Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

Член од
12 ноември 2009
Мислења
53
Поени од реакции
0
Тоа под услов да се прифати дуализам, но Христијанството и Исламот се монотеистички религии, Бог е суверен, Он допушта, предзнае, се е Негова волја!
А што мислиш ти?
Веруваш ли дека еден ден Бог ќе ја избрише секоја солза и нема да има болка и страдање?

Член од
28 јануари 2007
Мислења
9.850
Поени од реакции
1.559
Прво затоа што не постои :)

Второ за тие што постои, бог не владее над пеколот(земјата) така да што очекувате.
Go kill yourself па можи ќе одте во рајот . :helou:

постот ми е глуп колку што е глупа темата

sinatra

Френки
Член од
25 септември 2009
Мислења
186
Поени од реакции
3
А што мислиш ти?
Веруваш ли дека еден ден Бог ќе ја избрише секоја солза и нема да има болка и страдање?

Секако. Нема ветување што Бог го дал, а не го исполнил.

"My argument against God was that the universe seemed so cruel and unjust. But how had I got this idea of “just” and “unjust”? What was I comparing this universe with when I called it unjust?"
— C.S. Lewis

Член од
10 ноември 2009
Мислења
91
Поени од реакции
3
BOGdopustil stradanja za da nas ni tekne nekogas nego
vprocem ako nie se kako so treba se pod kontrola,nikokogas nema da ni tekne na nego,ako imas se,so kje ti e BOG,nema ni da se potsetis na nego
a eve zaprasjtese koga vie tesko,koga ste bolni,site se obrnuvame kon BOG,i cvrsto vo sebe znaeme deka on e edinstveniot koj sto moze da ni pomogne:)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Бог постои. И нема никаква врска со страдањата. Страдање е човечка категорија, директен нусефект на свесноста (на човекот). Страдаат само луѓе. Истото важи и за злото. Овие две се наша измишљотина, исто како и лепезата претстави во светските религии за оној единствен бог. Тој бог нема врска со муабетов.

Член од
27 април 2009
Мислења
137
Поени од реакции
3
Бог постои. И нема никаква врска со страдањата. Страдање е човечка категорија, директен нусефект на свесноста (на човекот). Страдаат само луѓе. Истото важи и за злото. Овие две се наша измишљотина, исто како и лепезата претстави во светските религии за оној единствен бог. Тој бог нема врска со муабетов.
Ne mislis deka prvata recenica ti e vo direktna sprotivnost so tvojata tema bog ne e kreatorot na svetot ili koga veke veruvas deka postoi si se priblizil kon religiskiot aspekt na forumov od nekoja tvoja gledna tocka koja bi sakale da ja doznaeme?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ne mislis deka prvata recenica ti e vo direktna sprotivnost so tvojata tema bog ne e kreatorot na svetot ili koga veke veruvas deka postoi si se priblizil kon religiskiot aspekt na forumov od nekoja tvoja gledna tocka koja bi sakale da ja doznaeme?
Бог не е креаторот на светот? е наслов на статија во весник. Статијата е поводот за темата. Забележи го прашалникот на крајот.

:) Ако ми поставуваш прашање, би сакал да го чујам поинаку, пошто не сум сигурен дека го разбирам. Ако не, немам многу мислења, можеш да побараш за бог и постоењето. Ама да нема забуни, религија е друг муабет - скроз различен. ;)

Член од
27 април 2009
Мислења
137
Поени од реакции
3
Бог не е креаторот на светот? е наслов на статија во весник. Статијата е поводот за темата. Забележи го прашалникот на крајот.

:) Ако ми поставуваш прашање, би сакал да го чујам поинаку, пошто не сум сигурен дека го разбирам. Ако не, немам многу мислења, можеш да побараш за бог и постоењето. Ама да нема забуни, религија е друг муабет - скроз различен. ;)
Pa ednostavno e, velis bog postoi. Od druga strana velis bog ne e kreatorot na svetot. Te prasuvam koja e tvojata predstava za bog, gledam gi napagas religiskite, bibliskite i ostanatite predrasudi sto e vo red no na kraj velis bog postoi i ako veke trgnes od taa pozicija veke si na religiski pat ili filozofski pat. Ok ja procitav statijata, poveke bese naucen aspekt na sozdavanjeto. Pozdrav

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.130
Поени од реакции
795
Секако. Нема ветување што Бог го дал, а не го исполнил.

Ајде бе? Сигурен си?... Синатра ти си или многу паметен или конектираш со господ... дај просветли не! (ја мислим дека си индоктринизиран и у делузија) ама би сакал да слушнем за овја ветувања.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
"- Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?"

Бидејќи самиот Бог е злобен. Затоа.

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
"- Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?"

Бидејќи самиот Бог е злобен. Затоа.
Ти тоа го заклучи како искусен познавач на ликот и делото на Господа или од рекла казала..преку сведоци и трети лица во случајот..го живееш животот во кој одиш со Бога...па тоа си заклучил..од искуство?!Или се работи за празни зборови...

Вукоје

Форумџија
Член од
29 ноември 2009
Мислења
3
Поени од реакции
1
У великој мери су људи за то криви па после криве Бога за оно што су сами направили.

Kajgana Shop

На врв Bottom