Помош, софтверски проблеми и совети - III дел

Статус
Затворена за нови мислења.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Здраво. Имам проблем. При стартување на компјутерот welcome скринот стои многу долго околу 5-6минути. Никогаш до сега не правел вака. Пред тоа пробав да ставам нови драјвери за графичка ама не работеа и ги вратив старите. Исто така пробав во регедит следново:

Напишано од Aristokrat
Забрзување на компјутерот преку "prefetch" (cache)

Ова е одлична техника во ХР која може да го убрза вашиот компјутер.
1. Стартувајте "regedit".
2. Пронајдете го клучот [HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlSe ssion ManagerMemory ManagementPrefetchParametersEnablePrefetcher];
3. Поставете ја вредноста на "0" - "Disable", и на следните клучеви...
-->1-App launch prefetch,
-->2-Boot Prefetch,
-->3-Both
4. Рестартирајте го комјутерот.

ама го најдов само тоа Еnable Prefetcher беше стаено на 3 го стаив на 0 за да го пробам тоа али не беше нешо побрз само коа се лоадираше XP скринот беше побрз и го вратив на 3ка. Ај некој ако може да помогне плс. Фала однапред :smir:
Пробај да ги исклучи сите непотребни процеси. Можно е поради тоа да ти кочи.
Тоа се прави вака:
Кликни Start и одбери Run. Искуцај msconfig и оди во startup. Тука се што ти е по име на некоја програма ти што си ја инсталирал одштиклирај. Исто што и да ти се види сомнително исто или пак на google провери што е.
Исто пробај да смениш антивирус. Види да не ти јави некој нов вирис.
Избриши се што имаш во Recycle Bin и непотрбно на хард дискот преку My Computer селектирај диск и десен клик properties > disk cleanup. Провери и фрагментација на дискови.
Исто на декстоп пробај да го намалиш бројот на икончиња како и на големи фајлови.

Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
Пробај да ги исклучи сите непотребни процеси. Можно е поради тоа да ти кочи.
Тоа се прави вака:
Кликни Start и одбери Run. Искуцај msconfig и оди во startup. Тука се што ти е по име на некоја програма ти што си ја инсталирал одштиклирај. Исто што и да ти се види сомнително исто или пак на google провери што е.
Исто пробај да смениш антивирус. Види да не ти јави некој нов вирис.
Избриши се што имаш во Recycle Bin и непотрбно на хард дискот преку My Computer селектирај диск и десен клик properties > disk cleanup. Провери и фрагментација на дискови.
Исто на декстоп пробај да го намалиш бројот на икончиња како и на големи фајлови.
Изгасени се сите непотребни процеси и од msconfig барем со тоа имам искуство. Антивирусот до сеа не правел проблеми NOD32 е. Немам ништо во Recycle Bin немам фрагменти користам Ashampoo Magical Defragment супер е и до сега не правел проблеми. Диск клинап пробав и на десктоп неам ништо освен Мy Computer, My net. places, 2 фолдери и 5 шорткати.

Ако може некој да го аплоадира logo_small_cod5.iwi заедно со code_post_gfx.ff фајлот од Call Of Duty 5 WAW на рапидшер или некоја друга страна и да ми пушти линк.

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Изгасени се сите непотребни процеси и од msconfig барем со тоа имам искуство. Антивирусот до сеа не правел проблеми NOD32 е. Немам ништо во Recycle Bin немам фрагменти користам Ashampoo Magical Defragment супер е и до сега не правел проблеми. Диск клинап пробав и на десктоп неам ништо освен Мy Computer, My net. places, 2 фолдери и 5 шорткати.
Пробај некој подобар антивирус. Јас лично имам многу лошо искуство со Nod32. Со avast и avg не би требало да имаш проблем да го имаш инсталирано напоредно.
Инсталирај RegCleaner или нешто слично на ова да ти ги исчисти регистите.
Направи дефрагментација во Safe Mode тогаш се користат помалку ресурси.
Исто инсталирај ad-aware и spybot s&d да ти исчисти се останато.
Well if everything else fаil clean start is always the best. Реинсталирај го Windows. Можно е проблемот да е и до него.

Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
Пробај некој подобар антивирус. Јас лично имам многу лошо искуство со Nod32. Со avast и avg не би требало да имаш проблем да го имаш инсталирано напоредно.
Инсталирај RegCleaner или нешто слично на ова да ти ги исчисти регистите.
Направи дефрагментација во Safe Mode тогаш се користат помалку ресурси.
Исто инсталирај ad-aware и spybot s&d да ти исчисти се останато.
Well if everything else fаil clean start is always the best. Реинсталирај го Windows. Можно е проблемот да е и до него.
Ок ок фала ќе пробам ако нејке ништо не реинсталирам виндоус бегај кој ќе се мотка после со сите драјвери срања. Фала у секој случај :smir:

Ако може некој да го аплоадира logo_small_cod5.iwi заедно со code_post_gfx.ff фајлот од Call Of Duty 5 WAW на рапидшер или некоја друга страна и да ми пушти линк.

Cak

Член од
22 април 2009
Мислења
212
Поени од реакции
18
Пробав со HDD Regenerator не најде ниеден бед сектор и проблемот останува. Ќе пробам со тоа со виндоусот шо е ако не помогне и тоа некоја друга идеја???? Инаку за следниов проблем пишав на call of duty world at war темата ама изгледа таму веќе никој не пишува (канта :S ) :toe: па решив да пишам и тука така да ако сака некој да помогне бујрум:

ПОМООООООООШ! Ептен сакам да ја играм играва. Ја инсталирав и ја пуштам ми дава еррор: logo_small_cod5.iwi is missing. Couldn't load image 'logo_small_cod5' Help плс сите страници ги превртев

Едит: Го најдов фајлот и го даунлоадирав али сеа незнам кај да го копирам. :kesa: хелп... пробав во програм фајлс сите фолдери нејке. Идеи???
Druze toj hdd regenerator so si go koristel dali raboti u windous ako raboti u nego ne go popravas najdi si alatka koja raboti vo DOS takov hdd regenerator drug nikoj probano i sigurno raboti

Druze bez navreda ama toa nisto ne poprava samo vreme gubenje e se sum probal od takvi gluposti

Што му фали на HDD Regenerator 1.61?
So ne e ok so nego e toa so realno ne gi poprava ostetenite sektori na hdd samo pravi windousot da gi skoka a pri toa skokanje ti gubis na performansi
t.s. brzina na hdd

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Druze toj hdd regenerator so si go koristel dali raboti u windous ako raboti u nego ne go popravas najdi si alatka koja raboti vo DOS takov hdd regenerator drug nikoj probano i sigurno raboti

Druze bez navreda ama toa nisto ne poprava samo vreme gubenje e se sum probal od takvi gluposti

So ne e ok so nego e toa so realno ne gi poprava ostetenite sektori na hdd samo pravi windousot da gi skoka a pri toa skokanje ti gubis na performansi
t.s. brzina na hdd
Пробува да ги поправи оштетените сектори, ако неможе да ги поправи, ги трга сите на страна и ги става во неалоцирана партиција и ти остануваат само здравите сектори да ги користиш. Пример од 10 GB HDD, ако 2 GB се оштетени, тие 2 ги трга на страна, како да не постојат, и после хардот ќе има капацитет од 8 GB.

Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
А на тоа хдд регенераторот прочитав таму мејк бутабл усб ама неможев да се снајдам после за да го стартувам виндоусот од усб. Стаив прајмари бут дивајс USB-FDD aма ништо посебно не приметив и го стартував дирекно од виндоусот. Ако може некој да објасни како се стартува од усб? Фала.

Него тоа не ме загрижува толку поише сакам да успеам да ја пуштам Call Od Futy 5 World At War :vozbud:

Cak

Член од
22 април 2009
Мислења
212
Поени од реакции
18
Пробува да ги поправи оштетените сектори, ако неможе да ги поправи, ги трга сите на страна и ги става во неалоцирана партиција и ти остануваат само здравите сектори да ги користиш. Пример од 10 GB HDD, ако 2 GB се оштетени, тие 2 ги трга на страна, како да не постојат, и после хардот ќе има капацитет од 8 GB.
Ne tuku ne gi gledas a te usporuvaat inaku primeroti ti e kako se ne pominat hdd e sega gledaj u dos da najdes i siot prostor teba da ti bide aktiven pozdrav bez ne lociran prostor

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Ne tuku ne gi gledas a te usporuvaat inaku primeroti ti e kako se ne pominat hdd e sega gledaj u dos da najdes i siot prostor teba da ti bide aktiven pozdrav bez ne lociran prostor
Kога пишав ГИ ТРГА НА СТРАНА се мислеше на тоа ТИ НЕ ГИ ГЛЕДАШ.

Се зависи колку ти е сјебан хардот, ако може да се поправат секторите, се ќе си биде во најдобар ред, ако неможе, тогаш ќе се тргнат на страна. Подобро да изгубиш неколку GB одколку цел хард, нели?

Cak

Член од
22 април 2009
Мислења
212
Поени од реакции
18
Kога пишав ГИ ТРГА НА СТРАНА се мислеше на тоа ТИ НЕ ГИ ГЛЕДАШ.

Се зависи колку ти е сјебан хардот, ако може да се поправат секторите, се ќе си биде во најдобар ред, ако неможе, тогаш ќе се тргнат на страна. Подобро да изгубиш неколку GB одколку цел хард, нели?
Ok samo ova "Подобро да изгубиш неколку GB одколку цел хард, нели?"
pa zasto da gi izgubis i tie GB koga moze da bide se vo red. Ok vidi so hdd regeneratorot so ja go koristam nema izgubeni GB nitu MB samo ima edna mana mnogu e spor :nesvest:

Член од
8 јануари 2009
Мислења
929
Поени од реакции
21
Ако некој знае како може да ми помогне?
Го заборавив пасворд и сеа никако не отвара и не може унистал,а од таа програма има некакви забрани па сакам да ги тргнам.Ви се молам за помош

C

Crazy Diamond

Гостин
HELP!!!
so fontot imam problem.toa dole sto e EN i MK i ne moze da mi se smeni vo MK.celo vreme mi e sega vo EN.koga ke pustam kompjuter samo togas moze MK i posle celo vreme samo EN. :salut:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
HELP!!!
so fontot imam problem.toa dole sto e EN i MK i ne moze da mi se smeni vo MK.celo vreme mi e sega vo EN.koga ke pustam kompjuter samo togas moze MK i posle celo vreme samo EN. :salut:
Избриши sXe ако имаш инсталирано за кантер, и провери си дали имаш наместено таму да се мењаат јазици, дали имаш и MK и EN или само едно.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.577
Другари ај кажувајте чаре за ова.Инсталирав анти-вирус,ги бришев сите вируси и не видов што сум избришал,па почна да се појавува нешто како--Windows instaler--секогаш кога ке отворам нешто,дали мозилата,дали мсн-то,се по ред.Кажувајте чаре,скинав живци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom