Чао НАТО, Русиjа не чека!

N

n/a

Гостин
Kira Georgina...O jorgos supopai...
Opa...Ela...pak kasnis ABS....cccc...hehehe...:pos2:

Грција тројански коњ на Русија во ЕУ
Атина играла на руската карта меѓу другото и за да издејствува руско вето околу спорот за името со Македонија

Костас Караманлис и Владимир Путин во овој момент се повеќе од партнери, тврди влијателниот Европски совет за надворешна политика во својата последна анализа

Од нашиот дописник
Слободанка Јовановска
Брисел - Грција е тројански коњ на Русија во Европската унија – објави Европскиот совет за надворешни работи, новопромовирана тинк-тенк зад која стојат многу звучни имиња како што се Марти Ахтисари, Џорџ Сорос, Јошка Фишер и други актуелни премиери и претседатели.

Со студијата објавена неделава за односите меѓу ЕУ и Русија, како земја која драматично почнува да влијае на ЕУ, не само надвор туку и внатре, Грција и Кипар се посочени како единствени две земји кои отворено ги штитат руските интереси во Брисел и и' обезбедуваат корисна поддршка на Москва во остварувањето на интересите што ги има во Европа и пошироко.

„Кога САД имаат проблем со европската надворешна политика, вообичаено, бараат од Велика Британија и од Холандија да зборуваат и да настапуваат во нивно име. Русија сега го прави истото тоа“, се вели во анализата, со објаснување дека иако Бугарија била посочена од руските функционери како нивни тројански коњ во Унијата, тоа повеќе се Грција и земјата-приврзок Кипар.

Со години, според анализата, Русија и' обезбедувала поддршка на Грција во спорот со Турција и е еден од нејзините најревносни снабдувачи со оружје. Последниве години Москва станува се' позначаен енергетски партнер на Атина и, всушност, Грција ќе биде првата ЕУ-земја која учествува во изградба на нафтовод контролиран од Русија, Бургас - Александрополис. Грција, исто така, е важен партнер во изградбата на планираниот гасовод во Јужна Европа, исто така во режија на руски „Гаспром“, а беше и една од неколкуте земји кои се спротивставија на одлуката на ЕУ за растурање на монополот на дистрибуција и производство на енергијата, кој требаше да ја одбрани токму од руските енергетски гиганти.

Во анализата Грција се окарактеризира како земја-промотор на руските интереси до таа мера што секој чекор што би можел да ја вознемири Москва е блокиран од страна на Атина. Иако се оценува дека како земја Грција, сепак, нема сила да ги издејствува којзнае колку руските интереси во Унијата, дипломати во НАТО неодамна оценија дека Русија е алката на која се' повеќе се потпира Атина, бидејќи веќе не може да смета на американската поддршка. Имено, толкувајќи го цврстото грчко одбивање на независноста на Косово, дипломатите сметаат дека Атина не ја штити толку српската и православна позиција колку што гради партнерство со Москва за моментот кога ќе и' затреба во ООН околу стратегиските и националните прашања. Попросто кажано, во НАТО оценуваат дека Атина смета на Русија како на единствена земја која евентуално би ставила вето на обидите на ОН да го реши спорот со Кипар (што се случи веќе еднаш), но дека смета на Москва и околу евентуалното гласање во Советот за безбедност за спорот околу името со Македонија, т.е. на можноста токму Русија да стави вето на евентуалната одлука да се отфрли резолуцијата за БЈРМ. Без оглед на тоа што Русија е меѓу првите земји кои ја признаа Македонија со уставното име.

Во анализата генерално, Русија се претставува како „нов Рамсфелд за ЕУ“ поради оцената дека таа стана најжешкото прашање за Брисел по одлуката на САД да влезат во Ирак. Тоа прашање ја дели ЕУ на проруски и антируски земји, на зависни и независни од увозот на нафта и гас и на загрижени или не од руската ароганција, што, пак, дополнително се комплицира со проширувањето и со внесувањето на две земји кои имаат не само лоши односи туку односи на раб на конфликт со Москва (Полска и Литванија). Многу развиени односи со Русија има и Бугарија, и покрај новата западна ориентација, и оваа земја е втор најважен економски партнер на Русија по Германија. Всушност, според анализата, најмоќните земји во ЕУ не се само на листата на непријателите туку и на листата на стратегиските партнери на Русија, и покрај споровите околу монополот во енергијата, Косово, кризните жаришта во руската сфера на влијание и надвор, практиката на ембарга за трговијата и слични непријатности од Москва.

Неофицијално, кочничар за независноста на Косово сега заткулисно станува и Германија, која од неодамна влезе во крупни договори со Русија во енергетската област, па нема интерес да оди против желбите на Москва кога нема некоја голема причина за тоа.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.345
Поени од реакции
18.225
Браво Зевс, тоа е тоа, ама ај објасни му на ова нашиве со плиток ум колку плажата во Крани.
Доста бе со пароли - Русија, Русија, Нато зликовци и други глупости.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Па ако не си разбрал,за да влеземе во НАТО од нас бараат да нема име Македонија.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.504
Поени од реакции
47.658
Мислам дека (доколку некогаш) сме биле со Русија сега сме разидени многу не памтам кога последен пат некој наш политичар бил таму или па нивни овде,Америка преку Еврејон Нимиц и онаа калаштурана денес изгледа почна да ни врти грб полека,Европа ни била ни ке биде со нас...
Како тргнало се иде натака дека остануваме сами..треба со време да се бара нов стратешки партнер ни останува само Кина доколку ни простат за она со Тајван што го направи дебелион...сам на светов не може никој па камо ли ние мора да бараме да дудламе на друго место оти маф ни е работа
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.345
Поени од реакции
18.225
Аха, значи Кина е на ред, добро и што ќе правиме со Кина?

