Ниеден масон нема да се ракува со масонски поздрав јавно пред камери, затоа што тоа е нарушување на основните правила. Тоа мислам дека става клуч на темата "дали е тоа масонски поздрав".А дали она " невообичаено ракување " е масонски поздрав ? Имам сретнато дека Е...
Од таму ми излезе прашањето бидејќи Обама се ракува на тој начин со некои луѓе за кои не знам дали воопшто се масони...
Зошто би се поздравувал било кој масон со други јавни личности за кои многу веројатно е дека би знаел однапред дека се масони со специјален поздрав, ризикувајќи на тој начин и себе си и другите да ги "издаде", а и да го издаде самиот поздрав?! Прилично апсурдно е.
Претседателот Џералд Форд беше масон - нема да најдеш ниедна слика од него во јавност каде што се поздравува со масонски поздрав со било кого, дури и кога се сретнува со Големи Мајстори на Ложи од САД.
Првото видео е направено од Големата Ложа на Масачусец. Прилично едноставна презентација, не гледам што точно би коментирал...? Ако имате нешто конкретно да прашате во врска со истата - ќе одговорам.А за видеата што ги поставив не велам јас дека се тоа што се.... едноставно сакав твој коментар за нив за да ми биди појасно...а за останатите видеа што ги немас прокоментирано тоа значи дека е се така како што се кажува или .... ?
Третото видео е новинарски извештај - и како таков, не гледам смисла да го коментирам воопшто.
Или нешто не си разбрал, или госпоѓата не ги разбира ни основните начела на сопствената организација.zidarski гостин кај Јанко Јади Бурек беше една темпларка.
Женава спомна дека не веруваат дека во смртта и воскресението на Исус.
Што мисли масонеријата за ова?
Темпларите (конкретно тие кои постојат во Македонија) и масоните немаат врска - тоа се две различни организации. Масонските темплари се нешто сосема друго - но во Македонија нема Командерија, така да - нема зошто да зборуваме за нив.
Темпларите веруваат во Христа и се многу предани Христијани (или барем би требало да бидат). Така што - нејзините верзии, се само тоа - нејзини верзии.
Во масонеријата - не постои религиозна догма. Секој член верува во тоа во кое тој си верува, ложата не се меша во тоа. Некој е Христијанин, некој е агностик, некој е Муслиман, Евреин итн... и секој верува според сопствените принципи.