Sep. 2007[FONT=Tahoma, Arial, Verdana]Uvodnik - [/FONT] [FONT="]Centarot na borbata za Makedonija denes e re~isi sosema preselen nadvor od Makedonija[/FONT] [FONT="] [/FONT][FONT="] [/FONT] Mi se ~ini deka ne{to {to uo~iv bi trebalo da go imame stalno vo predvid. Sredi{teto, centarot na borbata za Makedonija denes e skoro sosema preselen nadvor od Makedonija. Toa se lu|eto kako nas vo dale~nite zemji, no so prefineta distanca i sposobnost za uo~uvawe na va`nite ne{ta; potoa, toa e “Vino`ito”; a toa e se pove}e i Pirinska Makedonija. Sega koga i Bugarija e vo EU, na{ite od Pirinskiod del, {tom bidat priznaeni, a toa e pra{awe na denot, zaedno so na{iot narod od Egejskiot del i so site nas nadvor od Makedonija, }e go napravime onoj cvrst prsten {to odnadvor i odvnatre }e go brani natamo{noto rasto~uvawe na makedonskata nacionalna svest.Ova ne mo`e da bide samo me~ta. Taka }e bide. No, morame da izdr`ime.Za ovie posledni me|unarodni (gr~ki) gluposti slu{ame bez prekin. Me|unarodnoto priznavawe na Makedonija e neminovnost, no vnatre{nite sostojbi na rasloenost, i politi~ka, i socijalna, i nacionalna- toa e ona {to zagri`uva pove}e. Ni ostanuva na{ata borba odnadvor, a tamu- {to }e ni dade Gospod. Tranzicijata trae i trae, i se dodeka ima mo`nost za ograbuvawe, ne{tata nema da se sredat.Vpro~em, i najnovata sorabotka na “Vino`ito” so OMO “PIRIN” vo odnos na EU e mo{ne va`na. Toa go nemavme porano. Toa e nov moment i treba da se respektira. Evropa kako takva e trula birokratska Institucija i go razbira samo diplomatskiot re~nik. Ova, jas bi go narekol Novo makedonsko delo, so nova generacija borci za Makedonija na site poliwa i vo novomileniumski globalizaciski uslovi - toj pat e najprakti~en i donesuva rezultati. Toa e jasna politi~ka borba i se odviva isklu~ivo po politi~ki i diplomatski pat. Da ne zaboravime: dodeka na{ite najgolemi lu|e ginea i krvarea za Makedonija i za Balkanot, pa i za taa Evropa, Grcite, Srbite i Bugarite na diplomatska masa ja par~osaa Makedonija i si ja razdelija. Vreme e na taa diplomatska masa da po~nat i Makedoncite da igraat va`na uloga. Zasega toa ne e ednostavno, no ova {to go pravat ovie novi dene{ni borci, toa se va`ni i respektabilni ~ekori.Eden takov originalen narod kakov {to e makedonskiot i edna takva nesekojdnevna, eruptivna istorija kakva {to e istorijata na makedonskiot narod, ednostavno ne mo`at da se podvedat pod {uplivite lagina sosedite, izdup~ena so neodr`livi teorii kako {vajcarsko sirewe[FONT="].[/FONT]