Ние и Кинезите 1 милијарда и 2 милиони :vozbud:
 
N

n/a

Гостин
Sega kratko i bez zaebancii:
Makedonija e mala zemja i bi bila nebitna koga ne bi se naogjala tamu kade sto e.
Vaka...:toe: ...politikata koja sto ja sproveduvaat nasite politicari mora da ima strategija i cel, koi ke se sprovedat so strategiski partner.
A tuka e uste po t`nka rabotata...i mora mnogu da se vnimava do beskraj.
So USA sme? -Znaci pri nepaznja vleguvame vo ALMAKOS.Nema EU.
So EU sme?-Znaci ke gi slusame bugarskite splacini i i nie sme bugari.Inace...nema EU nema NATO.Oni se noviot dominanten igrac na kurvite od Vavilon na balkanot.
So Rusia sme?-Znaci sme so srbite i grcite...ama i taa varijanta ne cini...-definitivno nema ime Makedonija.Inaku...taka ekonomski najmnogu ke izvleceme.

Ama od se najzaebano e da ne bideme so nikoj...posto taka nisto nema da dobieme...samo ke go jademe od site (uostalom...:pos2: ...ko i do sega jebi ga).
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.345
Поени од реакции
18.225
Не е така, мислев дека подобро размислуваш!

Има само една опција.
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.504
Поени од реакции
47.658
Аха, значи Кина е на ред, добро и што ќе правиме со Кина?

Ние и Кинезите 1 милијарда и 2 милиони :vozbud:
Аха а што напраиме со Америка со Европа со Русија?? ајде кажи ти некоја земја што може да ни се најде или мислиш дека сами можеме???
Кина има најрастечка економија последниве години во светот и најмала невработеност.Ке си отварат овде фабрики за чкарт роба ке си отвараат од оние Чајна Шопинг Сити ресторанчиња и триста други ствари што ке донесат вработувања овде.
Мана е што ке се размножуваат овде како паразити и ке станеме како Белград ама јеби га мора да се издржи нешто,Кочани ке цути со оризот ако јадат песови но проблем иаме љангури ке им даваме нека јадатsd
Некој мора да не земе по закрила....
 
N

n/a

Гостин
Не е така, мислев дека подобро размислуваш!

Има само една опција.
Grupno masovno samoubistvo? :pos2: :pos2: :pos2:
Aj pisi...:toe: ...koe e?

Inace...prethodno najgrubo i najkratko mozno i gi postaviv nadvoresnite parametri na nasata `diplomatija`.
A koga ke svrtis koi im se vnatresni partneri...te koi od partiive kaj nas kakvo resenie bi ponudile...ide grubata matematika vaka:
Vmro-Dpmne bi probale da `igraat` pomegju Germanija i USA...za da ne unesat u NATO i EU.Ama toa znaci i deka igrame istok-zapad i albancite i bugarite ni se vernite pajtasi.
SDSM e partner na sever-jug oskata....koja sto samo Rusija momentalno ja pretstavuva...Anglija odamna stana sojuzna drzava u USA a Francija e totalno marginalizirana i zavisna od germanskite odluki.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.345
Поени од реакции
18.225
Има само една опција, едниствени кои можат и сакаат да не втераат во НАТО се САД, во моментов, но за наша среќа тие се најбитни и тие се прашуваат.

Така да нема друга, нема трета опција има само една САД.

Ние во Македонија малце забегавме оваа година, јебига не се влегува во НАТО само со пароли "Нато е наше Злато" треба и да се исполнат некој стандарди кои очигледно не се исполнети.

И затоа ни треба исполнување на некои технички критериуми, некои политички и најбитно враќање на курсот кон САД како најбитен политички партнер.

А за името ние немавме проблем со името со САД до пред некое време, ова сега ни маваат чврги да се сетиме и да не забегуваме многу.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Заборавете на стратешки партнер, премногу интереси има кои се испомешани, а ние сме политички немоќни. Тоа што нас како релативно мала држава која се наоѓа во политичката бура ни останува да го искористиме тоа што сме мали и флексибилни и да се обидеме да сурфаме на еден или на повеќе бранови во оваа бура и најбитно да останеме над вода.
 
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.345
Поени од реакции
18.225
Не ни треба еквидистанца сега, видовме кај не донесе таа кога Киро ја спроведуваше, го изгубивме знамето, и за малце ќе го изгубевме името.

Борис Трајковски не врати на права позиција, и од тогаш работите тргнаа во наша полза.
 
Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Заборавете на стратешки партнер, премногу интереси има кои се испомешани, а ние сме политички немоќни. Тоа што нас како релативно мала држава која се наоѓа во политичката бура ни останува да го искористиме тоа што сме мали и флексибилни и да се обидеме да сурфаме на еден или на повеќе бранови во оваа бура и најбитно да останеме над вода.
Bash toa - fleksibilni sme. +1 Stay on surface!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom