Ако Бог постои, зошто допушта зло и страдање?

C

Cool Hand Luke

Гостин
Кога Бог би го спречувал злото, може тек тогаш луѓето би се плашеле од злото. Ако Бог го спречува значи дека тоа е нешто стварно страшно и непоправливо. Може не би се плашеле дека нешто лошо ќе ни се случи но злото би останало притаено. Никогаш не би се соочиле со него, не би се развивале ментално, бидејќи таму кај што нема соочување со стравот нема ни храброст.
Хм, најс а?

serious

If you need me, whistle
Член од
6 февруари 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
оти е САДИСТ сака да гледа Роттен:vozbud:
1.Како прво не сери (со пардон)
2.Сте чуле ли вие за искушение? Сите имаме тешки моменти во животот, но немора да значи дека секогаш Бог е виновен за тоа погледајте се првин себе па после зборите за други
3.Велиш зло и страдање, тоа е дело на проклетникот (нека остане во пуста гора) нема никакво везе со Бог
4.Големо зло влегло во народот затоа останатите кои сакат да си живеат нормален живот, живеат тешко (тоа што велиш страдање)
5.Сте чуле ли за поговорката (мислам дека е поговорка):
"топката се врти"
што значи дека ќе дојдат подобри времиња, само треба да се смириме ние
Пак ќе напоменам Бог нема никакви везе со страдањата на народот, тоа е се до нас, на ова планета има доста ресурси да живееме сите како вистински луѓе, но неможе сите да имаат мора некој да се мачи за друг (така е било така и ќе остане)

Член од
14 февруари 2009
Мислења
25
Поени од реакции
0
bog go dopusta zloto za da lugeto nemaat strav od nego i zatoa ni dade slobodna volja ako gi postuvame 10 BOZJI ZAPOVEDI ke nema ni zlo ni stradawe ni vojni tuku site luge ke bidat srekni.Zatoa BOG uste poveke ke puste stradawa vojni bolesti dodeka ne se obrneme kon nego

serious

If you need me, whistle
Член од
6 февруари 2009
Мислења
147
Поени од реакции
10
Читав некои постови погоре, атеистите го обвинуваат Бог преку црквата.
Тоа нема никакви везе, а чекајте да ве прашам мислите дека сите свештеници се да ги ставиш на увце?
Има вистински свештеници кои помагаат на луѓето, живеат како сиромаси, се мачат, но веруваат! Додека денес се повеќе има измамници од свештеници.
Тие не се слуги на Бог туку на оној другиот што гори сега долу во пеколот.
Затоа размислете малку пред да го обвинувате Бог поради свештениците кои се измамници.
Гледајте да си иживеете нормален живот, да не барате премногу, да има нешто за што да живеете. Бог ни дал живот тоа е најголемиот дар што постои!!!!!! (а вие го обвинувате сега). Пак размислете за ова

А

Александра Д.

Гостин
Бог не е тука за да ни даде рајски живот и да не послужи со сите сласти.
Бог не е тука за да сите ние живееме како во бајка.
Тој е тука, за оној кој го гледа, за оној кој ќе го пронајде Богот во себе. Исус рекол дека него ќе го најдеме во природата, а не во градби од карпи и камен (цркви), нели?
Бог е тука за да го видиме, за да се идентификуваме со него...

allahov_rob

لا اله الا الله محمد رسول
Член од
7 мај 2009
Мислења
728
Поени од реакции
12
Stradanjeto i zloto nie samite si go pravime...sto i da pravime ni se vrka kako boomerang.

Allah jasno ni kazal deka ako postapime ponegovite zkoni nema da zalutame tuku ke odime po praviot pat za da na kraj izdvoime "Pobeda" zatoa i vsusnost ni ispratil,verovesnici da ni ja kazuvaat vistinata za nego,i knigi vo koi se zapisani zakonite negovi koi ni se potaveni kako patokaz kon sigurna pobeda...

I sega koj ke go odbere zloto ke go najde zlo koj ke napravi dobro,dobro ke go znajde....a loshite luge sekako ke bidat ponizeni i na ovoj svet i na ahiret (vecniot svet)

Kako mozeme Allah da go okrivuvame za nekoja rabota za koja od nego e zabraneta...?

Член од
17 јануари 2009
Мислења
688
Поени од реакции
668
Постои лошо, зло и страдање на светот за да спознаеме што е добро.

C

Cool Hand Luke

Гостин
Постои лошо, зло и страдање на светот за да спознаеме што е добро.
Така е Кама. Само ѕа жал, од лично искуство како да нема подобро. Бар за повеќето. Или така мене ми се чини, мене глупавиот што учам на свои грешки. Или така ми се чини. :)

Атеистите ме иритираат што најпрво велат дека не постои Бог (во ред) но понатаму кога влегуваат во дискусија зборуваат за него како за деспот, што дозволува зло итн. Многу огорченост осеќам, ја имам и јас, но ако верувам дека не постои нема што повеќе да дискутирам... освен ако и мене не ме копка толку многу. :)
Бог има своја волја, кога ние би живееле по неговата волја, читај - по волјата на нашето вистинско јас!., а не на нашето его, светот би станал рај. Лоши работи би имало и понатаму но веќе не би ги посматрале како нешто што може од такт да не извади.
Уи нид илуминејшн изн ит? :) Уи уи!

Neporazen

Time Lord
Член од
25 јануари 2009
Мислења
545
Поени од реакции
22
Imase vo prethodnite postovi nesto pisuvase deka demek BOG ne e vinoven za smrtta na nekoj covek????
Ma stvarno??Nema sansi tuka imate greska.Bog e semoken iako lugeto vodat vojna bog moze da ja spreci,,ako umira nekoj bog moze da go spasi i samo bog e vinoven zatoa sto zivotot e tolku kratok.
Primer. nekoj covek umrel od rak na bilo sto....koj go ubi nego???BOG mozebi ne e ubavo da kazam deka go ubi no mozese da go spasi i da pozevee i nikoj covek ne e vinoven za taa slucka.

Stvarno neznam sto se zamara jas da mu objasnam na nekogo koga e glup kako magare.

Se izvinuvam za ovaj moj post.Nesakam da me svatite pogresno no jas sum ATEIST i ne veruvam vo nikakva religija no sepak gi pocituvam site onie koi veruvaat...samo ne mozam da gi svatam kako veruvaat koga nemaat dokazi.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Imase vo prethodnite postovi nesto pisuvase deka demek BOG ne e vinoven za smrtta na nekoj covek????
Ma stvarno??Nema sansi tuka imate greska.Bog e semoken iako lugeto vodat vojna bog moze da ja spreci,,ako umira nekoj bog moze da go spasi i samo bog e vinoven zatoa sto zivotot e tolku kratok.
Primer. nekoj covek umrel od rak na bilo sto....koj go ubi nego???BOG mozebi ne e ubavo da kazam deka go ubi no mozese da go spasi i da pozevee i nikoj covek ne e vinoven za taa slucka.

Stvarno neznam sto se zamara jas da mu objasnam na nekogo koga e glup kako magare.

Se izvinuvam za ovaj moj post.Nesakam da me svatite pogresno no jas sum ATEIST i ne veruvam vo nikakva religija no sepak gi pocituvam site onie koi veruvaat...samo ne mozam da gi svatam kako veruvaat koga nemaat dokazi.
А што бара еден атеист на верничка тема? За да му биде позабавно?

R

RAYTHEON23

Гостин
А што бара еден атеист на верничка тема? За да му биде позабавно?
НЕ...бара вистина.

значи по библијата човекот првен не бил зол туку змијата:toe:

1.Како прво не сери (со пардон)
2.Сте чуле ли вие за искушение? Сите имаме тешки моменти во животот, но немора да значи дека секогаш Бог е виновен за тоа погледајте се првин себе па после зборите за други
3.Велиш зло и страдање, тоа е дело на проклетникот (нека остане во пуста гора) нема никакво везе со Бог
4.Големо зло влегло во народот затоа останатите кои сакат да си живеат нормален живот, живеат тешко (тоа што велиш страдање)
5.Сте чуле ли за поговорката (мислам дека е поговорка):
"топката се врти"
што значи дека ќе дојдат подобри времиња, само треба да се смириме ние
Пак ќе напоменам Бог нема никакви везе со страдањата на народот, тоа е се до нас, на ова планета има доста ресурси да живееме сите како вистински луѓе, но неможе сите да имаат мора некој да се мачи за друг (така е било така и ќе остане)
јас имам искушение кога немам цигари??????

еднаш злото е луци еднаш така..влегло во народот!!!

и да топката се врти(избистри мисли ТИ СИ МАКЕДОНИЈА)

и топката е свртена имало рај па сега сме вака....значи за да се сврти треба врз телото да се влијае со одредена сила....на пример 1 њутн ти е сила која топче од 1кг го поместува за 1 метар:toe:

Член од
22 февруари 2007
Мислења
1.852
Поени од реакции
1.382
Затоа што, едноставно треба да се свати дека ова е чистилиштето. Kој што одбрал да оди во пеколот среќен пат, нека ужива благодети на земјата, нека си го тера ќејфот и нека го руга Бог. Христијанството нуди спасение за своите верници.

„...Блажени се оние, кои не виделе, а поверувале“ Јован 20:29

„А праведниот преку верата ќе живее...“ Евреите 10:37-39

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
а зошто воопшто треба да знаеме што е зло?? значи за да знаеме што е зло сега страдаме, ептен јака логика.

Kajgana Shop

На врв Bottom