе..

Римз, за ова веќе дискутиравме! Не можеш врз база на националното чуство на еден човек денес да влечеш заклучок за национално (или етничко) чуство на предок од пред 500 години! Неозбилно е и не ти личи на интелигенцијата. За 500 години националното чуство може неколку пати да се промени (и се променувало кај многу народи).

Не ме терај да ти вадам примери од историја, и од Балкан а и од Европа пошироко.

Документ од тоа време или препис каде тој човек се изјаснува како се чуствува во посреден или непосреден контекст е нешто што е веродостојно и за такви работи може да се дискутира.

Моите убедувања се дека Кастриот не е Шќиптар! Оставам да се убедам во спротивното ама засега стои ова мислење.

да бе..
ВИДИ ОВДЕ..
па овде..
ОВДЕ..
ај усогласете се..
христијанин е или муслиман?...

Кој ти рече дека Скендербег е муслиман? Таква грешка во многу наврати си направил, сите албанци ги сметаш за муслимани. Албанците се исламизираа после турското робство, претходно сите биле католици. Голем број од албанците и ден денеска се католици.

Римз, за ова веќе дискутиравме! Не можеш врз база на националното чуство на еден човек денес да влечеш заклучок за национално (или етничко) чуство на предок од пред 500 години! Неозбилно е и не ти личи на интелигенцијата..

знам, истото важи и за македонците. а за верувања не се ни трудам да те убедам, верувај си во што сакаш :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom