За верниците - зошто верувате?

• Креатор на темата Креатор на темата mesecina_***
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
13 октомври 2007
Мислења
69
Поени од реакции
8
Nemam nisto protiv lugeto sto veruvaat,sepak toa e nivno pravo,jas porasnav vo hristijansko semejstvo no ne sum vernik.Sum imala prilika da razgovram so nekoi luge koi tvrdat deka se vernici,a sepak na prasanjeto "zosto veruvate?" neznaele sto da odgovorat.Me interesira kolku od vas vernicite na forumot znaat zosto veruvaat

Човек мора да верува во нешто за да оди напред. Секогаш треба да имаме некоја надеж и верба што ќе не подгурнува и во тешките моменти. Без тоа никој неможе. Секој си наоѓа нешто во што да си верува, некој во Господ, некој во нешто друго, сепак сите сме верници.

Верувам во Господ затоа што имам видено Божјо чудо со мои очи, во манастирот Свети Јован Бигорски.
Тоа е една од причините поради кои верувам, а не ми биле вршени притисоци од моите родители или од било кој друг.

Верувам зашто сакам да верувам дека некој над мене мисли на мене и ме пази од неволји. Зашто кога направам нешто лошо се покајувам прво пред Господ па потоа пред себе и останатите. Верувам зашто се чувствувам поубаво така, чувство на мир и спокојство.

Верувам затоа што вербата ми дава надеж, поттик и сила да ги правам работите кои мислам дека ме прават мене и тие што ги сакам исполнети, среќни и радосни.

Верувам во Господ затоа што имам видено Божјо чудо со мои очи, во манастирот Свети Јован Бигорски.
Тоа е една од причините поради кои верувам, а не ми биле вршени притисоци од моите родители или од било кој друг.
mnogu me zainteresira tvoeto iskustvo i ako ne ti preci napisi nesto poveke za toa

mnogu me zainteresira tvoeto iskustvo i ako ne ti preci napisi nesto poveke za toa

Бев во манастирот Свети Јован Бигорски во 2005 година, есен беше памтам. Дојде една фамилија, татко, мајка и дете, која очајно бараше помош од отецот во манастирот.
Детето видело како му го убиваат најдобриот другар на 7 години, и веќе 6 години не проговорило ни еден збор. Се консултирале со секакви лекари во државава и во странство, сите го оцениле случајот како безнадежен. Отецот му даде на детето еден голем крст на ланче, и му рече да ја обиколи црквата (од внатрешна страна, то ест да кружи внатре) трипати. По завршувањето на трите круга, детето почна да зборува течно и поврзано, како да немало никогаш проблем со говорењето.

После ова ако не верувам во Господ...

верувам, зошто.........интересно прашање не знам да дадам одговор ама едноставно си верувам во тоа нешто и мислам дека сум побожен не многу ама толку колку што мислам дека треба еден човек да оддаде почит кон Бог, и до сега му сум благодарен за се што има направено за мене

Nemam nisto protiv lugeto sto veruvaat,sepak toa e nivno pravo,jas porasnav vo hristijansko semejstvo no ne sum vernik.Sum imala prilika da razgovram so nekoi luge koi tvrdat deka se vernici,a sepak na prasanjeto "zosto veruvate?" neznaele sto da odgovorat.Me interesira kolku od vas vernicite na forumot znaat zosto veruvaat
Зошто верувам...заради вакви и слични работи...
„О неразумни и спори во срце, за да верувате во сè што рекле пророците!
"кој живее и верува во Мене, нема да умре довека"
"не сме од оние кои се повлекуваат за погибел, туку од оние кои веруваат за спасение на душата".
"Зашто светот со својата мудрост не Го позна Бога во Божјата мудрост, Бог благоволи да ги спаси оние, кои веруваат..."
Tреба ли повеќе....мислам дека не..кој верува во овие зборови нема потреба да се испитува себе си по ова прашање.

Luge ne zboruvame za avtosugestija,ve prashuvam od religiski aspekt.Dali dovolno ja poznavate svojata religija,zosto odite vo crkva,zosto postite,zosto se narekuvate vernici vo toj gospod itn.Dali navistina mislite deka toj postoi vo takov oblik kako sto e prikazan vo biblijata,dali navistina veruvate deka toj ne sozdal

Еве малку и наука: и да не постои Господ, само верувањето во него има многу позитивни страни како што споменавте некои предходно: поттик, надеж итн. Имам гледано емисија на ТВ за религија општо и кажаа дека верувањето во Бог помага и за лечење на болести слично како Placebo лековите, кои немаат никакво дејство, но некаде лекуваат. Значи истото е и овдека: и да нема Бог верниците можат фактички сами да си помогнат верувајќи во него.
Тоа беше научниот дел. Сега да си кажам дека сум верник, го почитувам Бог и неговите дела затоа што се осеќам подобро, ми дава сигурност (особено после молитвата).

Јас лично не верувам во Господ.. Но ете ако може би кажала дечко ми конкретно зашто верува.. Имаме правено многу пати на таа тема муабет.. Сепак не се согласувам со неговото гледиште но ќе го напишам.. Ако пречи прераскажано и став за истото кажете па да иде делете.
Он верува од проста причина што кога бил во најтесно, кога мислел дека ќе пропадне, зашто одел по погрешен пат.. Едноставно добил сила да рече НЕ сам на себе, отишол во манастир и останал извесно време таму.. Се изолирал на некој начин.
Сепак ја мислам дека не е тоа Господ.. Тоа според мене е храброста и желбата да се успее. Никој неможе да ги дари и одземе нив.. Самите ги градиме.

верувам затоа што тоа ми помага!на некој начин ми нуди утеха!вистински пат!а и полесно е кога има со кого да ги споделиш најдлабоките размислувања и тајни во своите молитви!вербата е како дишењето!

Верувам бидејќи јас мислам дека све се случува со причина, верувам бидејќи мислам дека ние луѓето не сме настанати онака за да си го проживееме животот на една планета која се наоѓа во еден огромен, бескраен простор, верувам бидејќи мислам дека ние луѓето постоиме за некоја цел, која сеуште не ја знаеме ...

Многу е неодговорно и банално кога некој ке ке се објасни себеси дека верува во господ од причина што му се случиле некој чуда или е сведок на истите. Со тоа што се оди во црква, палат свеќи, лигават (бацуваат) икони, обесуваат крстови на ретровизорот од колата, не ги прави големи верници. Со искључок има и такви што можеби и веруваат во некој господ , останатите го прават тоа од суеверие или сакаат да се докажат дека се подобри од другите како на пример од мене кој не го правам тоа :) За мене доволно е да се имаат оние особини кој се наведени во 10 те божји заповести одколку да глумам верник. Но верувањето во господ може да биде и една врста на терапија во ситуација на емотивна слабост да се бара утеха во некого, и затоа го измислиле господ. Тешко дека во денешно време, со развојот на технологијата и високата свест еден човек вистински може да верува во господ. Умот (мозокот) е тоа што не прави да бидеме добри/лоши, сакаме/несакаме, верници/неверници, а околу нас е бесконечноста, вселената во која ние сме зрно песок, а можеби помали и од тоа :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom