Македонија има 34 аеродроми!? WTF!?

• Креатор на темата Креатор на темата smole
  • Време на започнување Време на започнување
Апачи ова ке да е...како шо знам овие се еден 16 милиончиња долари (или милијарди беа) така да не вервам македонија да имаме пари да зејме барем еден онаков...

Bas kako moeto okolu 70000 Evra ...
дафи ја како шо знам цеснава е на скопје ер а не твоја, и ако е како шо јас мислам тоа значи дека е истата цесна шо се урна пред некој ден во охрид
ако сум јас грешка плс дај ми мсн имам многу работи да те прашам

p.s. wanna be PILOT

Погоре е AH-64 D LongBow Apache , Ние немаме таков имаме Ми-24В , нешто слично ама не такво , такво имаат нашите комшии грците..мислам дека се 20 парчиња.

OSTATOCI.1.jpg

Ова е цесната шо падна Охрид Z3-DCV така да истата е со сликата од дафи

ima ima samo ne gi znaete. na patot stip veles vo blizinata na seloto karatmanovo ima edna ogromna celina vednas do patot taa celina e sekogas ista nitu treva samo nekoja cudna zemja a ramna e kako pista vsusnost pod zemjata se naoga najdobrata sokriena pista vo mk.

ima ima samo ne gi znaete. na patot stip veles vo blizinata na seloto karatmanovo ima edna ogromna celina vednas do patot taa celina e sekogas ista nitu treva samo nekoja cudna zemja a ramna e kako pista vsusnost pod zemjata se naoga najdobrata sokriena pista vo mk.

toa ti e pomosnata zemjana pista Karatmanovo....imase nekolku zemjani kaponiri koi bi trebalo veke da se uruseni i obrasnati so treva.....prvobitniot prostor..kako mi kazuvaat , poleka poleka go grickaat za lozja i slicno.....i tolku...
...letuckaat tuka, po potreba An-2 za zaprasuvanje na Bonier od Kumanovo...
...i ostaj basni : vo Makedonija , a i nikade na svet PODZEMNI PISTI NEMA, ima samo hangari, servisni rabotilnici, magacini za municija , rezervoari za gorivo...komunikaciski centri...i tolku... :)
..........edinstveni pisti koi ne se betoncki i ZEMNI...SE NOSACITE NA AVIONI !!! :)

По источниот излез од скопје има клучка преку која се дво патот за накај север (куманово) и југ (велес), кога ќе тргнеш накај велес негде неколку км после клучката автопатот е пушка прав се до наплатната рампа петровец и е ако добро приметиш скоро паралелен на пистота на скопскиот аеродром, и ако приметиш уште еднаш подобро ќе согледаш дека одвоените правци се всушност една целина и се одвоени само со банкина, која многу лесно може да се отстрани и да е претвори тој дел во аеродром. Инкау тоа е дел од веоната доктрина на ЈНА.

Испушти да кажеш дека има бетонска писта дирек од аеродромот до афтопатот,тоест се води како помошна писта.

Муабетот нели е колку аеродроми а не писти има во МК...а под поимот аеродром не се подразбира дел од автопат,ливада или макадам...

А колку хелиодроми има...неколку милиони...?

Добро е, аеродроми/писти имаме колку ви душа сака. Ама авиони ни за лек нема.Сепак не треба да заборавиме дека 99% од тие аеродроми/писти биле изградени за време на СФРЈ (ЈНА), кога сме имале солиден број на цивилни/воени авиони. Кога нашата Блада може да троши пари за разноразни кампањи и споменици на бикови, шмизли и што уште не, може да се потруди да набави некое авионче. На крај краева не бараме ние Сухој-26 за акробации, бараме Цесна или некое друго авионче што ќе ни брка работа.Ете барем аеродромите не ни се проблем, со мала инвестиција можат да се обноват (барем повеќето од нив). Поздрав

За аеродроми кој денес се користат има во близина на Свети Николе поточно во селото Орел кои сеуште се користи за вежби на АРМ.

колку што гледам паднатиов авион е ист со тој на дафи, по ознаките глеам

Не на дафи ознаките се 23 OCV/Y (не сум сигурен дали е v или y),а овој урнатиов е 73 DCV.

toa ti e pomosnata zemjana pista Karatmanovo....imase nekolku zemjani kaponiri koi bi trebalo veke da se uruseni i obrasnati so treva.....prvobitniot prostor..kako mi kazuvaat , poleka poleka go grickaat za lozja i slicno.....i tolku...
...letuckaat tuka, po potreba An-2 za zaprasuvanje na Bonier od Kumanovo...
...i ostaj basni : vo Makedonija , a i nikade na svet PODZEMNI PISTI NEMA, ima samo hangari, servisni rabotilnici, magacini za municija , rezervoari za gorivo...komunikaciski centri...i tolku... :)
..........edinstveni pisti koi ne se betoncki i ZEMNI...SE NOSACITE NA AVIONI !!! :)

Неможе да се грицкаат со лозја како што кажа ти, баш пред некое време плаќаа сите казни што влегле макар и метар повеќе во тој дел и плус мораа да го остранат тоа што влегле натаму така да се контролира тоа.

Нема никаква сокриена писта под земјата за тоа сум сигурен 100% инаку да има една рамна целина која во вонредни ситуации се користи и за слетување. Еве на сликава поточно кое е тоа место...

11278064904.jpg

Се приметува веднаш до патот од M5 до M5 и линиите во него се патчиња.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom