Ваш омилен филозоф

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
aristotel rekol SE DRUGO OSVEN BAVENJE SO FILOZOFIJA E GUBENJE VREME!
Во негово време не постоел фудбалот. :wink:

Исто така рекол... човек усовршен од општеството е најсилен од сите животни. Тој е најлош кога живее без правила, и без правда.

Но ти си нихилист, се` порекнуваш нели, ништо не ти е важно. Затоа драг мој, повторно откачи го Аристотел, и убиј некого, само извести не`, да се организираме со време за протести пред суд, да не те осудат доживотно... иако... нели и тоа не е многу важно.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
ne ubivam nikogo iopnaka vremeto ke go unisti, ama nikogas ne se znae, ako nekoj mi se zakaci bogami...
 
Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
ne ubivam nikogo iopnaka vremeto ke go unisti, ama nikogas ne se znae, ako nekoj mi se zakaci bogami...
Ако оваа ситна закана не си ја напишал случајно, те потценив, искрено. Сакав да ти речам, не сфатливо ми е како било кој може да зборува против Аристотел, кога сите ние живееме по правила кои практично сам ги има напишано. Тоа што ти не ме убиваш мене е заради помислата дека ќе бидеш казнет, од општеството и неговите правила, кои Аристотел ги “измислил“.
 
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
aristotel ok sto kazal deka za uspeh ne treba samo doblest nego i da si roden vo ugledna familija da imas vrski i prijateli, Platon deka TREBA da vladeat filozofite ( ama sto ako treba, koga ne mozat da vladeat) gluposta e neunistiva - taa vladee, Sopenhauer ima super stil i mnogu e dobro se da se procita od nego a i deka rekol ovoj svet e najlos od site mozni svetovi, Stirneer deka rekol jas kako i sekoj poim svojata stvar ja staviv na sebe to est na nisto nad sebe, Vajninger sto ubavo kazal sto se zenite i se ubil mlad posto veruval vo bog i sakal da odi na podobriot svet.Od sekoj filozof ima sto da se nauci neli od sekoj covek ima sto da se nauci a ne pak od filozof.
 

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Изумрела темава. Туку, бар кажете кој правец е филозофот, а не толку сувопарно само името да му го кажете.

Неколку филозофи ми имаат оставено впечаток од почеток на годината па наваму. Почнувајќи од Сократ, класика, еден од систематичарите што сакаа да се воспостави една вредност што безусловно ќе биде почитувана и нерелативизирана... Тој го поставил знаењето како врв, сметајќи дека доколку воспитанието и образованието се доволно добри, не би постоеле злосторници. Јесда малце наивно е да се смета дека злоделата се прават од незнаење. Сепак добро ко за почеток.

После, ми се свиѓаше Волтер со својот критикувачки, I don't give a fuck стил, кој бараше промени во општеството и што се смета за еден од оние скроз првите иницијатори на Француската револуција у 1789. "Кандид од земјата на чудата" треба да се прочита и да се изгледа претставата. Тука Волтер вика: "Секој треба да ја обработува својата градина" и така е.

После, ми се свиѓа Сорен Киркегор, иницијаторите на егзистенцијализмот што после има и други битни претставници како филозофски и литературен правец. Не се занимава со вечните прашања, ниту со она дух, материја, битие ... што е карактеристично за Хегел и Кант што се замарале со нешто што не го тангира секојдневниот живот на човекот. Киркегор уствари вика дека филозофијата треба да го проучува личниот однос на човекот кон светот, неговата самосвест и слично. Егзистенцијата е еднократна, неповторлива, минлива, конечна, непредвидлива, несигурна. Секој човек бира во што ќе ја најде субјективната вистина, притоа треба да биде комплетно свесен кој е, што е, кај е и да биде секогаш спремен да сноси одговорност за своите постапки, без обвинување на друг. Секогаш има избор, секогаш постои или-или ситуација.
Ставот кон религијата му е дека таа го изневерила христијанството и дека религијата треба да се базира на личниот однос на верникот кон Бога, како знае и умее, наместо на обреди, адети и напамет научени молитви. Има дело:"Дневникот на еден заводник" на македонски.
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Филозофи на место според мене се:Џон Лок,Огист Конт и Имануил Кант.Правци,кои држат место во философијата(пак според мене):рационализмот, емпиризмот и позитивизмот.
Corection: Кант не е Рационалист!
 

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
Søren Kierkegaard


Да не развлекувам зошто...ме инспирираше прееска една дискусија на тема Чарлс Дарвин и превирањата во последниов период на тема веронаука во основното образование....не е top favourite, ама за периодов актуелен е.

http://en.wikipedia.org/wiki/Søren_Kierkegaard
 
Член од
26 април 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
Да да сосема се согласувам Сорен Киркегор нешто посебно.А правец се разбира (егзистенцијализам)
 
К

*Каталонец*

Гостин
Диоген, го обожавам чуекот и све што напраел тој :)
 

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Fridrih Nice...

Iako rastel opkruzen so zeni(majka mu koja bila vdovica,2 tetki i babata) toj sepak bil najgolem maz.

A mnogu ja cenam teorijata za NADCOVEKOT!
 
Член од
23 април 2009
Мислења
35
Поени од реакции
5
Nikoj ne go spomna Albert Kami ?? zhalchinja :( .

We humans are creatures who spend our lives trying to convince ourselves that our existence is not absurd

respect i za gahan i negoviot Søren Kierkegaard




 

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
644
Кант, заради тоа што рекол- Макар и целиот свет пропаднал во еден миг, правдата секогаш треба да биде задоволена, дури и ако на пуст остров остане дури и само еден затвореник. Т.е и да пропадне светот затвореникот да си остане во затворот и да си ја издржува казната.
 
Член од
23 мај 2009
Мислења
788
Поени од реакции
23
[FONT=&quot]Жан Пол Сартр (1905 – 1980) е главниот претставник на правецот кој се вика егзистенцијализам. Роден е во Париз. На две години останал без татко. Завршил во познати училишта и дипломирал филозфија на најпознатиот факултет. Работел како професор по филозофија во неколку француски градови. На специјализацијата во Берлин се запознал непосредно со феноменологијата на Хусерл и со новопројавената филозофија на егзистенцијата на Јасперс и Хајдегер. Се истакнал млад како писател на филозофски – психолошки и на литературни дела. За време на Втората светска војна учествувал во Движењето на отпорот против нацизмот. Во 1945 ја напуштил професорската работа. Со своите пријатели основал едно од најпознатите современи списанија “Модерни времиња[/FONT][FONT=&quot]”[/FONT][FONT=&quot]. Се здобил со светска слава со своите филозофски и книжевни дела. Ја добил Нобеловата награда за литература во 1964, но одбил да ја прифати останувајќи доследен на своите уверувања. Сртр е познат и со својот ангажман во општествениот живот и во политичките акции. Особено силно го критикувал капитализмот, Америка, империјалистичките војни и секој вид империјализам. Сартр бил еден од членовите на Меѓународниот Раселов суд против војната во Виетнам. Тој е плоден филозоф, публицист и книжевник. Со своите литературни дела ги изразува своите филозофски ставови, а тие беа највредно популарно филозофско четиво за повеќе генерации.[/FONT] [FONT=&quot]Нспроти материјализмот и идеализмот, Сартр егзистенцијата ја сваќа како она што и претходи на есенцијата. Тој прави радикален пресврт во третирањето на односот меѓу есенцијата и егзистенцијата. Традиционалната филозофија ја претпочиташе есенцијата (суштината) и сметаше дека таа и претходи на егзистенцијата (постоењето), која е само матрејализирање на есенцијата во реалноста. Пресвртот на Сартр значи дека сега егзистенцијата и претходи на есенцијата. Човекот најпрвин постои и тоа е напред, тоа претходи, а тоа, како што живее, се развива и умира, се определува неговата суштина.[/FONT]
 

Kajgana Shop

На врв Bottom