- Член од
- 21 октомври 2007
- Мислења
- 96
- Поени од реакции
- 13
Немај гајле не е толку страшно...........партиција треба да се направи???? NTFS или Fat32??? прочитав дека треба некоја сосем друга и ако може кажете ми како се прави...
П.С.: Ова болдираново - формат само на партицијата каде што е линуксот или на целиот хард диск????
П.П.С. Имам 2 хард-диска....може ли да инсталирам на едниот каде што немам многу податоци и ако нешто утнам да направам формат на хард дискот без никакви последици за оној хард диск каде што ми се важните податоци????
Ако имаш друг хард инсталирај таму. Земи некој партиционер ( Gparted, Norton partition magic, Acronis, Easeus partitoon manager ..) ги има еден куп .
Било каде да инсталираш не се замарај со креирање на ext или swap делови тоа ќе го направи самата инсталација. Најлесно е да ако го преуредуваш дискот да поставиш еден дел како free unpartitioned space т.е. како слободен непартциониран простор и линуксот сам ќе ти предложи таму да се инсталира и сам ќе си ги оформи ext i swap. ( ова е проверено и работи кај Ubuntu linux) а за тоа дали FAT32 ili NTFS немај дилеми нека биде исто како и кај целиот диск.
Најголем проблем ( ако немаш искуство во поделбата на дискот) ќе ти биде да го поделиш правилно дискот , а за инсталацијата не се секирај нема да ти расипе ништо.
Не кажуваш кој линукс ќе го инсталираш , и не се секирај има одлична подршка и туторијали и он лајн совети и форуми за линукс, и не е голема филозофија да се премине на него, линуксот е со сличен GUI како виндовс, поминаа тие времиња кога тој беше само за конзола манијаци.
Уште нешто , да видиш што е линукс не мора да го инсталираш , крени го како Live од ЦД
Поздрав