Па, или чекаат повисока сума за поткуп за конечно да дозволат PayPal да почне да ги нуди своите услуги и во Македонија,Што чекаат нашиве со Paypal?
А и ти очигледно не си up-to-date со некои работи како Moneybookers, бидејќи и Moneybookers ги нуди за МакедонијаАко добро се сеќавам, овде еден ник, nbrm очигледно познавач на работите, убаво го објасни проблемот. По важечки закон, Македонски граѓанин НЕ СМЕЕ, легално да има сметка во странство, значи бидејќи PayPal е всушност тоа :сметка во странство, тоа па значи дека, додека не се изменат тие закони , а автоматски се менуваат со влегување во EU...нитуPayPal , ниту Македонија можат да договорат легално работење.
Барајте други солуции, незнам како функционира Moneybooker... мислам дека оди на eBay, што е и основната намера на овој муабет????
Ме збунуеш, ај опиши една криминална превара со кредитна и платежна картичка преку системот на PayPal од кој тие толку се исплашени , што превентивно КОМПЛЕТНО не избришале за да не ги контаминираме?????цело време зборите за парите на македоноцот дека лежат на сметка на пеј пал... абе во голема заблуда сте... пеј пал е систем за сигурна наплата и заштита на податоци преку интернет трансакции... ти со пејпал можеш да плаќаш што сакаш, а во моментот на кликањето на копчето ОК или CONFIRM во тој момент пеј пал повлекува пари од твојата МАКЕДОНСКА СМЕТКА која ти се наоѓа во МАКЕДОНСКА БАНКА (во случајов нлб тутунска). ти правиш интернет купување кое е сосема легално и целосно сигурно, за што пејпал си наплаќа некоја ситна провизија... и ако воопшто постои некаков закон кој забранува на македонците имање сметка и пари во странска банка (што сумњам) во случајов е целосно испочитуван. но да речеме дека има таков закон за имање сметка и пари во странство, прво тоа е чиста глупост и пак е ограничување на правата на народот и единката (диктаторство). второ незнам дека воопшто некој спомнал или посочил закон со кој е забрането интернет купување... а ова е токму тоа, интернет купување и трансакција на мои средства од мојата македонска сметка во македонска банка... и толку... пеј пал е за заштита на податоци и напади...
знам јас како изгледа интернет хак на кредитна картичка... се обидоа да ме хакнат, а системот на тутунска за среќа успеа на време да ги спречи, иначе ке ме рокнеа 1200 уса долари... е пеј пал служи токму за тоа... на едно единствено место ги има твоите податоци со сметката, а за се друго се користи пеј пал лицето за плаќање... посредник е пеј пал и толку од тоа...
а македонија е на црна листа, поради повекегодишната докажана криминална историја со превари на кредитни и платежни картици кои и ден денес се секојдневие...
Не.цело време зборите за парите на македоноцот дека лежат на сметка на пеј пал... абе во голема заблуда сте... пеј пал е систем за сигурна наплата и заштита на податоци преку интернет трансакции... ти со пејпал можеш да плаќаш што сакаш, а во моментот на кликањето на копчето ОК или CONFIRM во тој момент пеј пал повлекува пари од твојата МАКЕДОНСКА СМЕТКА која ти се наоѓа во МАКЕДОНСКА БАНКА (во случајов нлб тутунска).
..isprobaj go...pa javi se ovde da spodelime iskustva...Како прво... СИГУРНО постои закон со кој не смее едно лице резидент на РМ да поседува сметка во странска банка. Т.е. има еден исклучок, треба да има дозвола од НБРМ за да има сметка во странска банка. Е сега дали е тоа причина зошто немаме PayPal не знам, тоа си го знаат самите тие.
Е сега, гледам сте се фатиле за „огромниот“ сајбер криминал што го има во МакедонијаПа по ѓаволите, сигурно „обртот“ што ќе го направат сајбер криминалците кај нас за цела година, сајбер криминалците во САД ќе го направат за еден ден. Па глеам ги има нив на листата
Ги има и Албанија кои исто така имаат добро развиен сајбер криминал... има земји за кои никогаш не сум слушнал, има земји кои не можам ни да ги спелувам.
И јас сум слушнал дека во Македонија не може да се користи PayPal баш поради законот за банки, е сега дали е поврзано со тоа што го имам напишано на почетокот не знам. Ама ептен е глупо да очекувате од министри да се замараат зошто Македонија не е на листата на PayPal. На кој му е толку потребен PayPal ете има начини да се користи преку наша банка, а тие што немаат којзнае колкава потреба од PayPal се снаоѓаат со дебитните и кредитните картички. Јас на пример сум презадоволен од можностите на Visa Electron и PayPal акаунтот се уште го немам испробано како функционира.
e sea me dotepa......digam race.., ama pak pred toa eve , bidejki si informiran..daj barem eden slucaj na vid izmama..,od onie koi se voobicaeni vo Makedonija???? Koristenje na ukradeni broevi na karticki???? ili nesto drugo??? i ne gledam kako ke se zgolemi prometot na trgovija na net, ako NAJSIGURNIOT i NAJEFTINIOT sistem na plakanje ne funkcionira.Зошто PayPal не ги нуди своите услуги во Македонија ?
.................................
И затоа PayPal и понатаму ги нуди своите услуги во тие држави, бидејќи не се парите кои биле предмет на електронска
измама во прашање, туку процентот на направени трансакции кои биле предмет на електронска измама е во прашање, и
заедно со информатичката безбедност на државата, како и интересот на државата за услугите на PayPal, претставуваат
клучни фактори за да PayPal почне повторно да ги нуди своите услуги во Македонија.
Кај си видел ти во македонија таков случај, македонец да хакнал картици и слично?цело време зборите за парите на македоноцот дека лежат на сметка на пеј пал... абе во голема заблуда сте... пеј пал е систем за сигурна наплата и заштита на податоци преку интернет трансакции... ти со пејпал можеш да плаќаш што сакаш, а во моментот на кликањето на копчето ОК или CONFIRM во тој момент пеј пал повлекува пари од твојата МАКЕДОНСКА СМЕТКА која ти се наоѓа во МАКЕДОНСКА БАНКА (во случајов нлб тутунска). ти правиш интернет купување кое е сосема легално и целосно сигурно, за што пејпал си наплаќа некоја ситна провизија... и ако воопшто постои некаков закон кој забранува на македонците имање сметка и пари во странска банка (што сумњам) во случајов е целосно испочитуван. но да речеме дека има таков закон за имање сметка и пари во странство, прво тоа е чиста глупост и пак е ограничување на правата на народот и единката (диктаторство). второ незнам дека воопшто некој спомнал или посочил закон со кој е забрането интернет купување... а ова е токму тоа, интернет купување и трансакција на мои средства од мојата македонска сметка во македонска банка... и толку... пеј пал е за заштита на податоци и напади...
знам јас како изгледа интернет хак на кредитна картичка... се обидоа да ме хакнат, а системот на тутунска за среќа успеа на време да ги спречи, иначе ке ме рокнеа 1200 уса долари... е пеј пал служи токму за тоа... на едно единствено место ги има твоите податоци со сметката, а за се друго се користи пеј пал лицето за плаќање... посредник е пеј пал и толку од тоа...
а македонија е на црна листа, поради повекегодишната докажана криминална историја со превари на кредитни и платежни картици кои и ден денес се секојдневие...