Дали може да се спознае вистината?(и колку зависи од начинот на презентирање)

• Креатор на темата Креатор на темата SWEDEN
  • Време на започнување Време на започнување

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
‚‚Svaki u sebi slobodan čovek ceniće jedno učenje po onome što ono donosi, a ne ko ga donosi. Za svakog ko ispituje, ovo drugo stanovište predstavlja očigledan dokaz siromaštva. Zlato je zlato, bilo u ruci kneza ili prosjaka‚‚ Abd-Ru-Shina.

Вистината е една или ја цените по тоа кој Ви ја презентира ?

Да ја ценам по тоа кој ја презентира? Па ми нема баш некоја логика. Може тоа да е најголемиот лажго на свет и да ми продава муда за бубрези, така да не можам да ја ценам вистината по тоа кој ја кажува.

vistinata e edna -DA no cesto se slucuva da mora nekoj da ja prezentira taka da...sepak bi proverila samata:)

Вистината е толку релативна работа, толку непостојана, толку невозможно да се согледа целосно ... али ако го оставиме тоа на друга страна.
Секогаш ми е битно кој ми зборува, што ми зборува и како ми зборува, можеби некој друг во истата таа ситуација ако не е доволно харизматичен ќе биде поискрен па нема да му верувам.
Така да, секогаш е битно кој ти ја дава информацијата ... а вистината сама по себе, ретко е навистина битна, обично битни ми се луѓето кои ми ја кажуваат.

Вау каков наслов на темата,мислев Сведо ќе ни зборува за моќта на златото како накит..кхм..ок,вака ќе кажам-Секое злато изгледа различно,се` е до златарот и тоа како ќе ви го продаде парчето.Можеби ќе бидете до толку наивни,а тој до толку убедлив па ќе ви продаде анегдоти дека всушност тоа злато било на некоја Египетска божица.Со еден збор,тоа се нарекува уметност.
*чита внимателно *
Свиден,бидејќи очигледно денес се заиграл на подфорумов,не се помачил да ни преведе,затоа што не сите се brightside schmugs па разбираат српскохрватски ор ватева,(секогаш постојат маааали тикови кои се најважни во едно нешто,и ако се пропуштат тие,се губи цела смисла,овде не зборувам само за quotation-от,ми се поклопи и со пораката во темата)всушност финтава е-ако сиромав ти продава нешто,тоа ќе биде потешко да го изџвакаш,а обратното се случува кај ценетите господа,така?
Се држам до мојата скептичност,златото не сјае секогаш со ист сјај.Било кој да е продавачот,прво добро ќе се распрашам откако ќе се одлучам да го `купам производот`.
И за крај,вистината не е релативна,релативни се верзиите кои ја сочинуваат,а најчесто,тие се накитени.

иако се стремам да бидам објективен , ама не е сеедно кој ти продава памет или било што, барем мене не ми е сеедно.

Ако златото не е злато продавано од секого дали тоа ве прави

плашливи ,

плитки

или

неискусни ?

Ако златото не е злато продавано од секого дали тоа ве прави

плашливи ,

плитки

или

неискусни ?

НЕ, туку обратно , искуството не прави да бидеме поплашливи за тоа дека злато не е исто злато купено од било кој.

Секако дека ми е важно кој ми ја претставува вистината, не слушам секого. Не можам ни да слушам човек кој ми е одбивен, нападен, па не ни стигнуваме до презентирање на некоја вистина. Зошто да трпам измачување ако не морам?

Не станува збор за плашливост, плиткост или неискуство. Напротив. Се работи за избор чија основа е искуството.
Правото некој да ми продаде злато го давам јас.

Има мудри луѓе и луѓе кои изведуваат за да бидат ставени во групата на мудри. Лесно се препознаваат. Мојот избор се првите, без разлика дали се сиромаси или богати, бидејќи секогаш го знаат вистинскиот начин, а другите се губат додека се обидуваат да го најдат начинот.

Па една вистина има. Не може да има една вистина на еден човек, а друга на друг. Има само различни начини на презентирање вистина. Некој тоа го прави со цинизам, друг со сожалување, трет со почит итн.
И се слагам со тоа дека злато е злато, без разлика дали е во рацете на просјакот или во рацете на богаташот. ВО златара еднакво ќе го вреднуваат кој и да го однесе златото. Може само понашањето ќе биде поразлично кон едниот, али вреднувањето ќе биде исто

НЕ, туку обратно , искуството не прави да бидеме поплашливи за тоа дека злато не е исто злато купено од било кој.

Sto ima vrska prodavacot , kako e oblecen , kako prezentira koga na kraj pak ke vi prodade zlato ?

Muabetot li vi e pomalce ke se raduvate na takvo zlato ?

Truth lies in the eye of the beholder.

Колку луѓе, толку вистини. Мојата вистина е моето согледување на светот. Не верувам на никого. Тестирам сама, по принципот на trial and error, а се останато спаѓа во категоријата можеби.

Можеби е злато, но можеби е само позлатено.

Колку луѓе, толку вистини. Мојата вистина е моето согледување на светот. Не верувам на никого. Тестирам сама, по принципот на trial and error, а се останато спаѓа во категоријата можеби.

Можеби е злато, но можеби е само позлатено.

ja ko sto znam e vaka

Beauty lies in the eye of the beholder... a vistinata e samo edna i nema vrska so subjektivnata percepcija na posmatracot toa e iluzija, kako sto i ubavinata e iluzija a vistinata si e vistina nema trte mrte

ja ko sto znam e vaka

Beauty lies in the eye of the beholder... a vistinata e samo edna i nema vrska so subjektivnata percepcija na posmatracot toa e iluzija, kako sto i ubavinata e iluzija a vistinata si e vistina nema trte mrte

Признавам, цитатов го извадив од ракав, ама баш фино се согласуваше со тоа што сакав да го кажам.

Побарај го документарецот. Maybe logic за живото и делото на Robert Anton Wilson (Инфо. на http://www.maybelogic.com). Ти дава можност да видиш една сосема нова перспектива за работите. Обожавам филмови кои ме тераат да размислувам со денови после тоа. Дали е во право? Можеби.

Вистината во денешно време стана толку извитоперена , толку неценета и толку непостојана. Во денешново време секоја чиста вистина станува извалкана од некоја лага,бидејќи секој човек во секоја вистинита приказна додава по нешто свое. Дури и еден збор , доволно е да ја расипе чистотата на вистината..

Сите знаеме дека постојат луѓе кои со својата слаткоречивост ,со својот шарм и харизма може да те натераат да помислиш дека зелената боја е жолта или да платиш за бижутерија цена за злато од 24карати. На таквите луѓе посебно не треба да им се верува , но во денешно време на лесноумници и наивци такви случаи има и премногу.
Пример , ФИКОМ , пример ТАТ штедилница..

Како и да е , кога човек те лажел еднаш , повеќе не му веруваш макар зборувал само вистина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom