"Невидени" успеси на Македонската влада!

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Па ете ти “екомическо“ прашање, остај ме мене, Трнот, и пола форум пред кој се изруга самиот, ако го знаеш одговорот и докажеш дека си во право ќе ме посрамотиш мене и ја нема повеќе да ја доведувам во прашање твојата пишманџијска интелигенција.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Дур Владата купува двоспратни автобуси.
Хахахахаахахахахаха.....LOL.
Волови. :toe:
I go "prakaat" Trifun vo istorijata...
A covekot od sto kur go boli i za niven inat, drzi pres konferencija so pura vo usta dur ovie voskarite se mislat kako do kraj na mandatot da zarabotat barem 1% od trifunovoto bogatstvo.... koe patem ne e voopsto malku....:toe::toe:

p.s. ovoj trifunce ima stil definitivno :):)

Svetovid

Триглав
Член од
26 февруари 2006
Мислења
868
Поени од реакции
44
Чекај бе Зеус,нели ти поднесе оставка од пишување на форумов???:toe:
србин реко’ - србин одреко’ :pos2::pos2::pos2: Додуша оригиналната српска поговорка е: Муж реко’ - муж одреко’ ама сакам да го чепнам српчево де. Интересно инаку српчево како мења тактика богати. Сеа као глуми загрижен за Македонија. Демек не ни посакува он све најлошо, ете сами јамка на врат си ставаме. чувашка школа!

Член од
31 јули 2007
Мислења
1.580
Поени од реакции
39
Политиката на менаџирањето со човечките ресурси во самостојни компании и корпорации неможе да биде поврзано со Владата од причини што владее слобода во пазарот и претприемништвото, пазарна демократија....

Тука стапуваат на сцена договорите за приватизација, случени нешто поодамна, со отказни рокови, со инвестициски рокови со сите точки, дали се тие испочитувани од страна на купувачот на (дотогаш) општествената сопственост

Политиката на животниот стандард има огромни допирни точки со одлуките на Владата имено ако под животен стандард ставеме: Храна, вода, струја, парно, облека ... најосновните човекови потреби ќе забележиме дека тоа е поврзано со:

-Земјоделство и сточарство
-Индустрија

Во овие две гранки досега ништо не е направено...а ние по пат на следење на глобализацијата, а во светот нешто се прави (ЕУ одвојува огромни сретства за бенифицирање и развој на земјоделството и сточарството) при што цените на добрата се поскапуваат...глобализацијата налага истиот тренд да се наметне и кајнас... но кајнас досега не се субвенционирале земјоделците, ниски откупни цени, високи цени на репроматеријалите доведуваат до слаб џеб на граѓанинот и вистина во зборовите на Зевсус...

Индустријата е приказна засебе .... многу добро сите знаеме од каде почна како продолжи како се развива и како никаде воопшто не оди .... немање колективни договори, немање синдикат немање ништо што ги штити правата на работникот... плати од 100 до 200 еу што налагаат повторно на празен џеб и вистина во зборовите на Зевсус

Сепак има една голема лага во зборовите на зевсус.... ВЛАДАТА НЕ Е КРИВА ЗА ТОА!!!

За тоа е крив народот т.е граѓаните на Република Македонија, кои не знаат да си ги бараат своите, со Закон и Устав загарантирани права, (само тука Владата може да замеша прсти во целиов муабет т.е да обезбеди правна регулатива) па така, шнајдерките ќе работат по 10 сати, нивните газди ќе се полнат пари тие ќе зимаат по 8000 денари и ќе си го оставаат здравјето по погоните, нема да се осигурани (за некои тоа е добро, зима социјално = мизерија од народ), нема да се заштитени, нема да имаат поволности, картони, здраствено, пензиско и тн...

и за крај... Зошто во менталитетот на Македонецот секогаш некој друг е крив? во случајот Владата? Зошто еднаш самите, восебе не си ја побараме кривицата?

N

n/a

Гостин
Па ете ти “екомическо“ прашање, остај ме мене, Трнот, и пола форум пред кој се изруга самиот, ако го знаеш одговорот и докажеш дека си во право ќе ме посрамотиш мене и ја нема повеќе да ја доведувам во прашање твојата пишманџијска интелигенција.
Јас знам дел од одговорот.
И себичен сум и нејќум да го споделувам со вмр-овци.
:toe:
Немам сатисфакција од тоа да спорам со тебе.
Небитен си.
Еве ти ги сонародниците ти пејат: :helou::wink:
http://uk.youtube.com/watch?v=0oRFAmqMi6s

А бе јас чекам одговор од поглавицата на папагалите у она што беше Македонија.
И прашам:
Зашто бе вака се деси,о научник?
Кај е растот и преродбата,а ?
Магаре едно....

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Абе како прво денес барем постои интернет па секој е во можност да се информира што се случува во индустријата на метали.

Македонскиот челик главно се извезува надвор, а Владата на Македонија сигурно неможе да контролира надворешни појави како финансиската криза моментално.

Доволно е да се пастира во пребарувачот: Arcelor Мittal is cutting production

И ќе си дојдат резултатите кои ќе ви го дадат одговорот.

ArcelorMittal will cut production by up to 15% in the fourth quarter to offset low demand in the western European and US markets, the company’s Group Management Board (GMB) said last week.

Со намалувањето на продукцијата се потегнува намалување на вработените, никоја фирма поготово не Митал кој е најголемиот сопственик во металопреработувачката индустрија, воедно сопственик и кај нас, нема да дозволи да работи во загуба.

Насекаде се затворија дел од погоните на Митал, посебно во Источна Европа - Украина, Полска и мн. други земји.

N

n/a

Гостин
Само што Украина,Полска,Маџарска и Србија побараа интервентно пари од ММФ.И признаваат дека доколку не ги добијат последиците по нивната индустрија и држава би биле катастрофални.

Додека менторот на нашиот `научник` well known as мргуш асистентот од Економски вика:
-нема проблем.Тоа нема да се одрази над Македонија.
:toe: :jaj:
И пошто така... ја културно прашам и барам отчет од нив:
Што понатака?
Имате 5000 нови луѓе на улица и енормен дефицит кој што сами го скроивте со тоа што проектиравте мегаломански буџет кој што и во најдобри години тешко може да се издржи.
И ?
Шо праиме... (чорба,а?)

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
и енормен дефицит кој што сами го скроивте со тоа што проектиравте мегаломански буџет кој што и во најдобри години тешко може да се издржи.
(чорба,а?)
Дефицитот, ако мислиш на трговскиот е сооднос увоз-извоз и врска нема со тоа колкав е буџетот...чисто информативно.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Немам сатисфакција од тоа да спорам со тебе.
Небитен си.
....
Немој бе така, ми ги повреди чувствата сега, непокорливиот моралиста.

Ќе оставам да ти ги изџубкаат мрштите останатите форумџии :)

N

n/a

Гостин
Дефицитот, ако мислиш на трговскиот е сооднос увоз-извоз и врска нема со тоа колкав е буџетот...чисто информативно.
Немој бе мене такви `ловки` лол...
О.К :toe::back:
Буџетот се смета со денари.
А гореспоменатиот сооднос има врска со стапката на инфлација.
Соодветно... `штанцај` ти колку сакаш денари...без покритие.
(земи си пример од Зимбабве).

N

n/a

Гостин
Немој бе така, ми ги повреди чувствата сега, непокорливиот моралиста.

Ќе оставам да ти ги изџубкаат мрштите останатите форумџии :)
А бе батали ти преусмерување на муабет...видиш дека не иде.
:toe:
Јас чекам одговор што стана со ВЕТЕНИОТ раст,и што правиме со нус-производите на владината политика, т.е со нови 5.000 невработени и дефицит од 3.5 милијарди евра за оваа тековна година (минимум).

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ти си правиот човек кому сите ќе му одговараат и му стојат на располагање, премногу високи критериуми ни постави сега па не сме достојни за разговор повеќе, да бе... господине Северно..пишманџија.

Можеш да продолжиш да се самозадоволуваш на темава :drk:

Член од
11 април 2007
Мислења
1.677
Поени од реакции
25
Немој бе мене такви `ловки` лол...
О.К :toe::back:
Буџетот се смета со денари.
А гореспоменатиот сооднос има врска со стапката на инфлација.
Соодветно... `штанцај` ти колку сакаш денари...без покритие.
(земи си пример од Зимбабве).
Сегашниот буџет или зголемувањата кои се кај него не се предизвикани од штампање како во бивша Југославија, туку со зајакната контрола на УЈП, Царината,...значи тие пари биле тука ама во сивата економија, или така некако.

