Пробугарскиот карактер на членови на ДПМНЕ

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Пробугарскиот карактер на ДПБНЕ

Во што, јас Стрелец, го гледам пробугарскиот карактер на ДПБНЕ?
Епа го гледам во:

Антонио Милошевски, Министерот за надворешни работи, човекот кој што при посетата на Софија изјави дека е горд што се поклонува на гробот на Христо Матов (врховистот, идеолошкиот ментор на Тодор Александров и крвник на македонскиот народ).
Антонио Милошевски во јавноста прв пат се појави за време на студентските протести во 1996 година. Истата година за прв пат го покажа и своето ’бугарско’ лице кога во весникот ’Завет’ на Унијата на млади сили во ДПМНЕ (УМС) се појави фамозниот текст „Чакам те да дојдеш“, во којшто младите ДПМНЕ-овци бараа да се осуди бугарштината во партијата. Милошевски со сите сили се бореше против објавувањето на тој текст и на тој начин си обезбеди многу добри позиции кај Доста Димовска. Тој скандал заврши со отстранување на голем број партиски членови.
Сепак, најмногу полемики во медиумите Милошевски предизвика со објавувањето на контроверзната колумна ’Животот не трпи никакви ограничувања’, посветена на Христо Татарчев кој што беше најверниот соработник на Ванчо Михајлов. Во таа колумна тој за Татарчев напиша: ’Овој напис го пишувам во негова чест, а по повод 135 години од неговото раѓање’, а истиот тој напис го завршува со зборовите ’Вечна му памјат’. Инаку, синот на Христо, Иван Татарчев, стана јавен обвинител во Бугарија и во моментов е најактивен современ бугарски политичар во негирањето на македонската нација.
Уште да споменам и дека Антонио Милошевски напиша книга во која отворено го валка, навредува и поништува ликот и делото на Блаже Конески.

зоран Тодоровски, Директорот на Државниот Архив на РМ, човекот кој што со парите на македонските граѓани работи против интересите на македонската држава и бара начини да ги сосече корените на нашиот идентитет. Според зоран Тодоровски, нашите дејци Ѓорче Петров, Димо Хаџи-Димов, Јане Сандански и сите други борци за македонската кауза ги декларира како Бугари. Најновиот бисер на Тодоровски се случи неодамна со неговите напори да фалсификува, избрише и искриви една од најсветлите личности во македонската историја, култура и јазик, Крсте Петков Мисирков и тоа врз основа на сомнителни, добиени од Бугарија документи, кои не и’ се достапни ни на стручната јавност. И притоа, да не дозволи експертиза на тие бугарски фотокопии од наводните мемоари на Крсте Петков Мисирков.
зоран Тодоровски е и автор на книгата ’Кој бил Тодор Александров?’, човекот кој што го држи рекордот за најмногу убиени Македонци.
Најконтроверзната активност од биографијата на зоран Тодоровски претставува постојаното промовирање и лобирање за Македонската Патриотическа Организација (МПО).

Мартин Треневски, новиот Конзул на РМ во Канада, човекот на кој што највисок идеолошки дострел му е организацијата на Изложбата за формирањето и дејноста на МПО во Крушево. Таа изложба беше во рамките на тридневниот симпозиум за иселеништвото од Македонија, на кој што Мартин Треневски објасни зошто весникот на МПО "Македонска трибуна” се печати на бугарски јазик. Причината била во тоа што ’токму тој јазик е ВИСТИНСКИОТ македонски јазик’.
Додека Мартин Треневски бил директор на Агенцијата за иселеништво, агенцијата дејствувала како да е Агенција на МПО. Истовремено, неговите активности биле сведени на плукање по Киро Глигоров, а кога и Борис Трајковски своевремено одби да игра според свирката на ДПМНЕ, се сврте и против него.

Доста Димовска, новиот шеф на Културнија цент'р на Македонија в Софија, госпоѓицата која што (без дозвола) постави спомен-плоча на Мара Бунева и притоа кажа дека себеси се смета за современа Мара Бунева.
Доста Димовска уште од осамостојувањето на Македонија беше оската околу која што се вртеше се’ она што значеше ’пробугарски врховизам’ во Македонија.

