Кој од соседите е најмал непријател на Македонија?

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Zosto kako pes????...bese elegantno atentatce.....koe samo makedonec moze da go napravi.......ZATOA CIBU OD OVDE...nema odamna kolonizatori ......:) !!!Barem vo ovoj del na Makedonija...vo drugite ni ostanuva uste rabota.....
Па да немаше, не ке беше Латас точно таму каj е сега, и други со фамилии на -ик. Тие некако не сакаат да зборуваат шо се има случено во Македониjа от П'рва до Втора светска. Баш кон нив ми е пораката. А ти немaj гаjле, седи дома и греj се.

Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
Хм

pozdrav do Makedonija
jas momentalno ne sum vo nasata ni drzava, koja nasite "prijatelski sosedi" sakaat da ja unistat ama toa go pravat tolku nesmasno sto eden den ke se udavat vo sopstvenite govna sto gi rasturaat po svetot. pred nekolku dena bef svedok kako eden visoko obrazovan grk tropa gluposti, odnosno objasnuva deka imalo grcka Makedonija, bugarska i jugoslovenska Makedonija(srpska) i so toa samo ja potvrduva apsolutnata vistina deka Makedonija bese podelena od tie drzavi so bukureskiot dogovor. na moeto prasanje da gi objasni balkanskite vojni od 1912, 1913 i bukureskiot dogovor, toj tolku obrazovan grk tolku se zbuni sto duri ne znaese da si go kaze imeto, istoto prasanje mu go upatuvam i na pocituvaniot bugarin koj misli deka go razbira Makedonskiot jazik.
А кажи сега шо сакаш да разбереш око балканските војни, ке опитам да ти отговора.

Стрелец

El Mariachi
Член од
23 јануари 2005
Мислења
910
Поени од реакции
10
А кажи сега шо сакаш да разбереш око балканските војни, ке опитам да ти отговора.
Еве, мене ме интересира...
Ај објасни се’ од почеток до крај... Ама пази некој детал да не испуштиш!

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Што има да се објаснува за Балканските војни: -дошле Србите и истепале многу Македонци,праќаќи ги по фронтовите за "нивна корист",поминале Бугарите испотепале уште толку Македонци исто за сопствени интереси а Грците правеле нешто слично како и овие погоре,и тоа е тоа,во кратки црти.

Член од
14 септември 2007
Мислења
145
Поени од реакции
0
Така

Значи има едан почетак и он е во Русија. Ако не знате, она е отац и мајка на та чувена бугаро-гр'ко-српска коалиција (надам се последна во историјата на нашата држава). Зашто Русија не е могла због Енглеска отворено да крени према Туркија, бирала ова варианта. Самите оне го кажуват, дека центар е била Бугарска (дала око 450 хилјади војника) па Србија (око 180 хил) и грчка (150 хил). А и мало и црногорци (држава су били отделна тада). Сите држави потпишуват двустрани договори за рат против Турција, заеднички нема таков. Ама и Грција и Србија уште преди војната потпишуват амандман против Бугарија (за све, нема значај зашто).
Та док су бугаре тепале против трите полни турски армии во Тракија, грци и с'рби зели су географската област Македонија - целата. На ова територија немала е нито една (!!) полна турска армија, само гарнизон и то што е било до рата. Запас и редовната војска - сите во Тракија. Знаем дека Туркија е капитулирала после пада на Одрин (вистина е дека е имали тамо и српска артилерија!), ама целата операција е бугарска творба и изп'лнение.
После знате Лондон и све оно, но србите и грците особено, кажуват дека нема да се чуват договорите, него принципа - "докаде е стигнала сека војска". За бугарите ово е било судар. Војската е била нај-веке во Тракија, и совсем мали дел во - Пиринската дивизија - во Егеја до Солун. Фердинанд е отправил претнја кон србите да чуват договора за зоните (спорна-безспорна), они су отбили и наште јурили. Грците без причина (имали су обаче договор со србите) јурили срешту Бугарија. Боевете су били добри за Бугарска, грчката армија е била во чувал во кресненското дефиле, србите - паритет. И тада румуните јурили во грб. Повод - сакали териториална компенсација за ВЛАСИТЕ во дека - власите, ама они кај вас, око Вардарот. Без онзир, дека србите су били тамо!?! Турција исто се вратила во Тракија со војска, но рускиот цар веке директно се обратил кон султане, дека напад на Бугарија ке биде војна против Русија. После Бугарија е загубила све што е добила (плус Добруджа целата) и то е краја на историјата. Ово е преразказ брз на база отоворените договори. Ако сакаш подробно - пишувај што точно.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Abe dosta arhaichi proseravanja aman

prasanjeto mi e sega koj e najgolem neprijatel ako sakate koj bil porano da se nategame OK otvorete tema ama toa ne e za u politika toa e za u ISTORIJA...

comprende ?

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Aбе сето тоа се лаги на Бугарско-Српските пропаганди.Балканските војни треба да се наречат Македонски војни а никако Балкански,пред се затоа што тие се воделе на територијата од Македонија и најмногу од настраданите се Македонци што не може да се рече за Срби,Бугари,Грци или Романци.Значи да заклучиме дека во Македонско-Балканските војни се исклучиво водени во Македонија и најмногу настрадале Македонците.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Ebave toa istoricharite... abe ke se zadrzite li na temava

SEGA !

Istorijata e tolku veter i magla site si pisuvaat svoja... sea kazete sto mislite ne sto bilo nekogash ... ako taka najgolemi neprijateli na Makedonija bile Persijancite na celo so toj carot Darius li se vikal jebem li ga ...

daj ne zabeguvajte

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
pa i ne zabeguvaat lugjevo svedo

jas istorijata ja gledam samo i samo vo funkcija na definiranje na tradicionalni prijateli i neprijateli so koi sto ke stoime eden pokraj drug ili eden protivv drug za vo idnina.. taka da od istorijata si ucime naravoucenija koi bi gi eksploatirale vo idninata.. balkanskite vojni se definitivno moment koga na grbot na makedonecot se slucile mnogu raboti za koi do den denes ne sakame otvoreno da govorime i mozebi se najdobra osnova ako barame gradcija na neprijatelite na makedonija...

Член од
15 септември 2007
Мислења
136
Поени од реакции
0
ako bas taka sakate gospodine sweden eve go moeto viduvanje na rabotite: grcite otvoreno si kazuvaat deka ne postoime, deka ima neznam kolku vidovi na Makedonci i Makedonii, a spored niv samo nema makedonska Makedonija, zaklucok neprijatel. sleduvaat bugarite so nivnoto licemerno prijatelstvo ( ke vi ja priznaeme drzavata ama narodot i jazikot ne), zaklucok neprijatel. sleduvaat nasite vekovni "prijateli" srbite koi vo momentot se premnogu zafateni so sopstvenite sranja vo svojot dvor pa nemaat mnogu vreme da se zanimavaat so naseto prasanje, no za da ne bidat i tie nadvor od staroto dobro drustvo, oni pak ne ni ja priznavaat nasata vekovna crkva, zaklucok neprijatel ( licemeren isto tolku kolku i bugarite). posto kosovo e veke figura vo megunarodnata politika a e nas sosed treba da mu posvetuvame vnimanie i na nego a oni ja pokazaa nivnata "prijatelska ljubov" ne taka odamna. i na krajot tuka se Makedoncite od tipot na ljubco koi ja ispokradoa drzavata i uste se na platniot spisok na Makedonskiot narod ama ne rabotat za nego tuku protiv negovite nacionalni interesi. e sega koj a najgolem ili podobro koj e najopasen, predlagam vaka da gi gledame rabotite: drugarcinjata koi otvoreno se protiv nas i ne se taka opasni zosto oni otvoreno si kazuvaat sto sakaat, nesto poopasni se oni licemernite ni drugari koi samo cekaat da se svrtime i da ni ja zarijat kamata vo grbot, najopasni se predavnicite od tipot na ljubco oti znaete kako vikaat od svoi najmnogu bolelo.
pocituvan gospodine sweden napisete dali mojata mala konstatacija odgovara na vaseto prasanje

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Odgovara malesh e ova e veke realna 90 posto zabeleshka

mada toa so crkvata jebiga diskutabilno ama ok , veke sum objasnuval zasto e toa taka . I da dodadam Srbija veke i da sak a ne e vo moznost da bide neprijatel si ima svoi sranja , novi luge nova istorija gradat kon Evropa. Nikoj ne im deli na Makedoncite pasosi , niti na nikoj drug nacin gi osporuva.

Od tamu ne treba da se plashite ama ich e toa mi beshe mojata poenta , da bidete realni i da gledate segasnosta , a za istorii kolku sakas falsifikati moze sekoj da napravi.

Ama toa bilo nekogas ne vikam bilo sjajno ama sea pa da se napravat Srbite zlikovci koa sega ne e taka ne davam i tocka.

Zivotot postoi samo sega , minatoto pominalo a za idninata ako ne se grizime za segasnosta realno nema ni da ja imame !

Zatoa prst na celo i osoznavajte segasni politichki fakti... za da polesno osoznaete kade lezi zajakot vo prikaznata

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
swenepopravliv si navistina :)

inaku ako gi gledame segasnite politicki fakti ke imame mnogu podruga slika od onaa pogore kako sto velite 90% realna neli?

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
KOga ne bi vlecel na istorii i politikanstvo i koga bi se zadrzal samo na fakti bi te cenel iskreno mnogu ama vaka brain bug ja tegnii u idnina ti tegni u minato ...

zasto e toa taka jas mozam samo da pretpostavam ama aj ce precutam

Dakel Ve molam diskutirame za segasnite neprijateli od sosedite vo ovaa konkretna politicka situacija

Член од
5 септември 2007
Мислења
9
Поени од реакции
0
Значи има едан почетак и он е во Русија. Ако не знате, она е отац и мајка на та чувена бугаро-гр'ко-српска коалиција (надам се последна во историјата на нашата држава). Зашто Русија не е могла због Енглеска отворено да крени према Туркија, бирала ова варианта. Самите оне го кажуват, дека центар е била Бугарска (дала око 450 хилјади војника) па Србија (око 180 хил) и грчка (150 хил). А и мало и црногорци (држава су били отделна тада). Сите држави потпишуват двустрани договори за рат против Турција, заеднички нема таков. Ама и Грција и Србија уште преди војната потпишуват амандман против Бугарија (за све, нема значај зашто).
Та док су бугаре тепале против трите полни турски армии во Тракија, грци и с'рби зели су географската област Македонија - целата. На ова територија немала е нито една (!!) полна турска армија, само гарнизон и то што е било до рата. Запас и редовната војска - сите во Тракија. Знаем дека Туркија е капитулирала после пада на Одрин (вистина е дека е имали тамо и српска артилерија!), ама целата операција е бугарска творба и изп'лнение.
После знате Лондон и све оно, но србите и грците особено, кажуват дека нема да се чуват договорите, него принципа - "докаде е стигнала сека војска". За бугарите ово е било судар. Војската е била нај-веке во Тракија, и совсем мали дел во - Пиринската дивизија - во Егеја до Солун. Фердинанд е отправил претнја кон србите да чуват договора за зоните (спорна-безспорна), они су отбили и наште јурили. Грците без причина (имали су обаче договор со србите) јурили срешту Бугарија. Боевете су били добри за Бугарска, грчката армија е била во чувал во кресненското дефиле, србите - паритет. И тада румуните јурили во грб. Повод - сакали териториална компенсација за ВЛАСИТЕ во дека - власите, ама они кај вас, око Вардарот. Без онзир, дека србите су били тамо!?! Турција исто се вратила во Тракија со војска, но рускиот цар веке директно се обратил кон султане, дека напад на Бугарија ке биде војна против Русија. После Бугарија е загубила све што е добила (плус Добруджа целата) и то е краја на историјата. Ово е преразказ брз на база отоворените договори. Ако сакаш подробно - пишувај што точно.
Истината е че Б'лгарија печели војната срешту турците,докато с'рбите и г'рците се барат за........:pusk:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom