Koм(п)аративна уметност - "Во сржта на турбофолкот"

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Јас може ли како неутрална странка да се убацам во муабетов. Ево јас се пијанчам по кафани, тресам глава на метал и викам јо мадрфакр на рап. Шведо друже слушам секаков тип на музика и турбофолкот гарантирано тврдам дека нема никаква уметничка вредност во него.ТФ те мава на емотивна база и неверојатан моќ на зближувае на луѓе, ослободување на негативна енергија и емоции како што ретко која друга музика може ама не е уметност не забегавај. Е сега не викам дека нема метал што вика ќе те ебам, ќе ти ја исцицам крвта ќе те убивам па мртов ќе те ебам или дека рапот во најголем број од случаеви (затоа и поретко го слушам) не вика јас сум макро ти си курва јас ќе те ебам кучко ќе го шитнам крекот и со парите ќе купам 9 милиметарки и ќе им ја ебам мајката на оние од Западна Обала. Ама во овие типови на музика се наоѓа уметност. Во ниеден турбофолкер не сум сретнал уметност.

Za mene e umetnost koga nesto ke mi ja dopre dushata ...nekoi krekavci ne mi ja dopiraat call me seljak ama toa e umetnost dopir do dushata

Епа поише уметност има у Цеца, него у 50cent шо се натрипал и рапува. Повеќе емоции има у Цеца, се плаче, се радува, дури може и да те наежи. А 50cent?
,
Немам проблем со Цеца радо сум ја слушал и сум кршел на нејзините песМи,дури и на концертот и отидов не сум ограничен ни огорчен од другите видови на музика ама ти изгледа се немаш наслушно рап па затоа цела рап сцена ја поистоветуваш со 50 cent а тоа не ти чини

Dobro ke mi objasni li nekoj umetnosta vo ova HM cetivo ??

ajde zbor po zbor

Нели уметноста е допир со душата? Како сеа тоа јас да ти ја објаснам уметноста? Премногу си ми контрадикторен SWEDEN.

И сеуште не ми одговори зошто бараше мушко над 30 од МК што слуша метал?

,
Немам проблем со Цеца радо сум ја слушал и сум кршел на нејзините песМи,дури и на концертот и отидов не сум ограничен ни огорчен од другите видови на музика ама ти изгледа се немаш наслушно рап па затоа цела рап сцена ја поистоветуваш со 50 cent а тоа не ти чини
Не ја поистоветувам цела рап сцена со 50cent, ама на него ми текна во моментот. И како најкрш случај него го издвоив:smir:

I edna pesna za kraj.
Zosto za kraj? Denes se vrakjam doma posle eden naporen `staz` po Bugarija.
Gi pozdravuvam site bugari so pesnava,i gi pokanuvam da dojdat na gosti. Nie isto,pa cak i bolje bratski `obichame`.
Samo dojdete,kum Zeko ke vi obezbedi se.

Aca Lukas-Spavaj Beograde.

Tama grli Sumadiju ispod Avale
sve su srece i sve tuge
davno zaspale
samo nije ona
sto me svuda pratila
dok me nije
u Srbiju opet vratila

Sto granica presao sam
gradova bez broja
al' me nisu prevarili
ja znam svetla tvoja
sve ulice tvoje pamtim, splavove, kafane
zelim da se tebi vratim
pre nego sto svane

Ref. 2x
Devet zivota sam potrosio s nogu
spavaj, Beograde
kad vec ja ne mogu

Sto granica presao sam
gradova bez broja
al' me nisu prevarili
ja znam svetla tvoja
zelim da se tebi vratim
pre nego sto svane

Ref.

Tvoj dah ko andjeo
zauvek me prati
ne mogu umreti
dok ti se ne vratim.

:vozbud: :vozbud: :vozbud:

Нели уметноста е допир со душата? Како сеа тоа јас да ти ја објаснам уметноста? Премногу си ми контрадикторен SWEDEN.

И сеуште не ми одговори зошто бараше мушко над 30 од МК што слуша метал?

Не сумјас контрадикторен само ти не разбираш , те прашувам што тебе те допрело појасни ми ти мене пошто мене уопште не ме допира тоа ко што тебе не те допира ЦЕЦА иако ти цртав, јас барем се обидов да ти цртам објаснам а ти што ? Демек не бе ти глуп си Шведо јас сум кул а не се ни птруди мене да ме просветлиш ко ја тебе и јас да бидам кул. Па тоа не е другарски :toe:

Сречан пут Зевсусе пичкин душманине :)

Ако не те испратат бар три Бугарки насолзени ништо не сме напраиле

I edna pesna za kraj.
Zosto za kraj? Denes se vrakjam doma posle eden naporen `staz` po Bugarija.
Gi pozdravuvam site bugari so pesnava,i gi pokanuvam da dojdat na gosti. Nie isto,pa cak i bolje bratski `obichame`.
Samo dojdete,kum Zeko ke vi obezbedi se.

