Quark
brr,brr...zbrc
- Член од
- 12 март 2008
- Мислења
- 3.489
- Поени од реакции
- 156
More ni 50 ne dostigna markata.Или грешно бетонот го измешавме...со појќе вода :smir:

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
More ni 50 ne dostigna markata.Или грешно бетонот го измешавме...со појќе вода :smir:
Без намера за омаловажување на тогашниот период, а и сегашниот да прашам некој ако има линк или некое пишано сознание за можното зачленување на СФРЈ во ЕУ. Оти пречесто се споменуваше во блиското минато, но до денеска не сум сигурен во вистинитоста на таа вест, дали била реална или само лиферувана низ народот. Па ако некој има повеќе инфо, линк нешто такво...
Без намера за омаловажување на тогашниот период, а и сегашниот да прашам некој ако има линк или некое пишано сознание за можното зачленување на СФРЈ во ЕУ. Оти пречесто се споменуваше во блиското минато, но до денеска не сум сигурен во вистинитоста на таа вест, дали била реална или само лиферувана низ народот. Па ако некој има повеќе инфо, линк нешто такво...
Stalin mislam deka gresis poslednite godini pred raspadot mislam deka imalo takvi insuinacii za vlez na YU vo EU iako ne mozam da ti verifikuvam so nekoj fakti,znaci jas licno se sekavam koga Toto Kutinjo pobedi na Evrovizija so Insieme se pocustvuva nekoja takva euforija i si pravese narodot nekoj svoj matematiki dali YU bi mozela da se prikluci vo taa zaednica sto ja predvestuvase Toto.Во Југославија никогаш не се размислуваше за влез во ЕУ бидејќи таа имаше социјалистичко, а ЕУ капиталистичко општество со силно влијание од страна на владата на САД. Но, во економски и воен поглед ги исполнуваше критериумите да влезе во ЕУ, но сепак Југославија беше во унијата на неврзаните и не спаѓаше во ниеден политички блок.
Значи сепак имало. Ок, тогаш навистина беше една добра година во СФРЈ во економски смисол (од последните деценијаипол пред 1990)... па и политички.Линк ме мрзи да барам...
Но, скоро беше, некаде читав, дека во 1989-90 кога Анте Марковиќ стана премиер, имал разговори со лица на високи позиции во ЕУ (тогаш ЕЗ) и, наводно, тие луѓе сметале дека постојат реални шанси Југославија да стане брзо членка на ЕУ, но со стопански реформи (приватизација) како и со овозможување на граѓански слободи и права, т.е. демократизација на општеството.
Во таков случај, Југославија, се претпоставувало дека би била полноправна членка на ЕУ околу средината, евентуално крајот на '90-тите.
Stalin mislam deka gresis poslednite godini pred raspadot mislam deka imalo takvi insuinacii za vlez na YU vo EU iako ne mozam da ti verifikuvam so nekoj fakti,znaci jas licno se sekavam koga Toto Kutinjo pobedi na Evrovizija so Insieme se pocustvuva nekoja takva euforija i si pravese narodot nekoj svoj matematiki dali YU bi mozela da se prikluci vo taa zaednica sto ja predvestuvase Toto.
Lurtz,ABC,Concrete(Drkuli) I need yours support
Види, ЕУ и прати понуда на Југославија, односно покана, но Тито одби, а после неговата смрт можеби имало муабети низ народот, но од владата немаше интерес. Само линк не знам да ти најдам за да се увериш самиот.
Се сложувам само нее лошо некогаш да се помуабети и за тоа.Сепак е дел од нашата историја.А по историјата не се плука нели.Јас не се лутам само си кажав мое мислење.
Само стварно ми е преку глава од вакви муабети, тогаш беше така-сега е вака а вака не чини.
Што е тука е Југославија е изигран натпревар, испеана песна, сега сме овде и треба да напраеме да ни биде поубоо ако не чини.
Југославија беше сосема поразлична држава, и како општествено уредување, но и економски, од остатокот на т.н. социјалистички држави.Значи сепак имало. Ок, тогаш навистина беше една добра година во СФРЈ во економски смисол (од последните деценијаипол пред 1990)... па и политички.