Забраната за фотографирање за пасош со шамија била "дискриминирачка"?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
A1 напиша:
Забраната за фотографирање со шамија за пасош е дискриминација, обвинуваат од Здружението на жени „Ислам и наука“.
Тврдат, дека правилникот за измена и дополнување на законот за патни исправи, според кој при фотографирањето лицето не треба да носи капа, шамија или било каква друга покривка, е угнетување на правото на верското изразување, но и повредување на одредбата, според која македонските граѓани се еднакви пред Уставот.
„Поддржани сме од Исламската верска заедница, којашто овој правилник го смета за дискриминаторен. Како доказ имаме пасош, којшто е издаден од МВР на лице кое не е вработено во ИВЗ, ниту по професија е теолог, значи имаат сосема поинакво занимање, дозволено е, а е издаден на 27.04.2007 година. Овде се нарушени нашите човекови права. Еднаквоста пред законот и имплементацијата на законот“, изјави Мерсиха Смаиловиќ.
Од МВР велат, дека според европските и светските стандарди недозволено е фотографирање со шамија, капа, очила или било каков предмет, што ќе ги скрие или измени цртите на лицето.
„Лицето коешто се фотографира, без разлика дали за нова патна исправа, или лична карта, или некој друг документ, мора да се фотографира амфас, во лице, не смее да носи никакви покривки на главата. МВР ќе го разгледа барањето од страна на невладината организација и доколку тоа барање е согласно уставот, законите и подзаконските акти, МВР ќе им излезе во пресрет“, вели Иво Котевски, портпарол на МВР.

Па која е поентата на фотографирањето за пасош тогаш? Да се сликаме со маски на цела глава тогаш? И зошто се поврзува со верска дискриминација? Нека се сликнат, па нека си ги стават пак шамиите, никој не им брани да бидат муслимани. Дискриминација...хех.

Муслимани? Ваше мислење?

Член од
26 април 2005
Мислења
1.691
Поени од реакции
45
poentata na novite takanareceni bisimetricni sliki e da se gleda celoto lice,ushite,kosata itn,pritoa nesmee da se nosi nakit,shnoli,marami i slicno sto e i mnogu logicno bidejki samo na toj nacin najedekvatno moze da se prikaze samo liceto.I mnogu jasno nemoze da se nosi marama bidejki go prikriva liceto.Sea niz skoro cel svet se koristi ovaa metoda za sliki za pasosh i samo kaj nas e diskriminiracki hm...

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Доколку се прифати такво барање, во тој случај, при моето наредно фотографирање за пасош ќе барам да се сликам со шешир, темни Ray Bun на очите како и мантил со подигната јака.
Религиски и световни работи не треба да се мешаат.
А уште помалку да се сметаат како дискриминација.

Член од
25 октомври 2007
Мислења
1.583
Поени од реакции
89
Ако на жените муслимани им го дадат тоа право подобро сите да не не сликаат. Место сликата нека стават црно или како кај неидентификуваните лица силуета во црно.:pos2::pos2::pos2:

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Bash me interesira koga eden sveshtenik ke odi da se slika ka lk ili za pasosh dali ke mu naredat da se brici prvo pa posle bidedjki i toa go prikriva liceto neli

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
И ако ги тргнат 2 секунди за да ги сликаат за пасош, одма ќе летнат накај пеколот.

Стварно, верска дискриминација.

Ги вадат барем кога си мијат коса?

Летово во Охрид се бањаа комплет, сосе мантили.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Па така излегува секој дека може да си се слика како сака.Па дај јас ќе си се сликам со капа за пливање, ќе им кажам верата така ми наложува да не ја вадам ...
Бог да чува !
А ова демек муслиманките цело време носат шамии,како не! Види ги на емисии какви се поразголени од христијанките, па сега ми прават тука проблем за една слика!:pos2:

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
И ако ги тргнат 2 секунди за да ги сликаат за пасош, одма ќе летнат накај пеколот.

Стварно, верска дискриминација.

Ги вадат барем кога си мијат коса?

Летово во Охрид се бањаа комплет, сосе мантили.
Da gi vadat koga se miat

Toa e specijalen vid smislen specialno za niv

Па така излегува секој дека може да си се слика како сака.Па дај јас ќе си се сликам со капа за пливање, ќе им кажам верата така ми наложува да не ја вадам ...
Бог да чува !
А ова демек муслиманките цело време носат шамии,како не! Види ги на емисии какви се поразголени од христијанките, па сега ми прават тука проблем за една слика!:pos2:

Tocno e deka ima takvi nastani koga se ragoluvaat poveke od site nas toa e bidejki se po hristijanki i od samite hristijani no sekade ima takvi devijanti neli.

Ako ima vera shto te preporacuva da nosish kapa za plivanje jas do sega toa ne go znam i ne sum go cul

Citajte Kuran, Biblija ili nekoj drug vid kniga so religiski koncept sekoja od niv ne nasocuva kon toa da imame samopocit kon drugata vera da gi pocituvame nejzinite zakoni etc ne bara da go razbirame tuku da go pocituvame

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.098
Едно прашање...

Може ли верата да биде над законите и правото?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
BloodyAlboz напиша:
Tocno e deka ima takvi nastani koga se ragoluvaat poveke od site nas toa e bidejki se po hristijanki i od samite hristijani no sekade ima takvi devijanti neli.

Ako ima vera shto te preporacuva da nosish kapa za plivanje jas do sega toa ne go znam i ne sum go cul

1.Па откај знаеш, може постои таква религија, имам право на избор на религија,но тоа нема врска, го дадов само за пример.
2.На што ќе личи тоа во цел свет за пасош сликани откриени, само во МКД со шамии?:uvo:

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Во средниот век, религијата била над законот - или поточно религијата БИЛА закон.

А и денес сме Медиивл-ци :)

Kajgana Shop

На врв Bottom