Дали емоциите стануваат луксуз?

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Ziveejki vo svetot na dinamikata i modernizacijata,trkata so vremeto se poveke i poveke im se dava prioritet na nekoi drugi raboti otkolku na emociite. Nekako kako da se staveni vo vtor plan posle rabotata, karierata, materijalnite dobra....I onoj koj e emotiven e "glupak unazaden so vremeto"....
Neli emotivnata sostojba e osnovniot dvigatel vo zivotot i taa e pojdovna tocka vo natamosno dvizenje i prosperiranje vo zivotot? Ili pak edinstvenoto nesto koe ne ispolnuva i dvizi se nashite pari, materijalnata obezbedenost i napredokot vo karierata, pa za emociite nemame vreme i gi potisnuvame?
Dali spored vas emociite se luksuz koj samo ve blokira i vi sozdava dodatni problemi i obvrski vo zivotot ili se nesto na koe rabotite i bez koe ne mozete da ziveete?
Dali vo ova novo vreme istite stanuvaat luksuz?

vlatkolik

~I'm busy U are UglY,Have a Nice DaY!!!~
Член од
17 мај 2007
Мислења
2.647
Поени од реакции
28
Во никој случај нетреба да бидат емоциите луксуз,и да те блокираат,јас мислам дека доколку немаш никакви емоции кон било што дека нема ни да успееш во нешто што го работиш,емоциите и љубовта се две работи кои те тераат кон нешто што си го започнал да го завршиш како што треба,и треба да се работи на нив,не би рекол дека единствено нешто што ме движи се парите,да точно дека секој сака да постигне нешто во својот живот материјално да се обезбеди и да напредува во кариерата или слично но без емоции јас мислам дека ништо не се постигнува колку и да е човек крут во себе мора да има барем тронка емоција :wink:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Да немавме емоции во секојдневието немаше ни да работиме ни да живееме ни ништо. Тие ни се двигателот во секој поглед.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Да немавме емоции во секојдневието немаше ни да работиме ни да живееме ни ништо. Тие ни се двигателот во секој поглед.

Potpolno se soglasuvam, no neli sme svedoci deka vo ovoj svet ima mnogu malku mesto za niv i istite postanuvaat "luksuz"?

Член од
20 септември 2007
Мислења
50
Поени од реакции
0
Не би рекла дека емоциите се ЛУКСУЗ ,зошто луксуз е нешто што не секој може да си го дозволи!Знам дека кога би немала никого на светов и кога би останала без денар во џеб ,единствено што би ми преостанало е да ЧУВСТВУВАМ ,да сакам...!Затоа мислам дека кога емоциите би биле луксуз светот би престанал да функционира и ние повеќе не би се нарекувале ЛУГЕ!

doti4nata

Drama Queen
Член од
25 септември 2005
Мислења
3.390
Поени од реакции
35
Ziveejki vo svetot na dinamikata i modernizacijata,trkata so vremeto se poveke i poveke im se dava prioritet na nekoi drugi raboti otkolku na emociite. Nekako kako da se staveni vo vtor plan posle rabotata, karierata, materijalnite dobra....I onoj koj e emotiven e "glupak unazaden so vremeto"....
Neli emotivnata sostojba e osnovniot dvigatel vo zivotot i taa e pojdovna tocka vo natamosno dvizenje i prosperiranje vo zivotot? Ili pak edinstvenoto nesto koe ne ispolnuva i dvizi se nashite pari, materijalnata obezbedenost i napredokot vo karierata, pa za emociite nemame vreme i gi potisnuvame?
Dali spored vas emociite se luksuz koj samo ve blokira i vi sozdava dodatni problemi i obvrski vo zivotot ili se nesto na koe rabotite i bez koe ne mozete da ziveete?
И двете... Дека емоциите создаваат проблеми, создаваат, меѓутоа животот без нив, животот без чувства, за мене барем, не е живот... За жал многу луѓе се откажале од чувствување за да, на некој начин, си го олеснат животот, али тие не се свесни колку се само празни и осамени. За мене емоциите се пред се. Љубовта кон луѓето што ми значат, односно љубовта и емоциите кон најблиските, другарките се она што ме движи и што ми дава воља да се разбудам сабајле. Не викам дека кариерата и материјалните добра не се важни, меѓутоа се што имаме, ако нема со кој да го поделиме, не значи ништо, а прегратка полна со емоции во секое време и на секое место е најважното и најголемото богатство што можам да го имам....:pipi:

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Potpolno se soglasuvam, no neli sme svedoci deka vo ovoj svet ima mnogu malku mesto za niv i istite postanuvaat "luksuz"?
Не мислам дека е така. Секојдневно има малку место за емоции како што се љубов и грижа поради работното време но затоа пак одговорноста и облигациите се тука.
Мое мислење е дека се концетрираме повеќе на некој други емоции а не тие што највеќе ги сакаме.

Член од
11 септември 2007
Мислења
188
Поени од реакции
10
Прво и основно,сето ова што го спомнуваш е исполнето со емоции... На работа те унапредуваат,има емоции тука,се чувствуваш корисно,не зборувам како за нешто материјално,зборувам за емоцијата што ја доживуваш,кога дознаваш дека нешто што си го работел,вродило со плод,дека некој тоа го цени... Споменуваш кариера,некој пејач кој што гради кариера,за него најбитно е кога ке излезе на сцена да види многу публика која го САКА која го ПОЧИТУВА,и тоа се емоции... Материјалните добра се веќе некој основен предуслов за нормален живот,но и покрај тоа познавам луѓе што стварно немаат,но имаат убав живот бидејки знаат да сакаат,бидејки се сакани и бидејки имаат голема гордост и достоинство,што барем знаат дека тоа што го имаат колку толку е заработено со нивна пот. Многу се ретки тие што ставаат други работи пред емоциите...

Kvendolin

чупе од бурдите
Член од
24 март 2007
Мислења
1.003
Поени од реакции
75
Како многу емотивна личност емоциите искрено ми пречат.Постоеше еден подолг временски период кога успешно ги потиснував и не ми претставуваа никаков проблем или пречка во секојдневната работа и функционирање.Кога емоцијата е силна, а ние сме послаби од неа и не можеме да ја контролираме или потисниме тогаш сигурно е пречка.Секако дека позитивните и умерените емоции се двигател, ама мислам дека Лејди сакаше да кеже дека не се повеќе ,,на цена,,. Денес оној кој е преосетлив е емотивна будала. Човек кој е пречуствителен не може да успее во животот, освен ако не се бави со креативна работа, односно е уметник.Барем јас така мислам.

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Како многу емотивна личност емоциите искрено ми пречат.Постоеше еден подолг временски период кога успешно ги потиснував и не ми претставуваа никаков проблем или пречка во секојдневната работа и функционирање.Кога емоцијата е силна, а ние сме послаби од неа и не можеме да ја контролираме или потисниме тогаш сигурно е пречка.Секако дека позитивните и умерените емоции се двигател, ама мислам дека Лејди сакаше да кеже дека не се повеќе ,,на цена,,. Денес оној кој е преосетлив е емотивна будала. Човек кој е пречуствителен не може да успее во животот, освен ако не се бави со креативна работа, односно е уметник.Барем јас така мислам.
Mnogu ti blagodaram sto temava ja usmeri vo vistinska nasoka:wink:
Celata moja poenta bese kako sto ti kaza, deka na emociite se gleda na sosema poinakov nacin.......skapo i unikatno koe ne mozeme sekogas da si go dozvolime............

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Да да, се сложувам. Ми недостига времето кога уметниците се ценеа. Денес за да бидеш успешен треба да си правник(лице од шмиргла), економист (да срежеш некого без осет) политичар(апгрејд верзија на глумец), или спортист(ладна глава, срце камен). Може има уште некоја, ама ќе прерипаме.
Затоа Американците се јака нација, од деца учат да бидат сурови, а плус немаат ни грам мозок. Перфектна комбинација за новиот милениум...

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Хм..според мене не се луксуз,но сметам дека се помалку и помалку се застапени и се помалку луѓето ги покажуваат.

Инаку,јас сум претерано емотивна личност и некогаш на многу поинаков начин ги прифаќам работите,начин кој што нема многу да ми помогне во животот.И некогаш ми пречи таа моја преголема емотивност и изливи на емоции,но не би можела да живеам без нив.
Емоциите се највредното нешто што го поседувам како личност и не би се откажала од нив по никоја цена.За мене тие се мојот основен двигател,и врз основа на нив ги донесувам моите одлуки,без разлика дали грешам или не.
Можеби сум “глупача уназадена со времето“,но нема да се менувам.Емоциите си се само мои и никој нема право да ми ги чепне.
Се разбира дека ќе мора да се борам за материјална егзистенција,ама емоциите нема да избледнат,нема да станам робот,бидејќи емоциите се тоа што сум јас на некој начин.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Vo osnova na rechisi sekoja civilizacija, sem nashava (tnr. "Zapadna"), se emociite i balansot na vnatreshnata energija. Nashava civilizacija go zaboravila toj koncept - a toj e osnovata na chovekovoto postoenje.

vlatkolik

~I'm busy U are UglY,Have a Nice DaY!!!~
Член од
17 мај 2007
Мислења
2.647
Поени од реакции
28
Mnogu ti blagodaram sto temava ja usmeri vo vistinska nasoka:wink:
Celata moja poenta bese kako sto ti kaza, deka na emociite se gleda na sosema poinakov nacin.......skapo i unikatno koe ne mozeme sekogas da si go dozvolime............
Доколку е ваква работата точно емоциите се луксуз,не секој го цени тоа,доколку си премногу емотивен и тоа го покажуваш тоа може да се искористи против тебе,затоа се` поголем дел од луѓето тоа го поттиснуваат,многу емотивна личност сум и сум се фатил у неколку ситуации како сум поттиснал емоции за да докажам дека можам да успеам во нешто,без да го има тој излив на емоции само за да не бидеш нели "емотивна будала" пред очите на оној суровиот

Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
62
Vo osnova na rechisi sekoja civilizacija, sem nashava (tnr. "Zapadna"), se emociite i balansot na vnatreshnata energija. Nashava civilizacija go zaboravila toj koncept - a toj e osnovata na chovekovoto postoenje.
Ne samo sto ovaa civilizacija go zaboravila i potisnala toj koncept, ami odi i kon celosno eliminiranje:nesum:

Kajgana Shop

На врв Bottom