Aca Lukas-Spavaj Beograde.

Tama grli Sumadiju ispod Avale
sve su srece i sve tuge
davno zaspale
samo nije ona
sto me svuda pratila
dok me nije
u Srbiju opet vratila

Sto granica presao sam
gradova bez broja
al' me nisu prevarili
ja znam svetla tvoja
zelim da se tebi vratim
pre nego sto svane

Ref. 2x
Devet zivota sam potrosio s nogu
spavaj, Beograde
kad vec ja ne mogu

Sto granica presao sam
gradova bez broja
al' me nisu prevarili
ja znam svetla tvoja
zelim da se tebi vratim
pre nego sto svane

Ref.

Tvoj dah ko andjeo
zauvek me prati
ne mogu umreti
dok ti se ne vratim.

:vozbud: :vozbud: :vozbud:

Не сумјас контрадикторен само ти не разбираш , те прашувам што тебе те допрело појасни ми ти мене пошто мене уопште не ме допира тоа ко што тебе не те допира ЦЕЦА иако ти цртав, јас барем се обидов да ти цртам објаснам а ти што ? Демек не бе ти глуп си Шведо јас сум кул а не се ни птруди мене да ме просветлиш ко ја тебе и јас да бидам кул. Па тоа не е другарски :toe:

Самиот метал како појава и неговото пропратност од добро ОсмисленИ и пред се неповршни текстови. Цело време тоа го трубам, НЕповршни шаблонски текстови.

И радо би те научил дека не се тресе глава на секој метал.

песна за врска на дечко и девојка, која што спласнува, а пред се погледни го гласот на женската и стилот на пеење. Такво нешто е надвор од рангот на било која турбо фолк пејачка

[MEDIA]http://youtube.com/watch?v=cyn7sfQT0NI[/MEDIA]

Marooned

I know from a lesser tribe
I suppose the range of my intelligence
is way too wide

And you don't see me
'cause I don't have much to say

My emotional outlet
is consuming the better part of me
And apart from the wrong words
a tortured cry is making me see

That you don't see me

hours and hours of jealousy
are passing me by
Although hollow silence
is the only wave
going through your brain

And you don't see me

Се сфаќаме ли сега? Што барам јас во музиката, а што бараш ти? хаха

Абе преведи ми на македонски што има тука убаво... што збори оваа ? Како ти ја разбираш ?

Леле како завија оваа ко мачка у фебруар ... абе ајде

Абе преведи ми на македонски што има тука убаво... што збори оваа ? Како ти ја разбираш ?

Емоциите како ги изразува преку зборовите, без непотребни љубовни рими.

Прочитај, види го клипот, слушни ја песната. Навлези подлабоко, доволно си интелегентен да ја прочиташ и пропратно да ја слушнеш така?. Ако не ја осетиш нема да сфатиш, па колку и да сакаш да ти објаснувам, преведувам џабе е. Нели сфаќаш дека музиката се чувствува?

Леле како завија оваа ко мачка у фебруар ... абе ајде

О боже. Се откажувам од тебе :pos: Типичен пример на турбо фолкер балканец, ама тврдокорен тврдоглав.

Емоциите како ги изразува преку зборовите, без непотребни љубовни рими.

Прочитај, види го клипот, слушни ја песната. Навлези подлабоко, доволно си интелегентен да ја прочиташ и пропратно да ја слушнеш така?. Ако не ја осетиш нема да сфатиш, па колку и да сакаш да ти објаснувам, преведувам џабе е. Нели сфаќаш дека музиката се чувствува?

ОПА БАТО ЕУРЕКА ТУКА ТЕ ЧЕКАВ :smir:

ја коа викам и турбофолк и секоја уметност музика се чувствува Вие не

Тоа е поентата на сите овие 7 страни уметноста се чувствува !

шах мат анд ај рест мај кејс :salut:

ОПА БАТО ЕУРЕКА ТУКА ТЕ ЧЕКАВ :smir:

ја коа викам и турбофолк и секоја уметност музика се чувствува Вие не

Тоа е поентата на сите овие 7 страни уметноста се чувствува !

шах мат анд ај рест мај кејс :salut:

Не не не брат. По твоја логика само тоа што го чувствуваш е уметност. Значи пропорционално на тоа, еден тип го чувствува само турбо фолкот, и све остало што не го лчувствува е срање. btw ја никаде не спомнав дека металот е уметност :wink: Неможеш за било што сакаш да го прогласиш уметност. Е Затоа за некои работи се има норми и принципи кои што укажуваат колку тие можат да бидат уметност. А верувај техничките способности на турбо фолкот се далеку од уметност.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom