Што со темпераментните деца?

Macedonia2007

RED DEVIL
Член од
20 декември 2007
Мислења
1.273
Поени од реакции
3
За темпераментните само ќутек и до дисциплина

Член од
15 април 2008
Мислења
31
Поени од реакции
1
Значи моето прашање до тебе е, како го замислуваш ќотекот врз детето? :mist:[/quote]

Jaс никако не го замислувам ќотекот врз дете, не само врз моите, туку врз ниедно. Никој не може да ме убеди дека постои „воспитен“ ќотек, колку и да е благ, физички. Наместо удар, секогаш наоѓам начин да им дадам на децата на знаење каде погрешиле. Од лично искуство, децата многу подобро се справуваат со грешките ако со нив се постапува како со рамноправни (попаметни се отколку што сакаат да се претставуваат :wink:). Од друга страна, имам малку поголемо трпение за деца од просечен човек, колку што можам да видам, па можеби е до тоа.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Sto so temperamentnite i neposlusnite deca?!
Dve tri zauski, cetiri pet cvorki, nekolku lastici, nekoj sut i eden zezok samar.... i kraj na prikaznata. Ako maliot saka repete, mu go ozvozmozuvate najgolemoto zadovolstvo, pa na scena stapuva kozniot kais ( remen )..... kratko i jasno, epten stara i epten funksionalna praktika, recept koj ne znae za vreme, vazi vecno.

Член од
20 јуни 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Значи моето прашање до тебе е, како го замислуваш ќотекот врз детето? :mist:
Jaс никако не го замислувам ќотекот врз дете, не само врз моите, туку врз ниедно. Никој не може да ме убеди дека постои „воспитен“ ќотек, колку и да е благ, физички. Наместо удар, секогаш наоѓам начин да им дадам на децата на знаење каде погрешиле. Од лично искуство, децата многу подобро се справуваат со грешките ако со нив се постапува како со рамноправни (попаметни се отколку што сакаат да се претставуваат :wink:). Од друга страна, имам малку поголемо трпение за деца од просечен човек, колку што можам да видам, па можеби е до тоа. [/quote]

Член од
20 јуни 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Никогаш не сум го оправдувала ќотекот како воспитно средство и го избегнувам и иако мислам дека на тој начин искажувам немоќ поинаку да се справам со ситуацијата, сепак ми се случува да го употребам ,и морам да признаам на мое големо разочарување дека е најефектно до сега, резултатите се моментални. Не знам како се рефлектира на подолгорочен план но мене како мала ме имаат ќушнато 5-6 пати и немам некои трауматични последици ниту пак пореметување од било каков тип. Сепак мислам дека е подобро јас да го плеснам по газето кога насред улица ќе ми се испушти од рака и ќе потрча во непознат правец, одколку не дај боже да го удри кола.
Инаку да децата ни се крајно невоспитани (понекогаш се чудам кои се тие две створења дома -не се моите сигурно,јас не ги воспитувам така) но мислам дека тоа се должи на нашата отсутност од дома. Јас работам до 16,00 они се во школо до 16 и 30 додека се прибереме дома ,ручаме итн веќе е 18,00 ако се земе предвид дека треба да си легнат во 20,30 како би заспале до 21,00 а во меѓувреме треба малку и да си играат нели, да се истушираат пред спиење ако имаат и нешто за домашна да завршат ..... колку време ни останува да ги воспитуваме и разговараме или погалиме децата ??? Станавме викенд мајки и татковци ! Да бидеме реални ние не ги воспитуваме децата. Децата се снаоѓаат како знаат и умеат со сите фрустрации и притисоци во школо и се полнат со негативна енергија , па после се чудиме зошто се толку агресивни ....

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
:helou:Многу зависи од степенот на издржливост ,трпение на родителите. Во принцип сум за разговор и против физичко убедување, но има моменти кога мора да се реагира пооштро особено кога се работи за доброто на детето . Родители кои во се им попуштаат на децата и не реагираат на нивни лоши испади, не им прават добро,бидејки тие деца понатаму ке изгубат секој критериум како треба да постапуваат и ке се чудат ако некој другачие реагира на нив. Тие деца кога ке се судрат со суровоста на животот може да бидат многу несреќни бидејки никој нема да ги толерира како родителите.:smir:

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Треба уште како на мали да им се смират хормоните, да не се размазуваат, да не се дозволува мешање на се и секој во воспитувањето...ова најповеќе важи за плеткањето на бабите и дедовците кои го минираат секој твој обид на доведување на работите во ред.
Да им се всади чувство за одговорност, важност..дека се не доаѓа сервирано на послужавник. Сразмерно со возраста да им се доверуваат и од нив се бараат да одредени работи за по дома ги извршуваат или помагаат...понатаму во периодите на распуст да им се овозможи неколку дена нешто хонорарно да поработат, колку да осетат како се заработува..итн.

Член од
30 јуни 2008
Мислења
136
Поени од реакции
3
samo strogo so to dete da ne recam kotek,mn mrazam takvi deca ou od takt me vadat

Член од
20 јуни 2008
Мислења
9
Поени од реакции
0
Може треба да направиме разлика помеѓу темпераментни и невоспитани и дрски деца.Јас знам многу темпераментни деца кои се живи и секогаш спремни на истражување и експерименти кои стално завршуваат со беља, меѓутоа се искрени, незлонамерни, и пред се разбрани ама има деца кои се едноставно невоспитани и дрски и кои мислат дека ним им е се дозволено е тие деца се друг муабет..

А

Ајсшутер

Гостин
Во никаков случај котеќ,се се решава со разбирање ако го воспиташ уште од мало нема да биде темпераментно (непослушно)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Според еден психолог детството претставува оградена градина во која малите и слаби деца се заштитени од надворешниот свет и влијание се додека не пораснат доволно и не почнат самите да го осознаваат надворешниот свет.Но, не сите деца се исти, па така ако оваа градина за некои беше рајското катче за некои други е најужасниот затвор.Тие се жилави, активни, полни со енергија... а кога сето тоа ќе се сумира резултира со постојано движење и хиперактивност.

Тешко е да се живее со такви деца. Те истоштуваат максимално... на крај остануваш со недостаток на нерви :)))

Според лекарите најпрво треба да се води сметка за здравата исхрана. Најчесто овие деца не се хранат најисправно и честопати добиваат повеќе шеќери, чоколади и бомбони како награда за доброто однесување што од старт треба да се елиминира.

И стигнавме до прашањето-Како со овие деца?

Значи како што кажавте погоре станува збор за навистина напорни деца. Родителите на вакво дете многу често се на крајот на своето трпение и со своето НЕТОЛЕРАНТНО однесување на крајот добиваат спротивен ефект од нивната првобитна цел.
Многу важно за смирување на вакви деца е да се изгради вистински однос со детето. Значи детската личност да почне да се третира како полноправно човечко суштество (што најчесто не се прави).
Потоа, следува смирување на детето. Како? -Најлесно е преку игра. Да се занесе детето во играта каде ќе му биде овозможено да ги изрази своите поттиснати чувства. Исто така доста пожелно е да му се овозможи на детето на еден креативен начин да ги изрази своите чувства, дали преку цртање, со помош на глина, пластелин, или некој вид на обработка на дрво...безразлика. На тој начин детето ќе се осознае себеси, а тоа ќе му овозможи да ја зголеми својата доза на самоконтрола што во огромна количина им фали на овие деца.
И уште еден битен дел, а тоа е давањето на слободен израз т.е. детето само да ја креира својата самоконтрола.

На крај сето тоа би требало да резултира со намалена напнатост и поголема доза на самоконтрола... :back:

Член од
14 октомври 2008
Мислења
25
Поени од реакции
0
Сеуште немам мои деца,меѓутоа кога би имала сигурно не би им дозволила да ми се качат на глава само затоа сто се темпераментни и поради мојата голема љубов кон нив.
Значи го почитувам темпераментот и сметам дека детето треба да се воспитува со зборување и смирено објаснуванје на работите, и тоа устата пена треба да ни фати дури детето се израсне односно воспита правилно.Моето мислење е дека детето треба да се казнува со одземање на играчки,незнам казни од типот на забрани меѓутоа доколку и тоа не помага треба да следи една плеска по газето.
Познавам дете кое навистина е многу темпераментно но и многу му е допуштено и навистина ме вади од такт со некои (повекето) постапки кои секојдневно ги прави и затоа премногу допуштање не оправдува,од типот тоа е мало,затоа што тоа и те како ги разбира работите,само кај кој човек како му е дозволено.
Дефинитивно со љубов и строго.

Clen 7

Од Форумот
Член од
5 јуни 2007
Мислења
2.843
Поени од реакции
360
Ќотек бре! По некоја Воспитна на ден е добро за здравјето:)

Член од
23 март 2008
Мислења
685
Поени од реакции
165
Abe aman daj i na pomos da vikneme nekoj,zosto kotek!!!imas kazni imas zavrani toa poveke mu go pogoduva egoto od kolku da go natepas.Jas licno imam sin hiper aktiven,se go interesira so edno oko gleda tv,so drugo gleda vo sobata sto se pravi slusa se i se mu e pod kontrola,ne mozi 10 min.da sedi na edno mesto,i sto treba sega jas terba na sekoi 10 min.da go tepam NE,zosto!!!ednostavno takvo si e deteto,jas ne sum bila nisto podobra na negovi godini,temperamentot e nasledna rabota,vprocem toa e samo dete.Koga je bide na moja vizrast ke si sedi na 1 mesto ke si pija kafe i da go molam nema da saka da trca niz soba.Ne gledam zosto bi go tepala.

Kajgana Shop

На врв Bottom