Помош, проблеми, прашања, совети...

shifty

En Taro Adun, Executor!
Член од
31 август 2009
Мислења
269
Поени од реакции
25
@ Extream... земи ја графичката и однеси ја во некој сервис кажи им да ти ја заменат термалната паста и да ти ги наместат пасивните ладњаци (се надевам не си оштетил нешто). Не го вклучувај компјутерот директ извади ја графичката и однеси ја во некој сервис нека ти ги наместат пасивните ладилници и нека направат комплет замена на термалната паста (и кажи им нека ја тестираат потоа со некој bench да видат дали таму прави проблем).

btw напојувањето е доволно за конфигурацијава, претпоставувам му прегрева меморијата на графичката(се надевам не ја спржил до сега xD). За таа конфигурација доволни се ~300W RP.

Член од
27 јули 2010
Мислења
1
Поени од реакции
0
Здраво на сите,

При инсталација на Windows XP SP3 ми се јавува следниов екран:

.

Искуствата на другите корисници кои се соочуваат со овој проблем велат дека проблемот воглавно е во меморијата. Јас ја тестирав меморијата со помош на алатката на http://www.memtest.org/ и тестот не покажа никакви грешки кај истата.

Барајќи решение наидов и на искуства кои говорат со проблеми со хард дискот. Направив тест и за хардискот со помош на http://www.hitachigst.com/hdd/suppor...2_v416_b00.iso и повторно без никаква грешка помина тестот.

Едно нешто што приметив при бутирањето е тоа дека графичката картица и хард дискот го делат IRQ 11. Се обидов преку BIOS-от да ги сменам овие сетинзи но во BIOS-от на мојот лаптоп не постои можност за промена на IRQ на некој хардверски уред или пак да се исклучи PnP.

Се работи за ASUS F5M Notebook.

Однапред ви благодарам на сите кои ќе се обидете да ми помогнете.

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.237
Поени од реакции
30
@ Extream... земи ја графичката и однеси ја во некој сервис кажи им да ти ја заменат термалната паста и да ти ги наместат пасивните ладњаци (се надевам не си оштетил нешто). Не го вклучувај компјутерот директ извади ја графичката и однеси ја во некој сервис нека ти ги наместат пасивните ладилници и нека направат комплет замена на термалната паста (и кажи им нека ја тестираат потоа со некој bench да видат дали таму прави проблем).

btw напојувањето е доволно за конфигурацијава, претпоставувам му прегрева меморијата на графичката(се надевам не ја спржил до сега xD). За таа конфигурација доволни се ~300W RP.

Фала другар за советиве и за откривање на проблемот :smir:

- Значи сите проблеми се од графичкава. Ок

пс: А може ли таа работа да се направи и во продавницава од каде ми е купена ако се подразбира како сервис ?

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
- Значи сите проблеми се од графичкава. Ок

пс: А може ли таа работа да се направи и во продавницава од каде ми е купена ако се подразбира како сервис ?
Јас не сум толку сигурен дека е до графичката, јас имам 9800гт од ЕCS иста плочка исти работни фреквенции но немам ладилници на меморијата па си работи.

И секако дека е можно дека може да го однесеш таму од кај што ти е купен компјутерот.

Член од
27 јули 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ve molam pomagajte brzo...Mu napraviv format na PC se e vo red samo nemam zvuk.Neznam shto da pravam probav se shto mozev i znaev megjutoa nema rezultati.Ova se karakteristikite na PC:

OS Name Microsoft Windows XP Professional
Version 5.1.2600 Service Pack 3 Build 2600
OS Manufacturer Microsoft Corporation
System Name SIKI
System Manufacturer ECS
System Model 945GCT-M2
System Type X86-based PC
Processor x86 Family 15 Model 6 Stepping 5 GenuineIntel ~3066 Mhz
BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 080012, 8/16/2007
SMBIOS Version 2.5
Windows Directory C:\WINDOWS
System Directory C:\WINDOWS\system32
Boot Device \Device\HarddiskVolume1
Locale United States
Hardware Abstraction Layer Version = "5.1.2600.5512 (xpsp.080413-2111)"
User Name SIKI\Sinisa Stanisic
Time Zone Central European Daylight Time
Total Physical Memory 512.00 MB
Available Physical Memory 123.86 MB
Total Virtual Memory 2.00 GB
Available Virtual Memory 1.96 GB
Page File Space 1.20 GB
Page File C:\pagefile.sys

Ve molam pomognete mi pobrzo,poludev bez ton... :(

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
Член од
27 јули 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
Probav i nesaka...Nz shto da pravam...Vo Control Panle vo Sounds and Audio Devices mi pisuva No sound device.Zvucnicite se povrzani vo Pc,probav da instaliram razni codecsi nesaka.Vo tabot Hardvare vo Devices gi ima samo slednive: ASUS DRW-18148L , Audio Codecs , Legacy Audio Drivers , Media Control Devices , Legacy Video Capture Devices , Video Codecs i pisuva deka rabotat kako shto treba.Kako shto primeti nema High definition audio device.

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
Како несака, дава некоја грешка или пак од кога ќе ги инсталираш нема звук?

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
И ја иам сличен проблем, да не речам истиот. Звук не се инсталира.

shot1.JPG

Bobson

Seek & Destroy
Член од
22 февруари 2008
Мислења
274
Поени од реакции
41
Ова истово ми го правеше кога инсталирав погрешен драјвер, провери дали е тој што ти треба...

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.042
Поени од реакции
6.070
Ова истово ми го правеше кога инсталирав погрешен драјвер, провери дали е тој што ти треба...
Симнав од RealTek страната некој таков дривер, па после снимив тој шо правеше проблем и се реши.

Sephiroth

One-winged angel
Член од
28 април 2006
Мислења
4.034
Поени од реакции
130
Ќе одите на страната на Realtek и ќе го симнете најновиот драјвер за вашиот оперативен систем од таму. Ако не фаќа ни тој, тогаш друг муабет ќе правиме.

Kajgana Shop

На врв Bottom