Би те прашал која цена ти се намали од кога ги продадоа?Владата имала огромно влиание врз економија до пред 17 години т.е во комунистичкиот систем сега и нетребе да има, основна дејност на владата т.е на државата е само да врши надзор на економската работа на ПРИВАТНИТЕ ФИРМИ пошто сега не е општествено стопанисување туку пазарна економија па така владата е само регулатор ... една од нејзините задачи е да спречи монопол неможеш да кажеш дека со доаѓањето т.е купување на концесија владата не доби ФИНАНСИИ т.е буџетот и со тоа ги намали цените на чинење кои пак се одразуваат на твојот и мојот џеб исто така ете почна либерализација во фиксната телефонија тоа пак е дело на владата ама пониските цени ќе бидат помал товар на твојот и мојот џеб. А имаше 1 милијарда бидејќи ако заборави фракциите на октоподот наречен БЦ им ги ограбија парите на луѓето и тие немаа верба во економските институции пред се банките и штедилниците во државава сега има кредитни картички, депозити кои секојдневно растат има задолжување со кредити од причина што веруваат во макроекономската политика не се плашат дека ќе дојде до инфлација или девалвација на денарот. Тие се тие механизми кои ги спроведува владата е во никои случај НЕТРЕБЕ и НЕСМЕЕ да се меша во пазарната економија. Пазарот ја определува цената а државата во однос на таа цена т.е на профитот го наплаќа својот дел изразен преку ДДВ персонален данок данок на имот и така натака.
Сакаш да кажеш дека владата на Франција му наредува на луѓето од Лион на пример. "Вие ќе произведувате ВИНО друго ништо и требе да произведете 1000 литри".Не во Франција се планира скоро како во бивша југославија. Значи ти ќе произведеш ова, ти ова... Само моделот не е толку селски за да биде комунистички. А и не е се толку лошо што беше како идеја од комунизмот. Мислам за обичниот народ. Капитализмот ќе мора да прифати некои идеи кои се комунистички. Исто како што ние не треба да ги прифатиме сите капиталистички идеи здраво за готово. Идеологиите и Граѓанските теории се менуваат. Досега бевме експеримент, можеме барем да пробаме да бидеме успешен.
субвенции на земјоделците и сточарите пораст на БДП на 7-8 проценти за 1вото полугодие па.. со раст од 8 номинални и 4-5 РЕАЛНИ проценти ја доведе Македонија на средно европско ниво.
Извини ама имам роднини кои се занимаваат со земјоделие и добиа ветените субвенции а за БДП никогаш небило поголемо од 4,2 ми се чине- ова е изјава на висок функционер на СДСМ заборавив во кое интервју беше дадена ама 4.2 НОМИНАЛНА значи не реална сега реалната според ММФ и светска банка е околу 4-5 сепак уште не е завршена годината. Не изигравам никаков латас само реалните цифри ги кажувам...тие кои се обоени во БЕЛО (неутрални) како и јас можат да го разберат ова а едните и другите секогаш ќе спорат.Пере немој сао такви латас терминологии, нити некој субвенции виде нити ништо, а БДП од и порано било 7% само која како го рачуна![]()
Aj sega NE ZAEBAAJ...PLEMA.... kako moze MAKEDONCI ..pleme da bidat...tocno deka pooooodolgo vreme imame nekoja kriza so nekoi GLUPANDERI na vlast , oktroisani od strana.....AMA KE SE VRATIME...IMPERIJA SI E IMPERIJA KOGA TOGAS VRAKA VRACKAZa 1/2 den 7str, bravo...
Temata e dobra,zalno e sto postavuvac gleda samo od KPM aspekt...
Inaku Sds ne e tolku kriv,tocno,no ni Vmro nee krivo isto.
Pa koj e kriv?
Nikoj.Ne mozi sekoe pleme da e drzava.Tolku e silata.
Na BC nisto ne mu falese,osven pamet.A to da mi ti bilo najbitno.
Isto sega i so NG.Mlad,simpaticen,t-ljubiv,ama nepismeno lele majko.
I sega ce se karaat debil1 i debil2 koj e popameten.
Дечки, да не се расправаме Фрог е понуда на космофон, а инаку тоа што ДПМНЕ лапна неколку милјончина од српски тајкуни кои се блиски до матичната компанија на ВИП за да конструираат тендер спрема нивните потреби ќе го разгледаме по доаѓањето на СДСМ на власт. ЗНачи за многу кратко време, но предолго за Македонија.пријателе само мало дете и ретардирано дете не знаат да лажат,а ти не си ни тоа ни тоа па верувај не е можно да не лажеш.(ништо лично за повредените)а оваа влада што направила е следното го врати моралот на народот што е најбитно во секоја работа започна со уште 2 мобилни оператори фрог и вип,урна монопол,почна да апси повеќе од која било влада на сдсм,ниски даноци кои нема негативно да се одразат како што ти кажа ќе видис за неколку години,во глобала започна да се интересита за економијата за земјоделците, сточарите.............. и уште многу работи има за кажување иако не сум партиски член на ниту една влада досега.
Ova pak so manipulacijata na narodot e izmisleno pak od toa kupot od "vistinskite" intelektualci,profesionalci,luge vredni,cesni i rabotlivi koi voopsto ne se vkluceni vo politickite vodi, si ja gledaat svojata rabota i manipulacijata so narodot ne im e opsesija......vsusnost k... gi boli ...verojatno ziveat vo epruveta..... i hobi im e da gledaat kako narodot go MANIPULIRAAT ONIE POLITICARI STO IZMISLUVAAT GLUPOSTI ZA NARODOT POLESNO DA GI PRIFATI.....jebi ga.....toa ti e toa....Е ќе си го прашам дали е така...
Оваа изречица ја имаат измислено самите политичари за нивните глупости народот полесно да им ги прифати.
Оваа држава има куп вистински интелектуалци, професионалци, луѓе вредни, чесни и работливи кои воопшто не се заинтересирани за активно вклучување во политичките води. Едноставно, си ја гледаат својата работа, манипулацијата со народот не им е опсесија.