Кога ќе имам повеќе време (и нерви), ќе напишам и за Георги Боев, Младен Србиновски, Димитар Димитров, Ѓорѓи Наумов и др., а сега ќе завршам само со една реченица за Никола Груевски:
Неговиот пробугарски карактер се гледа токму во сите тие негови кадровски решенија, а се плашам дека се мотивирани од натписот во дневниот грчки весник ’Катимерини’, во кој што се вели:
“...независноста на Косово ќе ја одигра улогата на катализатор во една спирала на расцепување држави и промена на балканските граници”.
’Катимерини’ понатаму смета дека Бугарија “се претвори во неспорен лидер на словенскиот елемент на Балканот”...
...и дека Софија “би ги проследила со радост метастазите на карциномот на Косово во Македонија, коишто ќе завршат со отцепување на албанските области од таа земја”.
 

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Сите што си ги набројал до последниот ти признавам дека имаат пробугарски ставови, ама за Груевски не би рекол, не значи дека Груевски ги ставил тие кадри од неговата партија во функција поради нивните пробугарски ставови, туку поради тоашто мислел дека треба да се стават, или пак имал морална обврска, за да ја оддржи целовитоста на партијата, инаку јас имам впечаток дека членството на дпмне исто така многу негодува поради пробугарските ставови на одредени повисоко поставени луѓе во партијата, а да беше дпмне толку пробугарски ориентирана, немаше љуБчо да го бркаат од партија.
 

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
...не значи дека Груевски ги ставил тие кадри од неговата партија во функција поради нивните пробугарски ставови...
Не тврдам дека не е така, но малку ми го мати умот фактот што Груевски не се огради од ниту една изјава на тие луѓе... А во поново време беа кажани гнасни работи од тие негови кадри.

...инаку јас имам впечаток дека членството на дпмне исто така многу негодува поради пробугарските ставови на одредени повисоко поставени луѓе во партијата...
Наполно се согласувам. И јас сум убеден дека на огромно мнозинство од членството (и симпатизерите) на ДПМНЕ им пречат тие неколку кадровски решенија на премиерот.
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Pravi komentari na eden kafe-laf muabet za vreme na pauzite na SDS sostancite :(
Tolkuvanjeto ti e pogresno momce ne mi se navlaga vo detalji ama eve ovaja glupost ke moram da pobaram da mi ja doobjasnis.

"...посветена на Христо Татарчев кој што беше најверниот соработник на Ванчо Михајлов..."

Osnovacot i prv Pretsedatel najveren sorabotnik na Vance ??? ljolj :))

I konecno za Aleksandrov..nabroj 20 zrtvi na Aleksandrov ! Ete ako bil tolkav krvnik toa nema da bide voopsto tesko.

Aj ovie dve raboti pa ke vidam dali voopsto verdi da se komentira i ponatamu i za drugive osobi.

P.S So urednikot na Zavet, kojsto bese koga izleze cakam te da dojdes za toj moment sme pravele muabet milion pati, barem covekot znae deka mu go podmetnaa tekstot za nekoi si vnatrepartiski prepukuvanja. Tekstot nikogas ne bese od imeto na celata mladina.. ete ti go snajperot rehabilitiran em pratenik pa prasaj go za detalji
 
Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
Наполно се согласувам. И јас сум убеден дека на огромно мнозинство од членството (и симпатизерите) на ДПМНЕ им пречат тие неколку кадровски решенија на премиерот.

Ako e taka be strelec sto tropas za probugarski karakter???
 
T

The Blob

Гостин
Уау! Никола бил пробугарин! Добро е, се гледа дека комуњарчињата стануваат очајни. Ако, ако демократија е тоа. Интересно ќе биде, за некоја година кога ќе ја снема еСДееС, да се навраќаме на ваквите постови и да се смееме на обидите давеникот да се фати за последната сламка. Убаво рече НГ, следно ќе го обвинат дека го убил Кенеди. Кога ќе размислам, затоа Рада беше во Америка пред некое време, под изговор дека магистрира. Сигурно била таму за да „собери докази“ :pos2:
 

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Dechki, koga velite probugarski stavovi shto konkretno mislite so toa? Najozbilno prashuvam!
 

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Стрелец, ти сугерирам пред да почнеш да „манипулираш“ со нечии имиња, добро проучи ја историјата на ВМРО
Не го потценувај моето знаење за историјата на ВМРО, пошто таа материја ја знам мнооогу добро, претпоставувам многу подобро од тебе.

Што се однесува до манипулирањето, очигледно не го разбираш поимот... Си го прочитал веројатно некогаш на форумов и сега ќе го употребуваш и кај што треба и кај што не треба!
Јас мојот став детално го образложив во воведниот пост (со многу аргументи, информации, податоци...) и во тоа се разликувам од ’плукачите’ на форумов кои што едни исти 10-15 фрази ги верглаат на секој топик.
Од нормални дискутанти можам да очекувам дискусија во врска со работите што ги кажав, а од плукачи нема ништо друго да прочитам освен ’ти си комуњар’, ’ти тропаш’, ’ти манипулираш’ и слични работи...

Патем, очекував дека ќе се изнервираат плукачите и партиските војничиња од овој мој топик, па затоа и не сум изненаден од реакциите!
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Vidi sea vaka ... Grujo ne bugarash apla da ne se lazeme ... ama gi tolerira tie od nego poznati pricini ... pa ne moze za nekolku godini da smenis cela postava

Porano VMRO bese 80 posto Bugarashi sea se samo 40 posto sto e sepak nekakov napredok

Atie 40 posto site imaat Bugarski pasosi da ne se lazeme
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.024
Поени од реакции
609
Памтите Бучко кога рече Илинден со бугарите да го славиме?
 

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
Памтите Бучко кога рече...
Погледни потписот долу како ми почнува!

Vidi sea vaka ... Grujo ne bugarash apla da ne se lazeme ... ama gi tolerira tie od nego poznati pricini...
Па не би рекол дека е само тоа толерирање спорно... Има уште многу други работи...
Еве еден пример од многуте:
Не отиде на прославата во Ресен на годишнината од формирањето на првите партизански одреди кои што се бореле против бугарската армија (иако со целото раководство на ДПМНЕ беше само неколку км. оддалечен од местото), а од друга страна даде дозвола во Домот на АРМ да се слави Денот на таа иста бугарска армија.
 

JOE

Пелистер Битола
Член од
31 март 2007
Мислења
3.024
Поени од реакции
609
Погледни потписот долу како ми почнува!
Па не би рекол дека е само тоа толерирање спорно... Има уште многу други работи...
Еве еден пример од многуте:
Не отиде на прославата во Ресен на годишнината од формирањето на првите партизански одреди кои што се бореле против бугарската армија (иако со целото раководство на ДПМНЕ беше само неколку км. оддалечен од местото), а од друга страна даде дозвола во Домот на АРМ да се слави Денот на таа иста бугарска армија.
А зошто нон стоп против ВМРО-Дмпне збораш?
И зошто не ги наведеш ПРОМакедноците во ДПМНЕ?
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
E za ova ne znaev ... ako gi spori partizanite ( indirektno nedoagajki ) a im dal den na Bugarite u ARM ( indirektno podrzuvajki gi )

koj go ebe APLA BUGARASH
 

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Mada me interesira dali i prisustvuval na toa bugarska armija vo dom na arm ?

u nekoja raka ako ne prisustvuval ne moze da zabrani ne e evropski... ni demokratski ...

a toa odrzuvanje e samo dokaz poveke koj e neprijatel na makedonskiot narod Bugarite , sto ne dosla Srbija da otvara den na Srpskata Armija da slavi u Makedonija ?

takva provokacija , takov shamar za Makedonskiot narod u sred Skopje sramota
 

Kajgana Shop

На врв Bottom