Помош, проблеми, прашања, совети...

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Според ова правопропорционално на access time (но и не мора да значи, можеби зависи и од електрониката на самиот диск и од други елементи) донекаде би биле вртежите во минута? А на прием на податоците, т.е. проток најверојатно ата/сата (1 или 3 гигабита). Тогаш што е она што влегува во кешот, дали најпристапувани податоци, графика, длл-ови... кешот ми е мистерија.

Поврзано со дисковите се прашувам каде овде стои по квалитет скази интерфејс (подобар или полош од сата интерфејсот) пошто имавме скази дискови, знам дека се изгор скапи, а зошто...не ми беше баш јасно. Дали сеуште е присутен скази контролерот или е запоставен?

--- надополнето ---

ССД ги има кај нас?
Ги има SSD и се скапи у пм :)
А ги има скоро сегде.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Според ова правопропорционално на access time (но и не мора да значи, можеби зависи и од електрониката на самиот диск и од други елементи) донекаде би биле вртежите во минута? А на прием на податоците, т.е. проток најверојатно ата/сата (1 или 3 гигабита). Тогаш што е она што влегува во кешот, дали најпристапувани податоци, графика, длл-ови... кешот ми е мистерија.

Поврзано со дисковите се прашувам каде овде стои по квалитет скази интерфејс (подобар или полош од сата интерфејсот) пошто имавме скази дискови, знам дека се изгор скапи, а зошто...не ми беше баш јасно. Дали сеуште е присутен скази контролерот или е запоставен?

--- надополнето ---

ССД ги има кај нас?

Присутен е но веќе не е толку добар како порано, т.е. се користи за друга намена кај воркстејшн кофигурациите и пред се серверски машини. Кај нас нема SSD, т.е ректо ги носат заради нивната цена и пред се незаинтересираноста на македонските просечни купувачи. Најефтиниот солиден SSD диск чини околу 350 долари и тоа само 60гб, овие дискови се користат само како main boot или OS диск, значи програмите и најосновните работи ги инсталираш на него и толку :)

Сепак нивната брзина е ненормално голема, т.е. нивниот Acces time & I/O operations е сведен на минимум 0,01мс. Тоа ги прави ненормално брзи и перфектни за бутирање на систем, инсталирање на игри и пред се отварање на апликации и вчитување захтевни програми од типот на Фтошоп, Маја, Архикад и слично. Кога веќе го спомна кешот, истиот игра улога при сортирање на инфромациите т.е. ставање на истите во меморија на хардот, пример нешто што си стартувал претходно и слично, на тој начин играта што пример веќе се уклучила т.е. нивото кое веќе се вчитало секогаш следниот пат кога ќе стиснеме лоудинг се вчитува многу побрзо него при стартување на играта, на кратко кешот е рам на хардот но заради неговиот мал капацитет истиот не игра голема улога се додека е над 8мб све над тоа е непотребно во повеќе од 90% од случаите. Бидејќи хардовите кои опфаќаат информации од цели 500 или повеќе гигабјти не можат ни од далеку да се сметат во смешни 64 мб.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.248
Сепак нивната брзина е ненормално голема, т.е. нивниот Acces time & I/O operations е сведен на минимум 0,01мс.
:vozbud:

Најефтиниот солиден SSD диск чини околу 350 долари и тоа само 60гб
:nesvest:
Сепак ова е за профи-фирми со сервери и ептен ентузијасти пошто е скапо (па и нема некоја потреба) за играње игри. Но у секој случај ептен јако звучи

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
:vozbud:

:nesvest:
Сепак ова е за профи-фирми со сервери и ептен ентузијасти пошто е скапо (па и нема некоја потреба) за играње игри. Но у секој случај ептен јако звучи
128 GB SSD :)

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
Фала за предлогот, тоа ми требаше, уште една продавница за да имам повеќе избор и по се изгледа дека ќе го земам овој F3, некои 1300 ден. поевтино ќе ме фати
од WD Caviar Black WD1002FAEX a во перформанси се тука некаде двата хард дискови...

Инаку SAMSUNG F3 од ценовникот на Vortex е баш тој модел т.е. HD103SJ
... ^^ по цената за која е понуден е прилично исплатлив ... јас кога купував малопродажната цена беше ~4800ден. (колку за споредба тогаш најниската цена на WD1001FALS беше ~5500ден.).

^ Ghost Rider ^

Biker Boy
Член од
27 октомври 2008
Мислења
372
Поени од реакции
8
да прашам со што го бришете мониторот со какво средство ? прашувам за Lap Top

fixXx

IoSonoInterista
Член од
26 август 2010
Мислења
157
Поени од реакции
15
ми цркна напојувањето пред 2 дена, па бев до анхоч и се мислам помеѓу овие 2 модела, едното е 550W другото е 650W, старото ми беше 500W, па и со двете можам да завршам работа, (ама нели ако има повеќе подобро е) или би можеле да ми предложите некое друго со слична цена на оваа
http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=6170
http://www.anhoch.com/shopCart/vpasp/shopexd.asp?id=6226

Член од
15 април 2009
Мислења
657
Поени од реакции
112
Chieftec 500W A80 500W v.2.3, w/12cm Fan, 80plus* efficiency, Active PFC, < 1Wat in standby, 3xMolex, (2x3)xSATA, 1x8pin, 2x6pin, AFC (Automatic Fan speed control), OVP (Over Voltage protection), OTP (Over Temperature protection), OCP (Over Current temperature), bulk packing

3200 денари во Мебиус.

поскапо е... но е 1000 пати поквалитетно! Бирај мегу Spire, Cooler Master, Chieftech, Corsair. Не зимај кинески гомна. :smir:

Член од
27 март 2010
Мислења
249
Поени од реакции
15
zedov zvucna pcx-e 1x 18 cm e dolga i ne ja faka od ramot kade da najdam nekoja barem eden slot podaleku od grafickata koja e dva slota

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.738
Поени од реакции
18.484
Овој како ти се чини во Мебиус го имаат Patriot 60GB 2.5" SATA 2, INFERNO Series SSD, околу 8000 ден е ?
Исто ѓубре, значи на кратко солидни/одлични SSD прават ОCZ, Intel & Crucial. Друго ништо не би земал.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Исто ѓубре, значи на кратко солидни/одлични SSD прават ОCZ, Intel & Crucial. Друго ништо не би земал.
Да бе важи, си имал ти еден куп SSD-а па знаеш. Patriot Inferno серијата се многу јаки SSD-а со Sandforce контролер. Не се заебаваат дечките од Patriot.

Kajgana Shop

На врв Bottom