Така да ако пред две години имало 2000 даночни пријави годишно, а сега има 100.000. Ако лани мислам во однос на претходната година целокупните приходи од царина се 30% зголемени, тоа значи дека парите кои иделе од еден џеб у друг се канализирани во буџетот. Значи штампариите не работеле турбо, па парите да бидат без покритие, туку сосема обратно.

Член од
17 јули 2006
Мислења
3.114
Поени од реакции
22
Interesni izkazuvanja na zevsot, megjutoa kakva vrska ima tuka vladata i vlasta ?Se se toa privatni kompanii so sopstvenici zanci vladata nee gazda i nema nikakvi ingerencii vo rabotenjeto , osven vo naplata na danokot.Vo odnos na nadvoreshnata politika seuste nejasen stav megjutoa od poslednite prepiski deka nekoj drzavi ke go koristat BJRM namesto ustavnot ime MAKEDONIJA kazuva deka kompletno MNR zaspana ubavica .Katastrofa nevidena od bukurest pa navamu.Sto se odnesuva do vnatresnata politka kaznite moze i treba da se, drzavata nozi zakon i toj treba dase pocituva nasekade .Zasto imase teritorijalna podelba opstini gradonacalnici pa tie treba da se grizat za opstinata (dane sakaa i vldata da im kupuva kanti i javni wc).Zevs pravi sporedba so islamski zemji da pijte caj megjutoa zakonto za akoholni pijaloci e nasekade ist vo evropa.Da pocekame do nova godina sto posle 1 januari? Katastrofalen zakon za rabotni odnosi koj rabotodavacot moze da pravi sto saka i zamislete kazna od 1000 evra ako nego prijavim toj stome viknal da rabotam obezbedil rabota (rabotodavacot).Kako ke se realizira isplata na bruto plata?dali od 1 januari ke se stavi kraj na firmi so povekje zirosmetki? Da napomeneme deka za 1 godina e prolongiran zakonto so sto im se ovozmozi i ponataka na nekoj da gi ograbuvaat firmite.Dokolku se realizira da edna firma edna zirosmetka togas ocekuvajte deka mnogu firmi ke se zatvorat .Udarot ke bide tezok zasto so toa ke nema povekje krimonal ednostavno ako mislis da rabotas rabotaj a ne kako sega iljadnici dupki vo zakon neprijaveni rabotnici edna firma 10 zirosmetki .

N

n/a

Гостин
Сегашниот буџет или зголемувањата кои се кај него не се предизвикани од штампање како во бивша Југославија, туку со зајакната контрола на УЈП, Царината,...значи тие пари биле тука ама во сивата економија, или така некако.

Така да ако пред две години имало 2000 даночни пријави годишно, а сега има 100.000. Ако лани мислам во однос на претходната година целокупните приходи од царина се 30% зголемени, тоа значи дека парите кои иделе од еден џеб у друг се канализирани во буџетот. Значи штампариите не работеле турбо, па парите да бидат без покритие, туку сосема обратно.
Хахаха.... :back:
А бе нели напишав јас дека буџетот (кој што во Македонија служи исклучиво за плаќање на незаработените пари на партиските војници) е базиран во моментов на казни?
И затоа сега околу секои едни грмушки врти или се скрил еден џандар и хоп...аха :vozbud:
чека да се измочаш дур јавно WC - ска...нема:toe:
Уппппс... 50 еврича за полтрончињата и папагалите.

Дур у реалниот сектор ради `промислените потези` се случуваат масовни отпуштања.
Сега... да ви појаснам малку.
Тоа се работници кои што едино знаат да чукаат,работат со лопати,штрафат итн...
и цело време си се на доза и си носат едно полче или четвртче со нив и си контаат за уште некое пиво пред спиење пред кооперација со другарчињата.
И такви или овакви-они друго незнаат и не можат,и сега се повторно оставени на улица.
Што правиме кога ќе им снема коске пари?
А тоа ќе биде многу брзо?
Нема полче,нема четвртче,ни пиво нема...
леб и мајонез нема...
дури ни месни нарезок нема....
што мислите- колку време ќе и треба на една таква гладна и пијана армија за да го `демонтира` собранието ?????

Kajgana Shop

На врв Bottom