Груевски: „Џонсон Мети“ ќе инвестира 100 милиони фунти

• Креатор на темата Креатор на темата TMPO
  • Време на започнување Време на започнување

TMPO

Obraz
Член од
31 октомври 2007
Мислења
1.728
Поени од реакции
26
<H2>Груевски: „Џонсон Мети“ ќе инвестира 100 милиони фунти

МИА
prazno.gif
prazno.gif
29.11.2007 10:22
nikola-gruevski-press.jpg
Никола Груевски Бордот на компанијата „Џонсон Мети“ донесе конечна одлука за инвестирање во технолошко-развојната зона „Бунарџик“ во Македонија, соопшти премиерот Груевски.
Според премиерот, станува збор за инвестиција вредна околу 100 милиони фунти (140 милиони евра).
Компанијата „Џонсон Мети“, која има седиште во Лондон, е една од најкрупните групации во рамките на „Џонсон контролс“ и покрива околу 40% од светскиот пазар за производство на катализатори за автомобилската индустрија.
„Инвестицијата ќе донесе над 500 нови работни места и што е уште поважно, ќе даде работа на многу други помали компании во Македонија кои ќе бидат нивни кооперанти и ќе произведуваат делови за нивното производство“, нагласи Груевски.
Тој рече дека планот е „Џонсон Мети“ да почне позначајни извозни активности при што до 2013 година се планира извозот на фабриката во Македонија да достигне 3,5 милијарди евра.
Тој информира дека освен првичната идеја за изградба на фабрика во „Бунарџик“ компанијата планира дел од капацитетите што ги има во друга држава да ги пренасочи во Македонија.
Груевски истакна дека оваа инвестиција, заедно со најновата вест дека е една од најсилните компании на Балканот, хрватскиот „Дукат“ влезе со свои инвестиции во „Идеал шипка“, потоа отворањето на шведската млекара „Сведмилк“ што треба да се случи овие денови, како и информациите за други инвеститори што влегуваат во Македонија, претставува навистина добар тренд.
Тој информира дека во рамките на кампањата „Инвестирајте во Македонија“ владина делегација ќе ја посети Германија каде ќе се сретне со голем број бизнисмени на кои ќе им ги објасни предностите за инвестирање што ги дава Македонија.
За печатењеПрати по e-mail
email.gif
Порака до авторотРазгласи</H2>http://a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=86701

Ako ne e na mesto sto postirav moderatorite slobodno neka go stavat kade sto treba.

Колку беше Фунта-Евро вредноста?

DOBRA.....:) no kako i $ paga.....sto ne e dobro za Mainland EU ...

Ako e ova vistinska prikazna , a ne eden od rejting busterite na Gruevski...togas e dobro.
Posebno vo 3.5 mil.izvoz sigurno ke ima rabota za more mali subkontaktori......

DOBRA.....:) no kako i $ paga.....sto ne e dobro za Mainland EU ...

Ako e ova vistinska prikazna , a ne eden od rejting busterite na Gruevski...togas e dobro.
Posebno vo 3.5 mil.izvoz sigurno ke ima rabota za more mali subkontaktori......

абе да се надеваме дека џонсонс контрол и џонсонс мети ќе привлечат барем уште да три светски магнати кои би користеле услуги од локални фирми со што нивната гринфилд инвестиција би имала двоен резултат.

poleka drzavava trgnuva napred! samo sea me interesira ABC so ke kaze na ova!

[acko]®;986289 напиша:

Абе полека вака само му го пумпате егото па може да се искурнази па ништо да не коментира, додека не му дадат пари за тоа, бидејќи очигледно побарувачката за неговите коментари се зголемува секој ден.

[acko]®;986289 напиша:

И една фунта инвестиција е подобра од кражба.Инаку и јас би инвестирал во сопствената земја доколку ми се дадат такви услови како на Џонсон Мети.Замисли економија каде давачките за вработените ти ги плаќа државата,инфраструктурата ти ја средува државата,даноци воопшто не плаќаш,единствено што треба да платиш е енергијата и плата за вработените колку за џепарац во Англија.Па не 100 милиони фунти,абе 100 милјарди би ги инвестирал во така ненормално моронски услови кој не постојат никаде во светот.Само вакви какви што сме добро е некој и едно евро да инвестира во Македонија,во секој случај одлука за поздрав откако ќе се видат првите машини за изградба на фабриката.

Абе полека вака само му го пумпате егото па може да се искурнази па ништо да не коментира, додека не му дадат пари за тоа, бидејќи очигледно побарувачката за неговите коментари се зголемува секој ден.

Пари не даваат туку си ги приграбуваат моите идеи како сопствени и затоа не делам совети бесплатно,освен доколку не се од особен интерес за народот во Македонија.

Toa ti e toa ABC......naivna decurlija....i vo vlada i na forum....
OSNOVNO PRAVILO: 100% od nisto e NISTO..
Znaci ne mozes da naplatis nikakov danok od nekoja zarabotuvacka koja NE POSTOI.
Znaci prvo i osnovno:NE PRAVI PROBLEMI AKO NEKOJ SAKA DA INVESTIRA I DA RABOTI.......tuku na site nacini institucionalno i finansiski pomogni mu...ova vtoriov del vo ramkite na moznostite...t.e. od toa sto ne e PREDVREME UKRADENO.....:)
Inaku eden mnogu obrazuvan SVERCER NA CIGARI ednas na vremeto kaza : A BE SE KRADE 40% , NA NAROD SE OSTAVA 60% ZA DA IMA I UTRE OD KADE DA SE KRADE....:):)!!!
Ama Gvujo adzamija + korumpirani+ glupavi sovetnici = katastrofa na povidok.... propratena so eksplozija na REJTING ...koj koga ke se oladi i ke IMPLODIRA ke ne vsisa site vo........

А јас пак мислев да му отворам конкуренција на Џонсон Мети доколку нема нелојалност во инвестициите барем на стартот.Ако бе,пак ништо од бизнисот.Нема воопшто да инвестирам во сопствената земја,значи нема и што да плаќам давачки кон државата:
0-инвестиција,0-заработка,0-давачки па ќе си останам богат со вложување во странски банки оти овие нашиве нешто ми се несигурни во последно време.Странските имале до 5% камата која иако е мала,повеќе е од заработката во било кој бизнис во сопствената држава за домашни инвеститори.

А јас пак мислев да му отворам конкуренција на Џонсон Мети доколку нема нелојалност во инвестициите барем на стартот.Ако бе,пак ништо од бизнисот.Нема воопшто да инвестирам во сопствената земја,значи нема и што да плаќам давачки кон државата:
0-инвестиција,0-заработка,0-давачки па ќе си останам богат со вложување во странски банки оти овие нашиве нешто ми се несигурни во последно време.Странските имале до 5% камата која иако е мала,повеќе е од заработката во било кој бизнис во сопствената држава за домашни инвеститори.

АБЦ, знам лице кое за 10 години работа ВО Македонија има успеано да си стави во џеб ни помалку ни повеќе од 12 милиони евра. Значи математиката не ти иде баш како што треба.

АБЦ, знам лице кое за 10 години работа ВО Македонија има успеано да си стави во џеб ни помалку ни повеќе од 12 милиони евра. Значи математиката не ти иде баш како што треба.

Jaс знам повеќе такви лица,секојдневно ги гледаме преку јавните медиуми како се боксираат среде парламент.

И да се плати вреди:toe:

Jaс знам повеќе такви лица,секојдневно ги гледаме преку јавните медиуми како се боксираат среде парламент.

Лицево нема врска со политика, и име да ти кажам, нема да го знаеш дека никогаш го немаш ни слушнато, дека не дигал џева никогаш и си ја вршел негова работа.

Поинт из, да си таков кој има да инвестира во државава, ќе инвестираш, ќе добиеш и ќе ќутиш.

Лицево нема врска со политика, и име да ти кажам, нема да го знаеш дека никогаш го немаш ни слушнато, дека не дигал џева никогаш и си ја вршел негова работа.

Поинт из, да си таков кој има да инвестира во државава, ќе инвестираш, ќе добиеш и ќе ќутиш.

he, he......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom