- Член од
- 24 јуни 2008
- Мислења
- 1.705
- Поени од реакции
- 75
Срц јас сум на твое место, пораснат во и воспитуван во Македонија - и тоа замисли во провинција , каде очекувано културата е провинцијалска, не сум Охриѓанец, Скопјанец, Битолчанец ... ц ц ц сирот јас! Значи јас не сум ништо по различен од тебе и од многумината кои доаѓаат во Охрид, само имам една пуста огромна желба да бидам културен и земјата да ми биде - „а бе на асфалтот да седнеш и да јадеш“.Драг мој Горане
1. Ни јас не сум си дозволила никогаш да фрлам отпадок надвор од предвиденото место ( за разлика од некој такозвани туристи ), било да се наоѓам во Охрид,во Скопје или во која било друга држава. Значи никогаш. И кај нас го викаме домашна култура, која очигледно баш домашните туристи замаени од претераното пакување патлиџани,пиперки и компири, со цел да се заштедит на ручек ко ке се дојдит овде, пошо, нели 80 денари за хамбургер се многуnesvest
, ја заборајле некаде по пат.
2.Моментално сум во Македонија, ја знајш она земја, кајшо иако имаш канта на 1 метро до тебе, абе мораш отпадокот да го фрлиш веднаш до кантата. Значит никако во кантата, ДО.
3. А замисли, сега, јануари месец, штама во градов, само Охриѓани сме, јас никаде не гледам цели кеси полни со ѓубре фрлени на сред улица. -> Морат нешто да не е во ред со нашите туристи на лето. Логичен заклучок.
4. За болдираното погоре, размисли кај ке беше Македонија да размислуваа сите како тебе, from the other side. Знајш, малце потчукни ја глата, стај се на наше место, и согледај ги работите реално.
:back:
-Отпушоците кои ги видов на нечии видео вести беа од овој месец - Јануари , а не од летната сезона. Доколку некој си дозволува да фрли отпушок, сигурно ни кесето од смоките или лушпите од сончогледот кој го грицка не му се проблем! Немој секогаш да ја бараме кривицата во други. Не оправдувам никого (најмалку вашите Охрид - Скопје плукања , бидејќи се долни) и видов многу туристи кои се некултурни и фрлаат ѓубре насекаде, видов многу канти не исчистени во Охрид летово, видов „пристаниште“ полно со пластични шишиња и тн ... Не се за се криви туристите , домаќините некако по автоматизам имаат поголема одговорност, па дури и да ги образуваат и контролираат своите гости, а со тоа да го заштитат својот постојан дом и својот бизнис.
Се надевам бев јасен. :smir:
П.С. Мотото: „ако не ви се допаѓа , не доаѓајте“, не ќе да е баш вистинскиот избор.