„Те сакам“ или „Ми требаш“

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Колку знаете да ги разликувате овие две чувства?
Од каде знаете дека кога сте со некоја личност во врска, е љубов или пак само потреба да биди некој крај вас..да не се чувствувате осамени.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.727
Поени од реакции
13.465
Интересна тема....Па вака... Кога имам потреба од неа тогаш сум тажен, малку нервозен (не ме фаќа место). За љубовта веќе се изјаснив. Тогаш сум многу пожртвуван, целосно сум посветен на личноста која ја сакам и да... кога љубовта е обострана, среќен сум :). А како дознавам за другата страна како и е - дали е љубов или само потреба? Па на почетокот сигурно тешко се дознава но набрзо потоа самата личност се открива преку своите постапки, дали е љубов или само потреба.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Ne znam za drugite ama jas gi koristam kako:
'te sakam' -kompletno chustvo
'mi trebash' -koga chisto mi se ebe, no hard feelings!:smir:
Znachi 'mi trebash' e sostaven del na 'te sakam' t.e. negovo 'pod-mnozestvo'! Leleeee

Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
за мене ми требаш е многу покомплексно и поубаво за уши!те сакам ми нема никаква длабочина!
нормално дека знам да ги разликувам!кога на некого му требаш тоа значи дека не само дека таа личност те сака,туку многу повеќе од тоа!а сакањето е дел од требањето!

Fabullous_178

Psychonautics:.
Член од
21 февруари 2007
Мислења
2.987
Поени од реакции
190
Te сакам е најубавото нешто што може да се каже,само ако се кажува ретко.Ако се кажува секој ден,го губи значењето.
Ми требаш,некако ме асоцира на зависност од одредена личност,а заедно со тоа секако оди и посесивност и љубомора,што секако не е добра работа.
Затоа,дефинитивно Те сакам,иако звучи како излитено клише,сепак за мене е најубавата вербална форма за изразување љубов.

Член од
25 март 2007
Мислења
204
Поени од реакции
14
Razlikata moze da se utvrdi so edno ednostavno, no nikako lesno prashanje. Se shto treba e da si go postavish sebesi ova prashanje (sekako, prashanjeto se odnesuva na lichnosta za koja ja imash dilemata): "Mi trebash zatoa shto te sakam ili te sakam zatoa shto mi trebash?"

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Не може да се направи разлика за такво нешто, иако верувам ќе се најдат форумџии кој што ќе кажат дека не е така. Сепак јас сум 100% сигурен дека не се прави разлика.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Razlikata moze da se utvrdi so edno ednostavno, no nikako lesno prashanje. Se shto treba e da si go postavish sebesi ova prashanje (sekako, prashanjeto se odnesuva na lichnosta za koja ja imash dilemata): "Mi trebash zatoa shto te sakam ili te sakam zatoa shto mi trebash?"
I sega koj kako ke si svati a? Epten diplomatski ispadna ova!:smir:

С

Сатори

Гостин
&

Од каде знаете дека кога сте со некоја личност во врска, е љубов или пак само потреба да биди некој крај вас..да не се чувствувате осамени.
Верувам дека можам да направам базична разлика помеѓу „те љубам“ и „ми требаш“.
Кога некој го љубам, навистина, длабоко до ’срж го чувствувам во себе, во тој случај за таа личност имам многу повеќе од само потреба.
Додека кога некој само ми е потребен, не доаѓа веднаш аналогно на тоа и дека сум заљубена во него.
Потребата за некој може да се чувствува од толку различни причини, љубовта може да биде само една од нив.
Освен тоа, кога е љубов во прашање, среќата на личноста е многу побитна од потребата.:smir:

Тамарче

Ако одам во Битола..
Член од
11 јули 2007
Мислења
3.239
Поени од реакции
223
Кога некој го љубам, навистина, длабоко до ’срж го чувствувам во себе, во тој случај за таа личност имам многу повеќе од само потреба.
Додека кога некој само ми е потребен, не доаѓа веднаш аналогно на тоа и дека сум заљубена во него.
Потребата за некој може да се чувствува од толку различни причини, љубовта може да биде само една од нив.
Освен тоа, кога е љубов во прашање, среќата на личноста е многу побитна од потребата.:smir:
Tука си потполно во право. Доколку љубовта е во прашање, ќе гледаш да биди личноста што ја сакаш среќна, ги занемаруваш сите твој потреби, желби..Ама, да бидиме искрени, таква љубов е ептен ретка, затоа што, човекот по природа е себичен и прво гледа за себе, да се задоволи самиот себеси, а после другите. Малце забегав од темата.
Иначе, потребата за некој, јас лично ја осеќам само кога ќе се почувствувам осамено. Додека пак, личноста која стварно ја сакам, не мора да биди пристуна, и кога сум сама, знам дека не сум сама. Љубовта ми прави друштво :)

Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
Потполно се согласувам со ТамарЧе и Лејди Сатори.
Тоа што претходно беше кажано од некои членови дека сакањето е дел од потребата или обратното...не е точно(барем според мене).Да имаш потреба од некого не значи дека ја сакаш таа особа.Може само да ти треба за да не се чувствуваш осамено пошто има и такви кои не можат долго време да бидат сингл и постојано имаат потреба од некого...
Ако сакаш некого тогаш имаш желба да бидеш со таа личност но далеку од потреба...
мислам, тоа (ми требаш) ми звучи многу опсесивно.:toe:

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
Кај мене “те сакам“ и “ми требаш“ не одат едно без друго...Не ми треба некој кој не го сакам и никогаш не сум била со некој само поради тоа што чувствувам потреба да бидам со некој,а во исто време ја користам таа личност за да попунам празно време...
Ај ем нат дет кајнд оф грл...:pipi:

Како ќе знаеш да направиш базична разлика помеѓу тие два поими,кога самата велиш дека никогаш не си љубела...?

**The Beauty**

and the beast
Член од
4 февруари 2007
Мислења
552
Поени од реакции
11
"Те сакам" е љубов, а "ми требаш" е потреба...
Повеќе сакам кога некој сакам, а не кога ми треба.. Мн работи ми требаат, штикли, ташни, цигари, али не сум заљубена во тие работи. А ги сакам мајка ми, брат ми итн...

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.855
Мене овие чувства ми доаѓаат едно по друго. Не ми треба некој кого не го сакам, а и обратно.
Никогаш не сум почувствувала потреба да бидам со некого само за да не сум сама. Но кога сакам некого, да, многу ми треба да е со мене затоа што го сакам. Неможе да сакам, а да не чувствувам потреба од неговото присуство ... што знам ... врти - сучи, истиот муабет ...:podsmev:

зунза

Модератор
Член од
27 јануари 2006
Мислења
3.301
Поени од реакции
60
Веројатно кога стварно сакаш некој двете одат во пакет.
А и љубовта е такво чувство, сакаш некој и сакаш да е често со тебе,до тебе,покрај тебе, ти треба.
Макар што не мора да значи, бидејќи љубовното чувство знае да те чува наранет и кога особата не е до тебе, па да ти прави друштво, како шо рече Тамарче :)

Kajgana Shop

На врв Bottom