И неговото име започнува на Че

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување
Пред некое време случајно поминував низ една библиотека во една бивша СССР држава (сателит), и еден куп книги, книги...Кога гледам, книга за модерната Македонија. Земам отворам, абе информации, настани (се понова историја) се опишано како што навистина било, после '45 и особено настаните после '90, и си мислам читам историја од 8-мо одделение...Ме изненади пријатно, напишана на еден словенски јазик, авторот тамошен, македонскиот менталитет и историја опишани на вистински начин, човек просто да се гордее...

И стигнувам до четивото за Ченто. Па такво четиво ни во осмолетка не сме учеле, гарант. И она што ме насмеа (и помислив на темава), сликата од Ченто, ни петокрака, ни звезда, ни метеор. А книгата стара, издадена во комунизмот. И што убаво напишано, целата вистинска историја (која нажалост дури и некои македонци не ја признаваат) насликана низ делото на овој херој...

Ама не, ние ќе го правиме комунист.

Abe jas duri sega gi citam i ovie gluposti. Covek prosto se cudi kolku nisko e padnato nivoto vo poslednnite petnaesetina godini, od koga se pojavi prviot forum na Makedonci na internet... Big blue....

Za vreme na NOV, sekoj koj se borel vo Makedonija i drugite delovi od bivsa Jugoslavija vo redovite na partizanite protiv germanskiot, italijanskiot, albanskiot i bugarskiot okupator, (drugi takvi grupacii osven srpskite cetnici, koi posle 1942 pocnuvaat da kolaboratiraat so germancite protiv partizanite) nosel i moral da nosi petokraka kako obelezje na kapata. Petokrakata ne oznacuvala samo komunist, tuku i obelezja za antifashist. Taka da partizani bez petokraki nemalo i ne mozelo da ima, bidejki komunistite koi se nametnale vo organizacijata na narodno-osloboditelnito dvizenje i partizanska borba toa ne go dozvoluvale. Taka da slikata bez petokraka na kapata na Cento ili bilo koj drug partizan e edna obicna foto-montaza, najverojatno izvrsena pomegju 70-tite i 90-tite godini, mozebi od grupata okolu Bogdanovski...

Во книгата, која беше промовирана вчера, најинтересна е пресудата за првиот претседател на Македонија Методија Андонов Ченто, осуден од страна на судиите Панта Марина, Лазар Мојсов и Коле Чашуле на 11 години затвор со присилна работа и губење на граѓанските права, освен родителските, затоа што сакал да ја отцепи Македонија од ФНР Југославија и да ја „присоједини кон Егејска Македонија, во федерација со Грција“.

http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&ArticleID=81567&EditionID=1269

Eden ineresen podatok ,vo zalbata na presudata shto ja podnesuva Chento na 04. 12.1947 gi naveduva site svoi aktivnosti i chlenuvanja ama nema nikade ni zbor deka bil chlen na komunistichkata partija.

Eden ineresen podatok ,vo zalbata na presudata shto ja podnesuva Chento na 04. 12.1947 gi naveduva site svoi aktivnosti i chlenuvanja ama nema nikade ni zbor deka bil chlen na komunistichkata partija.

Секако дека нема, комунистичката партија и независна Македонија не оделе заедно (ниту пак денес) - доказ за тоа е денешната Македонија која ја имаме, разграбена и уништена само од тие комунистички гниди, кои работеле во интерес на една измислена федерација, наместо за сопствената држава.

Нажалост, и денес овие пионери успеваат (да се надеваме не за долго) да ги продаваат истите приказни скриени во некои демократски социјални форми, и државата е таму каде што е.

Секако дека нема, комунистичката партија и независна Македонија не оделе заедно (ниту пак денес) - доказ за тоа е денешната Македонија која ја имаме, разграбена и уништена само од тие комунистички гниди, кои работеле во интерес на една измислена федерација, наместо за сопствената држава.

Нажалост, и денес овие пионери успеваат (да се надеваме не за долго) да ги продаваат истите приказни скриени во некои демократски социјални форми, и државата е таму каде што е.

ostaj toa ...KJ TI KNIGATA OD RUSKATA BIBLIOTEKA...?????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom