ednoto se vika kontrast a drugoto backlight i prilicno sum siguren deka se podesuvaat , e sega otkako otidoa argumentite vo voda kazi mi ozbilno zosto gi mrazis samsung
Хахахах врска нема..контрастотот нема
никаква допирна точка со силината на боите! Друго дури и доколку го намалиш осветлувањето(позадинското пак телвизорот ќе биде доста посветол од оној на твојот комшија на ист сетинг. Затоа што они по дифолт ги прават екстра брајт? зашто е тоа така дали знаеш? Кога ќе влезеш во продавница на тој начин како неинформиран купувач секогаш ќе го избереш првиот телевизор што ќе ти падне у очи кој ќе биде тој? дали оној реалниот со умерени бои и осветлување или тој што ќе боди очи највеќе? Нормално дека вториот е на тој начин Самсунг прави милијарди долари/евра се заради чиста неинформираност,значи ако не знаеш немој да бараш аргументи кога немаш појма ни ти самиот што значат истите т.е да ме сватиш (на што целам)
Е заради тоа ги мразам самсунг и заради тоа што зашто кога имав нивни монитор со цвикери за сонце гледав филмови кои изгледаа како цртан филм заради одличните бои и се разбира позадинското осветлување кое ми предизвикуваше голема болка у очи се работи за Т240 моделот.
Да го ставив позадинското осветлување на 10% и пак беше пресветло. Чисто информативно ако се Самсунг толку добри како тоа немаат нити еден IPS панел или PVA? зборам за нови модели на монитори?
Ги чекам твоите аргументи. Јас не купувам Wide gamut срања по никоја цена!
БТЊ панелите на Сони ги прават Sharp (хај енд моделите) а оние поефтините мид рејнџ се дело на Самсунг но со S-PVA матрица, кои патат од истите проблеми што ги набројав горе само што имаат подобар приказ на црната боја.
Мене не ми е јасно тогаш, ако Samsung ги прави панелите на Sony, како овие вториве се толку поквалитетни?
Или нас ни ги праќаат телевизорите за земјите од Третиот свет?
Има многу повеќе во еден телевизор/лцд од самиот панел. Електрониката и многу други работи ти ја прават слиакта она што е иако панелот е многу битен сепак добар панел во комбинација со ефтина електроника не иде. Така што истиот тој панел на друг телевизор може да изгледа бедно во споредба со ист таков вграден во друг монитор/телевизор.
Типичен пример за тоа се NEC24xxwuxi мониторите кои имаат
многу подобра слика од било кој друг монитор а користат ист панел како повеќето IPS монитори поточно (H-IPS) панелот на LG. Вака попростo да ти "објаснам" за да се разбереме.