Забраната за фотографирање за пасош со шамија била "дискриминирачка"?

Teneke da te prasuvam : ako se dozvoli slikanje so samija vo pasos za tebe toa bi znacelo deka nema drzavata da se odvoji od verata?

Нема да се одвои бидејќи (користејќи ја истата аналогија).....
ако се дозволи сликање за пасош со шамија, тогаш утре или други ден, ако треба да се изврши личен претрес на граница и да се соблече мантијата (зад затворени врати) за да се задоволат безбедносните мерки, истите тие лица можат да се повикаат на религиозна дискриминација, бидејќи верата не им дозволува да се разголат пред непознати.

А во таков случај испаѓа дека религијата е над законот. Тоа е просто....неприфатливо.:toe:

... едитирано од администратор.

А за сликите мислам дека не би било лошо да се сликаат без шамии, ама ако тоа ќе биде причина за војна или расправии од голем размер, нека биде по нивно.:toe:

Прво читај на темата (за шамиите) што кажав јас,после прашај ме.
ептен оф топик:Мене ми пречи жени со шамии,јас лично сум ептен против тоа,ЕПТЕН,ама сеа кога во Германија ке дозволат,што ке ни штети на нашата Македонија да го признае тоа?Ај кажи???
Кога жени со долги коси се сликаат,зошто да не може некоја ако сака со шамија,ако тоа е направено со некое правило како во Германија?
он топик:нема ништо шо да кажам кажано е се.
АБЦ ти проба нешто,ама се испосра,после проба пак,ама пак исто...ај пробај трета среќа.

Па види вака сега: Ако е срамно да им се гледа косата, тогаш како ја кријат додека спијат, се шишаат, се тушираат....?
Ако ја следиме Германија, таа викаш дека дозволува да се сликат така, но тие не дозволуваат да има повеќе од едно знаме пред општина, а ние тоа ви го дозволуваме. Ако одиме по стапките на Германија, тогаш вие многу има да изгубите од ова што досега го имате добиено.
И како трето: ако се дозволи жените муслиманки да се сликаат со шамија ние ништо нема да изгубиме, а што ќе изгубите вие ако нема албанско знаме во општини каде што има поголем број албанско население, ако не зборуваат пратениците во собранието на албански јазик и уште многу работи, да не набројувам сега.
Се извинувам што се одделив малку од темава, но морав на некој начин да поврзам.

Koj ti rece deka e sramno ,toa sramno ima vo hristijanstvoto ,kaj nas e naredba ne smee da otkrie pred tugi mazi sfakas?

Koj ti rece deka e sramno ,toa sramno ima vo hristijanstvoto ,kaj nas e naredba ne smee da otkrie pred tugi mazi sfakas?
Што не смее да се открие?
Фацата? -Ако мислиш фацата тогаш грешиш,за косата да не прајме муабет,пошо смешно е.

Нема.

Биди искрен ова е дело на религиозен фундаментализам, а на фундаментализмот не му е место во 21 век туку во среден.

Ако толку се бориш за правата и слободите на религиозно изразување, зошто фанатиците во босна почнаа да ги напраѓаат, малтретираат, а имаше и случаи на закани со силување и убивање, ако муслиманка не е забулена.

Зошто тие што се атеисти, без разлика дали потекнуваат од муслиманска фамилија во босна се тераат да носат шамии.

Не смее да се дозволи мешање на религиозни со грѓански права.

Mislam deka so tebe teneke mozeme da vodime "normalna" diskusija
Jas sekogas sum iskren , zosto mislis deka e delo na fundamentalizmot? Jas ti rekov deka e toa obvrska i naredba so Koranski citati , i tie citati ne se odredeni vo vremenski period. Kaj nas barem nema nametnuvanje vo verata isto so Koranski citati i toa sto go kazuvas vo bosna toa se sporadicni incidenti od neznajkovci toa imalo i ke ima i ponatamu od site pripadnici na razlicni veri.
Mi se cini deka sakate da najdete alibi ami i samite znaete deka ja nemate i ne mozete da ja branite tezata deka ne smee da se slikaat vo samija ,ednostavno nemate argumenti i na ovie moi 2 prasanja nikogas ne mozete da odgovorite:
1.Da li sme nie popametni od evropejcite sto dozvoluvaat da se slika so samija.
2. Sto gubite vie od toa?

pozdrav

Добро незнам, најверојатно е така. Ама не можеш да ме убедиш дека жена во 21 век не сака да изгледа убаво и кога ке излезе во град, некој да ја пофали за изгледот. Мене не ми смета религија, само ми смета затуцаноста на одредени што не изгледа здраво пред други луѓе, па и од иста припадност. Едноставно не можам да сватам.:toe:

Сеуште не дфативте дека работава не е од верска, туку од граѓанска природа?
Алооо!!!!
Верата е одделена од државата!
Државата не ја интересираат верските, туку земските закони донесени од нејзините институции!

Што не смее да се открие?
Фацата? -Ако мислиш фацата тогаш грешиш,за косата да не прајме муабет,пошо смешно е.

a be vie vo tek ste so temava ili ne? sto barase ova g-dza vcera vo press da facata ili kosata ccc

Сеуште не дфативте дека работава не е од верска, туку од граѓанска природа?
Алооо!!!!
Верата е одделена од државата!
Државата не ја интересираат верските, туку земските закони донесени од нејзините институции!
Па кога веќе се споменуваат цитати од куранот тогаш изгледа повеќе дека темава е од верска природа,само што не најдоа цитат во куранот каде им се забранува на жените да се сликаат за лични документи без да бидат забрадени макар кога и фотографот е жена.

a be vie vo tek ste so temava ili ne? sto barase ova g-dza vcera vo press da facata ili kosata ccc

Кабриољет!:)

Problemot ne e religiski a ne e ni etnicki.Mislam deka novozastanata situacija e politicki motivirana.Politicki poshto vo nedostig na vistinski rezultati ili vo situacija koga vladata sfaka deka golem del od narodot pocnuva da mu otkazuva ljubov na avanturite na Gvujo oni preku mediumi go aktualiziraat temava so shto go odzemuvaat vnimanieto na makedonskata javnost od neuspeshnite filmovi koi gi reklamiraat sekoj den

Problemot ne e religiski a ne e ni etnicki.Mislam deka novozastanata situacija e politicki motivirana.Politicki poshto vo nedostig na vistinski rezultati ili vo situacija koga vladata sfaka deka golem del od narodot pocnuva da mu otkazuva ljubov na avanturite na Gvujo oni preku mediumi go aktualiziraat temava so shto go odzemuvaat vnimanieto na makedonskata javnost od neuspeshnite filmovi koi gi reklamiraat sekoj den
Добро. Ако не ни политички ни етнички ајде да се затвори темата затоа што нема за што повеќе да се дискутира. Ако е проблемот политички, да им дадеме на политичарите да го решат. ОК ?????

redneck mislish li deka krivo mu e na nekoj koj zema plata od nashite xhebovi za ova temaa

Mislam deka so tebe teneke mozeme da vodime "normalna" diskusija
Jas sekogas sum iskren , zosto mislis deka e delo na fundamentalizmot? Jas ti rekov deka e toa obvrska i naredba so Koranski citati , i tie citati ne se odredeni vo vremenski period. Kaj nas barem nema nametnuvanje vo verata isto so Koranski citati i toa sto go kazuvas vo bosna toa se sporadicni incidenti od neznajkovci toa imalo i ke ima i ponatamu od site pripadnici na razlicni veri.
Mi se cini deka sakate da najdete alibi ami i samite znaete deka ja nemate i ne mozete da ja branite tezata deka ne smee da se slikaat vo samija ,ednostavno nemate argumenti i na ovie moi 2 prasanja nikogas ne mozete da odgovorite:
1.Da li sme nie popametni od evropejcite sto dozvoluvaat da se slika so samija.
2. Sto gubite vie od toa?

pozdrav

Нормално дека можеш со мене да водиш нормална дискусија, затоа и се вмешав во темава, затоа што забега скроз во друг правец.

Нарочно зборував за религиозен фундаментализам, затоа што глупави луѓе има насекаде.

За тоа дали европејците дозволуват сликање незнам и не сум запознат, но овде се работи за нешто друго.

Вршење на притисок за да се слика муслиманската жена со шамија е само психолошки притисок врз сите тие кои не носат. Ако им успее ова на фундаменталистите тогаш следниот чекор е еднократно користење на 'neznajkovci' како што ги нарекуваш ти, кои ќе измаскарираат една две муслиманки кои не се забулени, и тоа ќе биде физчкиот притисок со кој што ќе се постигне целта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom