Помош, проблеми, прашања, совети...

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
ај и јас нешто да прашам?
моево PC-то е старо околу 2 и пол години и сега ставив ново напојување пред летоска 550ват со означено 80+ е сега маката ми е се започна зимава што помина и кога го вклучам компјутерот нејќе да се вклучи струја дали е до ебениот EVN или дали е мојата соба беше под 18 степени температура или куќиштето ми е сместено под биротои и е покриено со преграда или нешто друго
и сега дојде пролет мојата соба е топла над 20степени и пак истото нејќе да се вклучи струјата е сега ЧАРЕ шо прајме дали има врска со поврзување се northbridge и southbridge или има врска со некои истрошени делови што треба да се смени ?????????:toe:

Член од
4 јуни 2009
Мислења
11.544
Поени од реакции
29.116
Слика утре-задутре кабелчето не знам кај ми е:kesa:Иначе црна гумичка е ја извадив од делот кај што се става цд-то од внатрешната страна значи во кукиштето....

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Вака, иам едно прашање во врска со графичкава. Не се разбирам многу во хардвер, поеќе сум во софтверот :)

Значи пред некое време ми стигна HD5870-ца. Сеа планирам да ја монтирам, али не сум сигурен дали ќе „иде“ на матичнава. Иам ASUS P5QL Prо. Прашав еден, ми рече дека ако матичната имала PCI Express 2.0 нема да има проблеми. Ја поим неам кај да проверам ова..

Исто, би било ли доволно напајање од 650W да ја издржуе графичкава?

И дали би ја собрало графичкава во NZXT Hades Casе, пошто прилично е голема (30цм)?

Иначе, ова се останатите делови од конфигурацијата шо ја иам моментално:

Intel C2Q 2.66GHz
4GB RAM
9800GTX+ (ќе ја мењам сеа со 5870-кава)
Windows XP SP3 (ќе морам седмица да инсталирам пошо графичкава е DX11).

Член од
29 јануари 2010
Мислења
245
Поени од реакции
12
Имам проблем. Купив денеска sweex бежична тастатура и глувче ама нешто не ми работат. На глувчето работи само кликот а ласерот нејке а тастатурата па ич. Можеби е поради Windows 7 оти пише дека е компатибилна со XP и Vista.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Имам проблем. Купив денеска sweex бежична тастатура и глувче ама нешто не ми работат. На глувчето работи само кликот а ласерот нејке а тастатурата па ич. Можеби е поради Windows 7 оти пише дека е компатибилна со XP и Vista.
Сам си го одговори прашањето.

NetworX

Кретен
Член од
9 ноември 2009
Мислења
252
Поени од реакции
19
Одговараат сите драјвери од Vista на Win 7 така да види убаво реинсталирај ги драјверите и провери на друг усб порт ако не враќај ја

KeleS

insolitus res
Член од
22 јануари 2008
Мислења
734
Поени од реакции
57
И сега значи или да ја вракам тастатурата или да се вратам на xp или vista:toe:
Значи ако некој ги имаше прочитано хелповите а богме и на микрософт компатибилити листите ке имаше прочитано дека драјверите за виста се компатибилни со Windows 7 во 98 % од случаите .

Така да инсталирај драјвери за виста ... 98% шанса има дека ке работата со нив .

Јас на пример на лаптот користам драјвери за виста на Вин 7 и се си работи ко шо треба .

Z

zasetko*

Гостин
Вака, иам едно прашање во врска со графичкава. Не се разбирам многу во хардвер, поеќе сум во софтверот :)

Значи пред некое време ми стигна HD5870-ца. Сеа планирам да ја монтирам, али не сум сигурен дали ќе „иде“ на матичнава. Иам ASUS P5QL Prо. Прашав еден, ми рече дека ако матичната имала PCI Express 2.0 нема да има проблеми. Ја поим неам кај да проверам ова..

Исто, би било ли доволно напајање од 650W да ја издржуе графичкава?

И дали би ја собрало графичкава во NZXT Hades Casе, пошто прилично е голема (30цм)?

Иначе, ова се останатите делови од конфигурацијата шо ја иам моментално:

Intel C2Q 2.66GHz
4GB RAM
9800GTX+ (ќе ја мењам сеа со 5870-кава)
Windows XP SP3 (ќе морам седмица да инсталирам пошо графичкава е DX11).
Pasuva grafickata na maticnata bez problem ima slot pci-e 2.0 napojuvajeto treba da ti e od poskapite odnosno da ima barem 30A+ na 12V odnosno pokvaliteno napojuvanje cooler master itn. so (500W+ real power) ili pojako od 3000 den pa nagore idat tie,a za kukisteto ke probas ako ne faka novo kukiste ili da sedi otvoreno ako pasuva taka... :)

ај и јас нешто да прашам?
моево PC-то е старо околу 2 и пол години и сега ставив ново напојување пред летоска 550ват со означено 80+ е сега маката ми е се започна зимава што помина и кога го вклучам компјутерот нејќе да се вклучи струја дали е до ебениот EVN или дали е мојата соба беше под 18 степени температура или куќиштето ми е сместено под биротои и е покриено со преграда или нешто друго
и сега дојде пролет мојата соба е топла над 20степени и пак истото нејќе да се вклучи струјата е сега ЧАРЕ шо прајме дали има врска со поврзување се northbridge и southbridge или има врска со некои истрошени делови што треба да се смени ?????????:toe:
Ili napojuvanjeto e ili nesto drugo riknalo ama prvo bi go proveril napojuvanjeto

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Pasuva grafickata na maticnata bez problem ima slot pci-e 2.0 napojuvajeto treba da ti e od poskapite odnosno da ima barem 30A+ na 12V odnosno pokvaliteno napojuvanje cooler master itn. so (500W+ real power) ili pojako od 3000 den pa nagore idat tie,a za kukisteto ke probas ako ne faka novo kukiste ili da sedi otvoreno ako pasuva taka... :)

Ili napojuvanjeto e ili nesto drugo riknalo ama prvo bi go proveril napojuvanjeto

Pasuva grafickata na maticnata bez problem ima slot pci-e 2.0.

Napojuvajeto treba da ti e od poskapite odnosno da ima barem 30A+ na 12V odnosno pokvaliteno napojuvanje cooler master itn. so (500W+ real power) ili pojako od 3000 den pa nagore idat tie.

Za kukisteto ke probas ako ne faka novo kukiste ili da sedi otvoreno ako pasuva taka... :)
Фала за одговорот, сега го проверив напојувањето. Најдов дека има 12V кај cable, така да би требало да е ок. Тоа 30А+ неможам да најдам кај пишува. Иначе напојувањето е Spire Jewel и кошта 4690 денари.

Исто проверив и за куќиштето, т.е. прочитав на кутијата, ќе ја собере и графичката. Фала уште еднаш.

Z

zasetko*

Гостин
Фала за одговорот, сега го проверив напојувањето. Најдов дека има 12V кај cable, така да би требало да е ок. Тоа 30А+ неможам да најдам кај пишува. Иначе напојувањето е Spire Jewel и кошта 4690 денари.

Исто проверив и за куќиштето, т.е. прочитав на кутијата, ќе ја собере и графичката. Фала уште еднаш.
Ako ti e od 9800gtx+ nema da ima nikakov problem a baska go proveriv sea na net top e napojuvanjeto sklapaj go odma :)

Слика утре-задутре кабелчето не знам кај ми е:kesa:Иначе црна гумичка е ја извадив од делот кај што се става цд-то од внатрешната страна значи во кукиштето....
pretpostavuvam crnata gumicka sto go vrti cd to ama ne bi rabotel cd romot bez nea :toe:

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.045
Поени од реакции
6.072

Ај коа ќе ги снимаш на setup иконата од CD-то со драјвери иди со десен клик на properties па на compactibility и намести за Vista, не VISTA SP1 или SP2, само Vista да биде.

Би требало вака да ти се снимат, ако не си завршил работа до сеа.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492

Ако сакаш да извадиш максимум од карцитата оверклокувај го процесорот барем до 3.2гхц. Иначе ќе биде тесно грло за графичката.
На кратко нема да има доволно снага за да ја "нарани" графичката. За ова ќе ти треба афтер маркет кулер најдобар избор за парите е Кулер Мастер Хајпер 212 +

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
и јас помислив прво за напојување ама невозможно е пошо нова е околу 4 месеци така да, ја отфрлам таков проблем значи останува нешто друго е,ај поарно да однесам во сервис да провери што можело да биде ,фала друже:)

Член од
4 февруари 2009
Мислења
3.745
Поени од реакции
1.848
Ако сакаш да извадиш максимум од карцитата оверклокувај го процесорот барем до 3.2гхц. Иначе ќе биде тесно грло за графичката.
На кратко нема да има доволно снага за да ја "нарани" графичката. За ова ќе ти треба афтер маркет кулер најдобар избор за парите е Кулер Мастер Хајпер 212 +
Одкога DHL брзава пошта ме, слободно можам да кажам „ограби“, за услугите поврзани во врска со транспортот на компонентиве, ќе паузирам малце со трошење пари. Пази, ми земаа 4500 денари за две куќишта. А претходната пратка (графичката), одеше преку FedEx, и ми земаа само 2500 денари, од кои 1000 платив за лежарина на аеродром. И тоа овие трошоци идат на нашиве, тука, пошо јас уствари ги освоив компонентиве на награда, и од Америка ми ги пратија како гифт, иначе и на нив ќе требаше да се плаќа. Али што е - тука е.

Иначе и порано го барав овој кулер, али мрсничок е малце кога е во прашање цената :)

Знам дека со оверклокување на процесориве им се намалува „животниот век“, така да незнам дали би било паметна идеа, со оглед на тоа што процесоров ми е прилично нов.

Ќе се гледа голема разлика во поглед на графичката ако го клокнам процесорот? Пошо викаш вака нема да сум го извлечел максимумот. Колкава разлика има, и дали е забележлива?

Kajgana Shop

На врв Bottom