- Член од
- 21 октомври 2007
- Мислења
- 96
- Поени од реакции
- 13
..........партиција треба да се направи???? NTFS или Fat32??? прочитав дека треба некоја сосем друга и ако може кажете ми како се прави...
П.С.: Ова болдираново - формат само на партицијата каде што е линуксот или на целиот хард диск????
П.П.С. Имам 2 хард-диска....може ли да инсталирам на едниот каде што немам многу податоци и ако нешто утнам да направам формат на хард дискот без никакви последици за оној хард диск каде што ми се важните податоци????
Немај гајле не е толку страшно.
Ако имаш друг хард инсталирај таму. Земи некој партиционер ( Gparted, Norton partition magic, Acronis, Easeus partitoon manager ..) ги има еден куп .
Било каде да инсталираш не се замарај со креирање на ext или swap делови тоа ќе го направи самата инсталација. Најлесно е да ако го преуредуваш дискот да поставиш еден дел како free unpartitioned space т.е. како слободен непартциониран простор и линуксот сам ќе ти предложи таму да се инсталира и сам ќе си ги оформи ext i swap. ( ова е проверено и работи кај Ubuntu linux) а за тоа дали FAT32 ili NTFS немај дилеми нека биде исто како и кај целиот диск.
Најголем проблем ( ако немаш искуство во поделбата на дискот) ќе ти биде да го поделиш правилно дискот , а за инсталацијата не се секирај нема да ти расипе ништо.
Не кажуваш кој линукс ќе го инсталираш , и не се секирај има одлична подршка и туторијали и он лајн совети и форуми за линукс, и не е голема филозофија да се премине на него, линуксот е со сличен GUI како виндовс, поминаа тие времиња кога тој беше само за конзола манијаци.
Уште нешто , да видиш што е линукс не мора да го инсталираш , крени го како Live од ЦД
Поздрав